Het einde van Europa?

Jan van Barneveld • 95 - 2019 • Uitgave: 6
Nauwelijks een uur nadat de vlammen van de Notre-Dame geblust waren, kwam de Franse regering met een officiële verklaring: De brand was een ongeluk en geen brandstichting. De vraag kwam meteen naar boven: “Hoe kunnen ze dat zo snel al weten?” Twee dagen na de brand kwam de aartsbisschop van Parijs met een heel andere verklaring: Hij was ervan overtuigd dat de brand een teken was dat Frankrijk op het punt stond van een ‘geestelijke ontwaken’. Was het maar waar!

Het afgelopen jaar waren er in Frankrijk ongeveer 800 aanvallen op kerken, kerkelijke organisaties en andere christelijke zaken in Europa. Er is meer aan de hand. De brand in de Notre-Dame, een oud spiritueel symbool uit een oude tijd, toen de kerk nog ‘heerste’, beter gezegd een dominante rol speelde in Europa, heeft mijns inziens een belangrijke betekenis.

Frankrijk staat model voor Europa. De islam is bezig de leegte, die door de val van het christendom veroorzaakt is, op te vullen. Kerken sluiten en moskeeën veranderen het landschap en de samenleving in ons land. Er is nog een element dat hierbij speelt. Als de HERE, als de almachtige God iets doet, is het meestal spectaculair. Toen de HERE Zich aan Israël openbaarde en aan door Mozes de Torah (waaronder de Tien Geboden) doorgaf, was dat zeer spectaculair. De brand in de Notre-Dame in Parijs is een spectaculaire waarschuwing van de Allerhoogste over het einde van Europa. Maar er is meer aan de hand. Een zeer belangrijke ontwikkeling.

Van Parijs naar Jeruzalem
In Parijs is er nu een beschadiging van een belangrijk religieus en cultureel monument. Tevens een teken van het einde van een wereldmacht, de EU. In Jeruzalem is er de herbouw van de tempel. Een teken van de komst van het messiaanse vrederijk en de Messias. Er moet nog veel gebeuren. Is de tijd voor de derde tempel nu al rijp? Hoe zal de islam reageren? Of krijgen we een ‘project’ van Joodse leiders en de islam en…. Het Vaticaan? Tijdens de bouw van de tempel in de tijd van Ezra en Nehemia boden lokale, heidense leiders aan mee te werken aan het ‘huis voor onze God’. Maar de Joodse leiders reageerde negatief op dit aanbod. Zerubbabel en de familiehoofden zeiden: ‘Het gaat niet aan, dat gij met ons een huis voor onze God bouwt, want wij alleen willen voor de HERE, de God van Israël, bouwen, zoals Kores, de koning van Perzië ons geboden heeft’ (Ezra 4:3). Gaat Donald Trump meewerken aan de bouw van de derde tempel? Zijn familie heeft krachtige banden met Israël en het joodse geloof.

In Israël is men er klaar voor. Klaar? De messiaanse Joden zijn verdeeld over deze belangrijke zaak. Evangelische christenen zijn ook verdeeld. Tegenstanders mopperen een beetje: “Dat wordt de ‘tempel van de antichrist’ en ze wijzen naar Paulus die de gemeente in Thessalonica waarschuwde: ‘Eerst moet de afval komen en de mens der wetteloosheid zich openbaren…..die zich in de tempel zet om aan zich te laten zien dat hij een god is’ (2 Thessalonicenzen 2:3-4). Daar kun je toch niet aan meewerken?! Anderen wijzen op het feit dat dit toch in de loop van het Bijbelse eindtijdscenario past. God zal ook daarin Zijn machtige hand houden. Past president Trump in dit eindtijdscenario?

We dienen dezelfde God
In Israël heeft men veel sympathie voor Trump. In de Golan wordt zelfs een nieuwe nederzetting naar hem genoemd: Het Trumpdorp. Wordt Trump de ‘Kores van de derde tempel’? Er doen geruchten de ronde dat hij een voorstander is van de derde tempel. President Trump heeft al veel voor Israël gedaan. Belangrijk is dat hij Netanyahu krachtig steunt in zijn houding tegen het verdelingsplan, het vestigen van een Palestijnse staat binnen de Bijbelse grenzen van Israël. Hierin gaat Trump keihard in tegen de mening van de VN, de EU en nog meer grote internationale entiteiten. We zullen binnenkort zien wat het grote vredesplan voor het Midden-Oosten van Trump inhoudt. “Het zal niet veel goeds voor de Palestijnen zijn”, zeggen insiders. De hele islamitische wereld zal woedend schreeuwen en agressief demonstreren. Het Vaticaan en de Wereldraad van Kerken (WCC) zullen ‘vrome protesten’ laten horen: “De wereldvrede komt in gevaar”. “We dienen toch dezelfde God”. Misschien zullen ze hetzelfde gaan doen als in de tijd van de tweede tempel, van Ezra en Nehemia. Toen gingen de tegenstanders van Juda en Benjamin naar de Joodse leider in die tijd, Zerubbabel en zeiden: ‘Laat ons met u bouwen want wij zoeken uw God evengoed als gij; hem toch brengen ook wij offers…‘ (Ezra 4:2,3). De reactie van Zerubbabel was kort en afwijzend. Het kan best zo gaan dat het Vaticaan, hoge imams en de secretaris-generaal van de WCC met een delegatie naar Jeruzalem reizen met een paar honderd miljoen dollars en zeggen: “laten we samen bouwen, want we dienen dezelfde God”. Wat zal Trump zeggen? En Europa, de EU, gaat ten onder door de anti-Israëlhouding van Brussel. God gaat door met Zijn plan voor Zijn volk. En Europa rent naar de ondergang. Erg verdrietig dit te moeten schrijven en zeggen.

Herdenkingsmunt
In Israël ziet men Trump als de Cyrus (de Kores uit de Bijbel) van deze tijd. In 1969 is het ijveren van rabbi Goren en de getrouwen van de Tempelberg voor de nieuwe tempel, op niets uitgelopen. De eigen regering werkte niet mee maar zelfs tegen. De Waqf dreigde met geweld. Antidemonstraties over heel de wereld. Nu is de situatie heel anders, want Netanyahu is voor die nieuwe tempel. Deze Israëlische regering zal gewoon meewerken. Trump helpt hen in politieke opzicht. Waarschijnlijk ook met een veto in de VN, die altijd druk bezig is met anti-Israëlresoluties. Trump zal die anti-Israël en anti-tempelkrachten rustig vanuit zijn machtspositie weerstaan. Er is nu geen Moshe Dayan die de plannen van rabbijn Goren in de weg staat. Er is in Israël al een gouden herdenkingsmunt met Cyrus en Trump uitgegeven.

Een paar profetieën
De herbouw van de tempel kan snel gerealiseerd worden. Alles is klaar. De voorwerpen voor diensten in de tempel zijn voor een groot deel al gemaakt door het Tempelinstituut in Jeruzalem. Veel van de Oud Testamentische rituelen worden al uitgevoerd en offers worden gebracht. We geven alleen nog een paar profetieën door waar we op moeten letten.
‘Ik zal dit huis (de tempel) met heerlijkheid vullen….De toekomstige heerlijkheid van dit huis zal groter zijn dan de vorige’ (Haggai 2:8,10).
• Waarschuwing: ‘Ik haat en veracht uw feesten en kan uw samenkomsten niet luchten. Ja, als gij Mij brandoffers brengt…heb Ik daaraan geen welgevallen…Maar laat het recht als water golven en gerechtigheid als een immer vloeiende beek’ (Amos 5:21-24).
• De ‘tempel van Ezechiël’, zoals uitvoerig beschreven wordt in de hoofdstukken 40-42 zal in het messiaanse vrederijk worden gebouwd. Daar zal de ‘heerlijkheid van de God van Israël Zich in vestigen… en het land (de aarde) zal stralen vanwege Zijn heerlijkheid’ (Ezechiël 43:1-5).
‘Er klinkt gedruis uit de stad! Het klinkt uit de Tempel! De stem van de HERE die vergelding brengt over Zijn vijanden’ (Jesaja 66:6).

In Jeremia 31:31-37 lezen we over het nieuwe verbond dat de HERE met Israël gaat sluiten. Een nieuwe tempel, een nieuw verbond, een nieuw hart en een nieuw volk. Dit alles voor de nieuwe aarde.

Voor ons twee belangrijke punten:
1. Gebed voor Europa en bescherming voor ons en onze kinderen.
2. En zending: ‘Dit evangelie van het Koninkrijk zal in de hele wereld verkondigd worden tot een getuigenis voor alle volken, en dan zal het einde gekomen zijn’ (Mattheüs 24:14).

Jan van Barneveld