Het einde van het antizionisme

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 9
‘Zo zegt de HERE: “Ik ben voor Jeruzalem en Sion in grote ijver ontbrand”’ (Zacharia 1:14)

Het antizionisme, de nieuwe boerka waarin het antisemitisme zich hult, is ‘in’ onder ongelovigen, maar ook onder gelovigen. Weinigen beseffen hoe gevaarlijk dit gif is. Want in Psalm 102:14-17 lezen we dat de HERE Sion herbouwt. Als de HERE Sion bouwt, wat willen die antizionisten dan? In dit artikel eerst iets over Sion in de Bijbel. Dan over zionisme in onze tijd en christenzionisten, Gods liefde en Zijn toekomst voor Sion. Wat leert de Bijbel over het einde van de antizionisten?

Interessant is te zien hoe het begrip Sion in Bijbelse tijden is uitgedijd. We beginnen bij David, die de berg Sion op de Jebusieten veroverde (2 Samuel 5:6,7). Velen van u hebben tijdens een Israëlreis de berg Sion bezocht. Buiten de stadsmuur, zuidwestelijk van de Oude Stad Jeruzalem ligt deze beroemde berg. U bezocht de zaal van het Avondmaal (seider) dat de Here Jezus met Zijn discipelen tijdens Pesach vierde. Het ‘graf van David’ werd u aangewezen.
Enkele decennia later, toen Salomo de tempel had gebouwd, werd de Tempelberg ook Sion genoemd: ‘De berg Sion, waarop U uw woning hebt gevestigd’ (Psalm 74:2). En: ‘De HERE heeft Sion verkoren, Hij heeft het zich ter woning begeerd’ (Psalm 132:13). Nog later werd heel Jeruzalem Sion genoemd. ‘Geprezen zij de HERE uit Sion, Hij die te Jeruzalem woont’ (Psalm 135:21).
Vandaar breidt het begrip Sion zich uit tot de ‘dochter(s) van Sion’. Ook het volk Israël, want Jesaja profeteert: ‘Sion zal door recht verlost worden’ (1:27). Het begrip Sion vat de Tempelberg, Jeruzalem, land en volk Israël samen. Als we dit inzien, begrijpen we meer van het gevaar van antizionisme.

Onze tijd
Het moderne zionisme is ‘een Joodse nationale beweging, die streeft naar en werkt aan een Joods thuisland in het land dat God onder ede aan Abraham, Isaäk en Jakob heeft beloofd’. Als we een seculiere (niet-religieuze) definitie willen, dan hoeven we maar een paar woorden van bovenstaande definitie te wijzigen. Na ‘…in het land…’ volgt dan ‘…dat eeuwenlang het thuisland van Israël is geweest’.
Aan het moderne, seculiere zionisme is de naam van de Joodse journalist Theodor Herzl en zijn beroemde brochure ‘De Joodse staat’ verbonden. Herzl was diep geschokt door het blijkbaar onuitroeibare antisemitisme dat tijdens de zogenaamde Dreyfus-affaire in Frankrijk venijnig naar de oppervlakte kwam. Zijn conclusie was duidelijk: De enige oplossing voor het Joodse volk is een eigen staat waarin zij veilig kunnen wonen. Nu, 120 jaar later, blijkt dat Herzl helaas nog steeds gelijk heeft. Joden uit Frankrijk, Oekraïne en uit heel West Europa, vluchten naar Israël.

Christenzionisten
Einde 19e eeuw trokken, voornamelijk uit Oost-Europese landen, Joden naar Palestina. Vooral in Engeland en de VS waren er veel evangelische christenen die deze aliya (opgang van Joden naar het Beloofde Land) naar Sion steunden. Enkele bekende christenzionisten waren Graaf Shaftesbury (bekend van zijn strijd voor opheffen van de slavernij), Henri Dunant (oprichter van het Internationale Rode Kruis) en Lord Balfour (van de Balfour Verklaring, een van de belangrijkste juridische grondslagen van de moderne Joodse staat). Een christenzionist is ‘iemand die net als de apostelen aan Jezus vroegen: ‘Here, herstelt U in deze tijd het koningschap voor Israël?’’
Dit ‘herstel van Israël’ is waar alle antizionisten zich fel tegen verzetten. Zij zijn heel gevaarlijk bezig, want ze proberen de HERE, de God van Israël tegen te werken.

God heeft iets met Sion
De berg Sion wordt vaak ‘Mijn heilige berg’ of ‘Zijn heilige berg’ genoemd. Er is iets heiligs voor de HERE aan de berg Sion. ‘De HERE heeft Sions poorten lief’ (Psalm 87:2) en ‘Hij verkoos de stam van Juda, de berg Sion die Hij liefheeft’ (Psalm 78:68). Nog meer: ‘Psalmzingt de HERE, die op Sion woont’ (Psalm 9:12). En: ‘Want de HERE heeft Sion verkoren, Hij heeft het Zich tot woning begeerd’ (Psalm 132:13).
Wat heeft de HERE toch met Sion? We zien dat de HERE Sion en Jeruzalem bouwt (Psalm 102:5,17 en 147:2). Opvallend is hoe woedend de moslims, VN, EU en de VS zijn als Israël in Jeruzalem bouwt. Ten diepste zijn ze woedend vanwege het werk van de Almachtige op Zijn heilige berg en in Israël. Antizionisten halen de toorn van de Almachtige over zich.
Ten slotte iets over Sion en de toekomst. Sion wordt het religieuze, politieke en wetgevende centrum van de wereld. Een paar betreffende profetieën: Paulus profeteert: ‘De Verlosser zal uit Sion komen’ (Romeinen 11:26 en Jesaja 59:20). Over die Verlosser zegt Psalm 110: ‘De HERE strekt van Sion uw machtige scepter uit’ (vers 2). Jesaja (2:3) en Micha (4:2) profeteren: ‘Want uit Sion zal de wet uitgaan en het woord van de HERE uit Jeruzalem.’
De apostelen Petrus (1 Petr.2:6) en Paulus (Rom.9:33) spreken over een ‘uitverkoren en kostbare hoeksteen’ die tegelijk een struikelblok en een ergernis is. Die Hoeksteen ligt nog steeds in Sion. Ook voor Israël ligt vanuit Sion een grote zegen: ‘Want op Mijn heilige berg, op de hoge berg van Israël… daar zal het hele huis van Israël in zijn geheel Mij in het land dienen’ (Ezechiël 20:40). Dan zal de HERE ‘naar Sion weerkeren en binnen Jeruzalem wonen’ (Zacharia 8:3).
Het hemelse Sion en het Nieuwe Jeruzalem, dat uit de hemel neerdaalt (Hebreeën 12:22 en Openbaring 20:10,11), zullen de komende heerlijkheid van de HERE volmaakt maken. Wat heeft de HERE toch met Sion? Zou Hij misschien denken aan Zijn vriend Abraham, die daar aangaf dat hij zijn geliefde zoon voor de HERE wilde offeren? We weten het niet, maar Gods uitspraken in de Bijbel liegen er niet om. Daarom zijn we christenzionisten.

Antizionisme
Antizionisten verzetten zich tegen de plannen en voornemens van God in verband met Israël. Er is een grote variëteit in uitingen van dit kwaad. Van gewelddadig terrorisme (‘Dood aan de Joden!’) tot het verzwijgen van Gods grote en machtige daden in en aan Gods volk Israël door een groot deel van de christenheid. Van voortdurende eenzijdige en oneerlijke veroordelingen van Israël door de VN en andere internationale organisaties tot BDS-campagnes (boycots) waar veel kerken aan meedoen. Van laster en leugen over Israël tot theologische dwaalleringen en waardoor veel christenen misleid worden.
Als alle volken tegen Jeruzalem (Sion) oorlog gaan voeren (Zacharia 12) is de beker van Gods toorn vol. De Bijbel heeft ook een speciale waarschuwing voor alle antizionisten: ‘Beschaamd zullen worden en terugdeinzen allen die Sion haten. Zij zullen zijn als gras op de daken dat verdort voordat men het uittrekt’ (Psalm 129:5,6). Kerken verdorren geestelijk en opwekkingen doven uit. Politieke machthebbers, hun regeringen en volken storten in en verdwijnen. Maar wie Israël zegent, wordt gezegend.

Jan van Barneveld