Het getal van het beest: 7 is meer dan 666

Klaas de Jong • 91 - 2015 • Uitgave: 17
Maarten Luther had grote moeite met het laatste Bijbelboek. Hij vond Openbaring veel te Joods van karakter. De meeste kerkvaders hadden ook moeite met dit boek. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het tijdstip waarop dit geschrift van Johannes kwam. Het door de oude kerk gehanteerde jaartal is 95 na Christus. In 1995 heeft de Oosters-Orthodoxe kerk dan ook op Patmos 19 eeuwen Apocalyps herdacht en het postbedrijf van Griekenland heeft in dat jaar een serie postzegels over Johannes op Patmos uitgegeven. Helaas was er in Nederland geen aandacht voor deze herdenking.

De eerste gemeente van de Heer Jezus in Jeruzalem bestond uit Joden die doorkneed waren in de boeken van Mozes en de profeten. In het jaar 95 was de situatie al volkomen veranderd. De kerkvaders hadden een Griekse en Romeinse achtergrond. Ze waren sterk beïnvloed door de Griekse filosofen en hun kennis van het jodendom was beperkt. Sterker nog, velen dachten negatief over de wijsheid van de rabbijnen.
Maar de schrijver van het boek Openbaring was een Jood. Hij was evenals alle apostelen en Jezus Zelf opgegroeid in een Joodse denkwereld met het Sjema, met de sabbat, de synagoge, het gebedskleed en met een heilige eerbied voor de Schriften (door ons het Oude Testament genoemd). Het laatste Bijbelboek is dan ook niet goed te begrijpen zonder Mozes en de profeten.

Griekse sleutel past niet op 666
De Griekse letters hebben een getalswaarde. In de tijd van de apostelen kende men het gemak van ons tientallige cijferschrift nog niet. Enkele eeuwen voor onze jaartelling had men onder invloed van het Griekse denken ook aan de Hebreeuwse letters een getalswaarde toegekend. Daar kun je mee spelen. Als je de waarde van de letters van een naam bij elkaar optelt, krijg je een getal. De tekst van Openbaring 13:18 lijkt ons die richting op te sturen. Volgens de NBV moet je het getal ontcijferen en volgens de Herziene Statenvertaling moet je het getal berekenen.
Door de eeuwen heen zijn allerlei oplossingen gevonden. Een bekende is keizer Nero. De kerkvader Ireneus kwam met Lateinos omdat de Latijnen het Romeinse Rijk hadden gesticht. De kerkhervormer Bullinger berekende een paus en de bisschop van Gent herleidde de naam Martin Luthera tot 666. In 1940 kon een slimmerik een rekensom maken die de naam Hitler herleidde tot 666.
De laatste vinding is www=666, ofwel internet. Deze oplossing komt voort uit onze cijfergerichtheid. In de Bijbel staan geen cijfers maar worden getallen voluit geschreven. Drie zessen op een rij is dan ook heel wat anders dan zeshonderdzesenzestig.

Getallen in de Bijbel
Getallen in de Bijbel duiden natuurlijk een aantal of een grootte aan, maar meestal is een getal ook een vingerwijzing naar de diepere betekenis van een tekst. Zo staat het getal vier meestal voor de vier windstreken, ofwel de vier hoeken van de aarde. Een mooie vingerwijzing bij vier is de splitsing van de rivier die ontspringt in de Hof van Eden in vier grote stromen. Je kunt lezen: het heil, het levende water, bereikt de hele aarde.
Dat de zes staat voor de mens, het hoogtepunt van de schepping op de zesde dag, is algemeen bekend. Niet voor niets staat er bij 666 in Openbaring 13 dat het een mens aanduidt. Het getal zeven staat voor de volmaaktheid van de Almachtige die heerst over de vier hoeken van de aarde en de drie verticale dimensies. Zover reikt de macht van de mens niet. Kennelijk maakt dat de mens rusteloos in tegenstelling tot God Die rustte op de zevende dag.

Rusteloos streven
Het natuurlijke verlangen van de mens is het streven om gelijk aan God te zijn. Geen Rechter boven ons, maar eigen rechter zijn. Een bekend beeld hiervan is de bouw van de toren van Babel die tot in de hemel moest reiken. Maar dit streven werd al openbaar in de Hof van Eden. Eva eet van de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad omdat de slang suggereert dat ze daardoor gelijk wordt aan haar Schepper. We kunnen de slang de schuld geven, maar we moeten ons ook realiseren dat die een aanknopingspunt vond in het hart van Eva. Wat een verschil met onze Heer Jezus toen Hij in de woestijn werd verzocht door de satan. Jezus antwoordde op elke verzoeking met een tekst uit de Schriften.
Het is belangrijk om dit goed te beseffen. We zijn geneigd om bij de beesten uit Openbaring 13 te zoeken naar duistere machten, maar iets van dat rusteloze streven van de zes die zeven wil zijn, zit in ieder mens. De satan vindt een aanknopingspunt in de harten van de mensen. Als we niet vasthouden aan de Heer en Zijn Woord, gaan we mee in de val van de mensheid van 6 naar 66 en uiteindelijk 666.

Eigen rechter
In het Oude Testament kunnen we al ontdekken hoe de mensheid zich van 6 tot 666 ontwikkelt. Heel treffend is de beschrijving van Lamech in Genesis 4. Kaïn was zijn voorvader; van Kaïn tot Lamech is merkwaardig genoeg 6 generaties. Kaïn sloeg zijn broer Abel dood en God straft hem. Maar God belooft aan Kaïn zevenvoudig wraak voor de mens die Kaïn zou willen doden. Lamech bedacht zijn eigen overtroevende trap van het goddelijk recht. Hij zei: ‘Kaïn wordt zevenmaal gewroken, Lamech zevenenzeventigmaal.’1 Lamech meende dat hij als rechter 77 was, meer dan God. Hij was in werkelijkheid 66, iemand die het oordeel van God zou krijgen. De zondvloed kwam vanwege de gewelddadigheid van de mens. Na de zondvloed stelde God een rechtssysteem in. Daarop is de uitspraak van Paulus gebaseerd dat de overheid het zwaard draagt. Ook rechters zijn mensen, maar het is beter dan volksgerichten en lynchpartijen en de door Hitler opgerichte rechtbank die oordeelde op basis van gesundes Volksempfinden, de gevoelens van het volk. Dat komt heel dicht bij de betekenis van de naam Laodicea: het volk als rechter.
Helaas is de wens om rechter boven God te zijn, bepaald niet verdwenen. Vaak hoor je mensen zeggen: “Als God bestaat, dan wil ik wel eens een hartig woordje met Hem spreken.”
In mijn boek ‘Inzicht in 666 en Mysterie Babylon’ beschrijf ik de ontwikkeling volgens Bijbelse lijnen naar 666. Het gaat om het niet buigen voor de Heer en Zijn Woord, om geweld, oorlog, macht uitoefenen over andere mensen en buitensporige handel. Dat laatste is een van de activiteiten van de vrouw op het beest. Het getal 666 komt in het Oude Testament al voor in relatie tot handel in luxe goederen.

Klaas de Jong

Auteur van ‘Inzicht in 666 en Mysterie Babylon’, uitgeverij Toetssteen Boeken. Verkrijgbaar bij Het Zoeklicht.

1 In de (Herziene) Statenvertaling staat zeven maal zeventig maal. Maar naast de NBV hebben ook de Willibrordvertaling, de Naardense Bijbel, de Groot Nieuws Bijbel, de Nije Fryske Bibeloersetting en de in de synagogen gebruikte vertaling van Dasberg van het NIK hier zevenenzeventig maal staan. We mogen aannemen dat dit vanuit de Hebreeuwse grondtekst de juiste vertaling is.