Het geloofsvertrouwen in de Psalmen - Ps. 65:10

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 6
“De beek Gods is vol water”
Ps. 65:10


In deze prachtige psalm krijgen we als 't ware een voorschot op de wereldwijde zegeningen van de Christus-regering op aarde, als het Rijk Gods is gekomen. Hij zal alle vijandschap overwinnen, “het bruisen van de golven en het rumoer van de natiën is tot bedaren gebracht" (:8). De Here Jezus spreekt in verband met de eindtijd over "het bulderen van zee en branding" (Luc. 21:25). Zo spreken ook de profeten van Israël: "een rumoer van vele volken, die rumoer maken als rumoerige zeeën en gebruis van natiën, die bruisen zoals geweldige wateren bruisen" (Jes. 17:12). In Psalm 65 is het rustig geworden.

In dit 'voorschot' op het Koninkrijk zijn wijzelf ook tot rust gekomen. We hebben rust gevonden in het volbrachte werk van de Here Jezus. Hij heeft de rust van Zijn rijk al binnenin ons gegeven en ook in het midden van de Gemeente. Aan de Gemeente van Christus moet de wereld kunnen zien wat het toekomstige Rijk Gods brengen zal.

Wij delen in het voorschot door de rijkdommen van Christus, die gegeven zijn met de komst van de Heilige Geest. Wij mogen, als huisgenoten Gods (Ef.2:19), genieten van alles wat in dat huis Gods is. "Verzadigd worden met het goede van uw huis, het heilige van uw tempel" (:5). Nemen 'tot verzadigens toe'. Zó bedoelt de Here het voor u en mij. Hij spreekt ons immers van "leven en overvloed" (Joh. 10:10).

"De beek Gods is vol water" (:10). Dat spreekt van diezelfde overvloed. Laten we elkaar daaraan herinneren, zodat we niet in karige armoede blijven leven, omdat we net genoeg hebben voor onszelf, of misschien dat nog niet eens. Hij heeft overvloed gegeven, zodat "mijn beker overvloeit" (Ps. 23:5). Ik heb genoeg ook voor anderen. Ik mag uitdelen van die rijkdommen. Want de beek Gods is vol water!

Wat is die beek? Het is de beek die stroomt uit het heiligdom, vanuit de troon van God (Ezech. 47:1). Wonderbare dingen worden ons van die beek Gods gezegd. We vinden hem door de hele Bijbel heen. Nogmaals: ook hier gaat het om de tijd van het Rijk Gods, als er heerlijkheid zal zijn in Israël. Maar nu mogen we het, als 'voorschot', ook geestelijk verstaan, om eruit te leren leven. Zijn overvloed, gekomen op de Pinksterdag, is voor u en mij, binnen handbereik gekomen! We moeten bij de beek Gods zijn. De rechtvaardige is geplant aan 'waterstromen' (Ps. 1:3) - dat is de beek Gods.

"Hij is als een boom, aan het water geplant, die zijn wortels tot aan een beek uitslaat" (Ier. 17:8). Hebt u die grote ontdekking al mogen doen? Bent u de binnenkamer al ingegaan, in de stilte tot Hem genaderd (:3), die u zo onuitsprekelijk liefheeft? Ja, daar gaat men ook de zonde zien, die diep zit weggestopt in het binnenste, maar tegelijkertijd Gods vergevende genade, om Christus' wil - "Gij verzoent ze" (:4).

Daarom is het mogelijk geworden dat Hij ons de volheid van Zijn Geest geeft en we gaan ervaren dat bij Hem een overvloed is, waarvan we tevoren niet wisten. Onuitsprekelijke en heerlijke dingen worden ons door Hem verkondigd.

Die volheid brengt ons tot grote geestelijke hoogte en leidt ons ook door de diepste diepten van beproeving, smart, tranen en vernedering. Maar in dit alles mogen we blijven in Hem en in de volheid van de Heilige Geest. De beek Gods is vol water!

Feike ter Velde