Het duizendjarig rijk, hoe zal het zijn?

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 11
Het duizend jarige rijk is een periode die een einde nemen zal, ze is dus tijdelijk van aard en karakter. De nieuwe hemel en de nieuwe aarde zullen zonder einde wezen, voor ons onvoorstelbaar.


Het duizend jarig rijk, hoe zal het zijn? Een beetje pretentieus klinkt het wel. Of ik zou kunnen beschrijven hoe de toestand in het duizendjarig rijk zal zijn. Ik geef dienaangaande echter niet mijn mening of idee, behalve datgene wat ik uit de Bijbel daarover leer en dat is verrassend.

Er zullen heel nieuwe en andere situaties zijn voor mens en dier, voor plant en hemellichaam. Hoe moeten we ons dit alles voorstellen? Dat is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk zal alles vanuit het hemelse Jeruzalem, die geweldige lichtstad, gedirigeerd worden. In ieder geval is er sprake van tronen, waarop de Here Jezus en de Zijnen zich zetten en waar vanaf de regering en de rechtspraak plaatsvinden (Openb. 20:4). Ik stel me zo voor dat deze stad zich boven het aards Jeruzalem zal bevinden, zoals ooit de Shechina Gods boven de tabernakel zweefde. In dat koninkrijk hebben de overheden en machten der lucht in ieder geval plaatsgemaakt voor de regering van Christus en de Zijnen. Satan, die al eerder op aarde was neergeworpen, zal dan opgesloten zitten in de afgrond (Openb. 20:1,2). De koninkrijken van de wereld, waarvan satan de vorst was (Joh. 16:11, Efeze 2:2 en 6:12) Zijn dan onderworpen aan onze Here Jezus. De onwilligen zullen met een roede geregeerd worden. Dan zal het zijn zoals in Jesaja 60:12 geprofeteerd is: "Want het volk en het koninkrijk, die U niet willen dienen, zullen te gronde gaan, en die volken zullen zeker verwoest worden".

Bij Zijn eerste komst heeft de Here Jezus "niet gericht naar hetgeen Zijn ogen zagen of rechtgesproken naar hetgeen Zijn oren hoorden" Jesaja 11:3) maar als Hij weerkomt zal Hij "de aarde slaan met de roede zijns monds en met de adem zijner lippen de goddelozen doden". Die nieuwe bedeling, dat duizend jarig rijk, zal beginnen met een dag der wrake.

De heerschappij van de Here Jezus zal zijn in vrede en gerechtigheid, maar dit zal wel door middel van het zwaard worden gerealiseerd en afgedwongen. Er zullen er zijn die de Here Jezus 'geveinsdelijk zullen dienen' (Psalm 66:3 en 81:15). Ze moeten wel, ze kunnen niet anders. Zo is dat vandaag een beetje in omgekeerde zin. Wij die geloven en de Here Jezus dienen, zijn onderworpen aan de wetten en regels die in de huidige samenleving gelden. Voor zover er geen gewetensconflict is, is er niets aan de hand. Maar er waren en komen wellicht andere tijden, dan zullen we moeten kiezen. Wij kunnen zelfs niet geveinsdelijk twee Heren dienen.

Dat velen in die tijd de Here Jezus voor de schijn dienen blijkt dan ook aan het eind van die duizend jaren, dan zullen ze de losgelaten satan weer volgen en dienen. Je leest dat met stijgende verbazing. In de bedeling der genade, de tegenwoordige tijd dus, kwam de Here Jezus om als een Lam te sterven, straks zal Hij komen als Leeuw, de koning der koningen.

RECHT EN GERECHTIGHEID
Zolang de satan de vorst dezer wereld is lag/ligt de wereld in de boze. Daarom is het ook zo onterecht, wanneer mensen de Here God aanklagen voor het vreselijke leed dat er is. Op dit moment regeert niet de Here Jezus, maar satan. Satan is de eerst verantwoordelijke voor de tragiek op aarde. Waarom willen zoveel mensen dat toch niet zien en geven zij God de schuld?

In onze wereld is de leer van Darwin en Nietzsche de heersende. Dat is het recht van de sterkste en de leus 'macht is recht' is het leidend motief voor velen. God zwijgt nog, maar straks zal Hij niet zwijgen, maar begaan onrecht zal direct rechtvaardig gestraft worden. De heerschappij van recht en gerechtigheid die met de aanvang van het duizend jarig rijk begint, zal doorgaan totdat de hemel en de aarde ontstoken worden, want wij verwachten een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarop gerechtigheid woont (2 Petrus 3:10).

We moeten daarom ook de periode van het duizend jarig rijk niet verwisselen met de nieuwe hemel en de nieuwe aarde die komen zullen. Het duizend jarig rijk is een periode die een einde nemen zal, ze is dus tijdelijk van aard en karakter. De nieuwe hemel en de nieuwe aarde zullen zonder einde wezen, voor ons onvoorstelbaar.

ZICHTBAARHEID
Je kunt de dingen ook anders beschrijven, dan stel je het zo: wij leven nu in de bedeling der verborgenheid. De Goddelijke waarheden worden nu verwerkelijkt in het verborgene van ons geloofsleven. We denken dan aan de vulling en de leiding die wij gelovigen in ons leven door de Heilige Geest ervaren. "Een ongeestelijke mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is" (1 Corinthe 2:14). We moeten ook denken aan onze toewijding aan de Here Jezus en de levensheiliging die wij nastreven. In de toekomstige bedeling zal de heerschappij van Christus zichtbaar en niet langer verborgen zijn. De gemeente is tussenschakel in Gods heilsplan. Nu nog is de Koning afwezig, niet zichtbaar, straks wel aanwezig wel zichtbaar, met een tempel en met priesterlijke diensten.

DE GEVOLGEN
De tegenwoordige bedeling verschilt ook daarin van het duizendjarig rijk, dat nu alle problemen die er zijn op sociaal, economisch en politiek terrein onopgelost blijven, feitelijk nemen de problemen dagelijks toe en nemen niet te controleren of te hanteren proporties aan. We kunnen daarbij allemaal wel voorbeelden bedenken van groot onrecht en daaraan gekoppeld vreselijk leed of lijden. We kunnen denken aan het moreel verval, maar ook aan milieu problemen die ons echt boven het hoofd gestegen zijn. Onder de heerschappij van Christus zullen al deze problemen worden opgelost. Ik denk dat in velerlei opzicht de paradijslijke situatie terugkomen zal. In het paradijs, beter de Hof van Eden, was het de Here God die Adam schiep naar Zijn beeld uit het stof der aarde, door het inblazen van de adem Gods werd Adam een levende ziel. Nu is Christus de levendmakende Geest (1 Corinthe 15:45). Door Zijn heerschappij zal alles nieuw bezield worden, mens, dier, plant, ja alles wat met deze wereld verband houdt zal onder Zijn heerschappij zich ongehinderd kunnen ontwikkelen.

In een volgend artikel willen we verder ingaan op de veranderingen die in het duizend jarig rijk zullen komen ten opzichte van de dingen die wij in onze wereld waarnemen.

ds. Henk Schouten