Het hart van onze Vader

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 23
Is er een kind dat wanhopig moet smeken zodat zijn vader hoort en antwoordt op zijn nood? Een wanhopig smekend kind kent zijn vader niet, of heeft een vader wiens hart niet naar zijn kind uitgaat.
Is het mogelijk dat de Vader niet zorgt voor dagelijks brood? Ondenkbaar! Een kind hoeft niet bezorgd te zijn over eten, drinken of kledij, want de Vader weet wat nodig is (Matteüs 6:32).
Is het mogelijk dat de Vader geen zin heeft om Zijn kind te vergeven? Ondenkbaar! Indien je je zonde belijdt, is Hij rechtvaardig en trouw om je te vergeven en te reinigen van alle ongerechtigheid (1 Johannes 1:9).
Is het mogelijk dat de Vader je in verzoeking leidt? Onmogelijk! De Vader kan door het kwade niet verzocht worden en Hij brengt ook niemand in verzoeking (Jakobus 1:13).
Is het mogelijk dat de Vader je niet verlost van de boze? Onmogelijk! Hij gaf Zijn Zoon Die de overheden en machten heeft ontwapend, openlijk te schade gemaakt en daardoor over hen getriomfeerd (Kolossenzen 2:15).
Het ‘Onze Vader’ is dus geen vertwijfelde smeekbede van een radeloos kind. Het is het gebed van een kind dat met zijn woorden zijn kennis van het hart van de Vader rustig en zeker opheft naar de hemel. Het gebed kent het karakter en de veilige zorgzaamheid van de Vader: Voorziener, Vergever, Beschermer en Bevrijder. Het verzoek is vol hoop en verwachting, want van de Vader is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid.
Is het mogelijk dat deze Vader niet hoort? Onmogelijk!!!

Jef De Vriese