Het hart van de Herder

Johan! • 77 - 2001/02 • Uitgave: 15
Het is algemeen bekend dat er in de vorige eeuw meer christen vermoord zijn vanwege hun geloofsovertuiging dan in alle eeuwen daarvoor. Deze strijd begon al bij de eerst broers, zonen van Adam en Eva. Wat moet het pijnlijk geweest zijn voor Abel, dat hij met Kaïn, geestelijk niet op één lijn zat. Zijn ouders hadden hen verteld van hun ongehoorzaamheid, zodat de Here hun naaktheid had moeten bekleden met de huiden van een dier, dat Hijzelf geslacht had.

Er was boosheid en ongeloof in Kaïns hart, maar dankbaarheid en geloof in dat van Abel. De Here inspecteert eerst de mens en daarna zijn offer. Abel wist als herder dat het beste dier voor de Here was en ook, dat er zonder bloedstorting geen vergeving was. Daarom was zijn offer aangenaam voor God.

Zijn geloofsovertuiging en Gods goedkeuring daaraan, kostte hem zijn jonge leven. Abel is de eerste mens, die de hemel is binnengegaan.

Abel werd de eerste martelaar. De Here Jezus die wist, dat die religieuze mensen ook Hem zouden vermoorden, wijst hen op hun verantwoordelijkheid, want hun bloed roept om wraak. (Lucas 11:51).

Het verzoenend bloed van de Here Jezus, dat krachtiger spreekt dan het bloed van Abel (Hebr.12:24), biedt ons vergeving van zonden en het eeuwige leven.

Er is ons van Abel geen woord bekend, toch spreekt hij nog steeds nadat hij gestorven is. Zijn naam betekent: "ijdelheid", maar voor ons is hij een bijzonderheid.

Johan!