Het Evangelie is niet goedkoop

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 3
‘Het beginsel van wijsheid is de vreze des Heren’ (Spreuken 9:10a).

Daar loopt Abraham, met lood in de sandalen, zijn rug doet zeer van de spanning, zijn hart huilt. In zijn hoofd hoort hij steeds de woorden van God die hij helemaal niet begrijpt. Maar omdat hij de Here liefheeft boven alles is hij op weg om Hem te gehoorzamen, ook nu het hem het allerliefste op aarde kost.

U kent de geschiedenis. Op het moment dat Abraham Isaäk wil offeren, grijpt God in. En dan zegt Hij tegen de man die deze eindeloos moeilijke proef heeft doorstaan: ‘Nu weet Ik dat gij godvrezend zijt, en uw zoon, uw enige, Mij niet hebt onthouden’ (Genesis 22:12).

De boot missen
God vrezen is beslist niet gemakkelijk. Het gaat heel diep en vraagt een algehele overgave aan Hem. Het gaat daarbij niet alleen om uiterlijke gehoorzaamheid, waarbij we ons strak houden aan regels. Ons hele hart moet erbij betrokken zijn.
Deuteronomium 10:12 zegt: ‘Nu dan, Israël, wat vraagt de HERE, uw God, van u dan de HEERE, uw God, te vrezen door in al zijn wegen te wandelen; Hem lief te hebben; de HEERE, uw God, te dienen met heel uw hart en met heel uw ziel?’
De Here vrezen en Hem liefhebben moeten samenvallen.
Als we God alleen vrezen, dan zullen we Hem als een koude en afstandelijke God ervaren. Maar als we Hem alleen ‘liefhebben’, zonder ontzag voor Zijn grootheid en zonder de zonde te haten, konden we de boot wel eens missen.

Gratis maar niet voor niks
Een reformatorische broeder zei eens tegen mij: “Evangelische mensen denken zo gemakkelijk over God. Ik ben bang dat sommigen met een ingebeelde hemel naar de hel zullen gaan.” Ik gedroeg me netjes, maar van binnen was ik zo verontwaardigd. Nu, zoveel jaren later, denk ik: “ Hij kon wel eens gelijk hebben…”
Het evangelie is beslist niet goedkoop! Sommigen denken dat. Onze redding valt niet te verdienen, we kunnen het alleen door genade ontvangen. In die zin is het gratis. Maar dat betekent niet dat het ons niets kost. Eigenlijk kost het ons alles!
1 Johannes 4:9 zegt: ‘Hierin is de liefde Gods jegens ons geopenbaard, dat God Zijn eniggeboren Zoon gezonden heeft in de wereld, opdat wij zouden leven door Hem.’
Leven door, voor en met God is de ultieme opdracht.

Al wat ik ben en al wat ik heb,
Al wat nog wordt mijn deel,
Het is niet genoeg voor al wat U deed.
Jezus, hier ben ik geheel!

Els ter Welle