Het getal drie

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 14
Bij alle verschrikking en bij alle duisternis, mogen al Gods kinderen weten dat het Licht was komende in de wereld. Jezus kwam. En… Jezus komt terug.

DRIE DAGEN DUISTERNIS
Als God zijn voorlaatste oordeel over Egypte brengt, brengt Hij er drie dagen een dikke duisternis - Exodus 10 : 22. Het is zo'n verstikkende duisternis, dat mensen elkaar niet konden zien en dat men de duisternis kon tasten, zoals wij dat lezen in de berichten over de negende plaag van Egypte.

Maar… alle Israëlieten hadden licht, waar zij woonden. Het maakt een groot verschil tot welke groep u behoort. Tot de Egyptenaren of tot de Israëlieten. Het was in de meest letterlijke betekenis van het woord: een verschil van dag en nacht.

Wat moet het vreselijk zijn om in een stikdonkere nacht te vertoeven. Wat zijn er vele mensen, die niets doen om uit die nacht gered te worden. Niets, helemaal niets.

Wat zou het heerlijk zijn, wanneer vele mensen zich overgeven aan Eén, Die volslagen duisternis heeft gekend, toen Hij hing aan het kruis. Daar heeft Hij geboet, gedurende drie uren en Hij heeft geroepen:
'Mijn God, Mijn God, waarom hebt U Mij verlaten" - Marcus 15:34.
Duisternis, zulk een duisternis is Godverlatenheid. En u? Bent u in de duisternis, dan bent u van God verlaten. Maar daar is Eén, Die alle schuld betaalde met Zijn leven. Naar Hem moet u!

NA DRIE DAGEN STOND DE HERE JEZUS OP
Het bleef niet bij die drie-urige duisternis op het kruis. Want Hij, de Here Jezus. stond op. Hij was aan het kruis drie uren in de Godverlatenheid, Hij was drie dagen en drie nachten in het hart der aarde (Matth.12:40). Maar Hij stond daaruit op. De duisternis werd licht; Licht door de opstanding van de Here Jezus.

Daarvan legt Het Zoeklicht iedere twee weken getuigenis af. Ook nu, als wij denken aan het vreselijke van enkele weken geleden in de VS. Als dit alles ons niet brengt bij de Here Jezus, is het tevergeefs geschied. En wij mogen hopen dat er niet nog iets ergers zal gebeuren.

Wat deed u? Bent u op uw knieën gegaan en hebt u gebeden, zoals u het nog nooit hebt gedaan?

OOK ISRAËL ZAL OPSTAAN OP DE DERDE DAG
Er staat in Hosea 6:2:
"Hij zal ons na twee dagen doen herleven, ten derde dage zal Hij ons oprichten."
Dat is een geweldige belofte van de Here voor Israël. Ook dat volk zal zijn Paasdag beleven.
Paulus schrijft in Romeinen 11:15:
"Want, indien hun verwerping de verzoening der wereld is, wat zal hun aanneming anders wezen dan leven uit de doden?"

Deze wereld gaat een wondere tijd tegemoet. Het is jammer, dat het door zoveel strijd en moeite gaan moet. Maar deze wereld wacht een wonderbare tijd die te vergelijken is met de opstanding van de Here Jezus. Hij zal de Koninklijke heerschappij, die Hij in de hemel heeft gekregen, in deze wereld gaan uitoefenen. Wat een tijd zal dat zijn. Geen terroristen meer, geen crashes.

Verlangt u naar Hem? Wacht u op Hem?

DE DERDE DAG IS DE DAG VAN DE BRUILOFT
Er staat in Genesis 1 een passage over de derde dag, waarin God tweemaal spreekt. En heel veel Israëlische bruidsparen gaan trouwen op de derde dag. Zie Genesis 1:9-13. Want, zo is de gedachte, God sprak tot het bruidje en tot de bruidegom, twee keer zei Hij iets. En u kunt bijv. in Joppe lopen en op dinsdag meer dan één bruidspaar tegenkomen.

In Johannes 2 kunt u lezen van de bruiloft te Kana. Het verhaal begint met:
"En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galiléa en de moeder van Jezus was daar." Deze bruiloft was ook op een dinsdag. Wij moeten heel goed weten, dat wij als gelovigen op reis zijn naar een Bruiloft.

Gods kinderen zijn niet bang voor wat dan ook, want wij zien onze Bruidegom, de Here Jezus al komen. Hij is als Eersteling opgestaan en na Hem volgen zij die van Hem zijn. Zie wat Paulus schrijft in 1 Corinthiërs 15:23:
"Maar iedereen in zijn eigen rangorde: Christus als eersteling, vervolgens die van Christus zijn bij Zijn komst."
Allen die in Hem zijn gestorven en allen die dan nog in Hem leven, zullen de Bruiloft mogen vieren. Bent u daarbij? Is dat het doel waarnaar u streeft? Ik wel.

Nol Esmeijer