Het Godsbeeld is aangetast

Frits Boekhoff • 94 - 2018 • Uitgave: 18
Wie is God? Dat is voor de kerk en de gemeente een essentiële vraag. Een verheven voorstelling van God is voor kerk en gemeente absolute noodzaak. Het huidige christelijke Godsbeeld is zo door verval aangetast, dat het ver beneden de waardigheid van de Allerhoogste is.

De zelfverzekerde houding van hedendaagse christenen, de lichtvaardigheid die in zoveel samenkomsten aanwezig is en het schokkende gebrek aan eerbied voor de persoon van God zijn voldoende bewijs van een diepe blindheid van ons hart. ‘De vreze des Heren is een bron van het leven’, zegt Spreuken 14:27.

Voor het kunnen begrijpen van de Here God is de Heilige Geest noodzakelijk. Er is zelfs geen andere weg. Alleen de Geest van God kan ons de eigenschappen van God openbaren. We gaan een aantal eigenschappen van God bekijken en proberen er iets van te begrijpen.



God is ontoegankelijk en oneindig
We moeten niet over God denken als de Hoogste op de ladder van boven elkaar bestaande levensvormen, die begint met een enkele cel en dan verder gaat van vis naar vogel, naar dier, naar mens, naar engel, naar cherub en tenslotte naar God. Nee, God verkeert in een totaal andere positie. Hij staat net zo hoog boven een aartsengel als boven een rups, want de kloof tussen de aartsengel en de rups is eindig, maar de kloof tussen de aartsengel en God is oneindig. Ze behoren beiden tot het geschapene bij dat-wat-geen- God-is. En worden door de oneindigheid zelf van God gescheiden.

Gods verstand is onbeperkt
God kan niet leren en Hij is nooit verbaasd. Hij ontdekt nooit iets en zoekt nooit naar informatie (Jesaja 40:28).

God is de Enige
Er kunnen geen twee onbeperkte wezens in het heelal zijn. Er is geen andere G(g)od. Want vroeg of laat moeten twee volledig vrije wezens met elkaar botsen.

God is alles
Dat God alles is en de mens niets, is een fundamentele leerstelling van het christelijke geloof. Wij zijn geschapen om Hem te eren en te dienen (Kolossenzen 1:16,17).

God is de Allerhoogste
Daaruit volgt dat Hij niet verhoogd kan worden. Zoals ook niemand Hem kan verlagen. Al zou ieder mens op aarde atheïst worden, het heeft geen invloed op God. in Hem geloven voegt niets toe aan Zijn volmaaktheid, aan Hem twijfelen ontneemt Hem niets. Als de mens niet gelooft, is dat een probleem voor de mens en niet voor God. Er bestaat geen zenuwachtige God, die vleiend bij de mens in de gunst wil komen. Wij hebben God nodig, God heeft ons niet nodig. God heeft geen verdedigers nodig. God heeft geen problemen. God bestaat voor Zichzelf en de mens tot glorie van God.

God is eeuwig
Omdat God in een eeuwigdurend nu leeft, heeft Hij geen verleden en geen toekomst. God bewoont de eeuwigheid, maar de tijd woont in God. CS Lewis kan ons misschien helpen. Hij stelde voor om aan een oneindig vel papier te denken dat de eeuwigheid voorstelt. Vervolgens moeten we op dat papier een korte streep trekken om de tijd uit te beelden. Zoals die getekende lijn op die oneindige uitgestrektheid begint en eindigt, zo begon de tijd in God en zal deze ook in God eindigen.

God is onveranderlijk
God neemt niet toe in inzicht en kennis op grond waarvan Hij Zijn gedachten of mening zou moeten aanpassen. Hij kan niet heiliger worden, elke natuur van God is al optimaal. Zijn liefde, Zijn oordelen, Zijn onsterfelijkheid, Zijn heiligheid, Zijn kennis, Zijn verstand, Zijn gedachten over wat dan ook, veranderen nooit (Maleachi 3:6).

God is almachtig
God heeft onbeperkte macht. God staat boven alle wetten, ook de natuurwetten.



Frits Boekhoff

Ik heb bij dit artikel dankbaar gebruik gemaakt van het boek ‘Het kennen van de Allerhoogste’ van Dr A.W.Tozer.