Het Brandpunt:: “Grandeur gaat samen met huiselijke gastvrijheid”

Wim Pols • 88 - 2012 • Uitgave: 14/15
“We hebben hier de unieke combinatie van de grandeur van een prachtig monumentaal pand, betaalbaarheid en huiselijke gastvrijheid met 100% respect voor Bijbelse normen en waarden.” Winfred Vels straalt als hij praat over Het Brandpunt. “We hebben een gedreven team dat dienstbaarheid hoog in het vaandel heeft staan en daarbij veel aandacht heeft voor de individuele gast. Een mens is meer dan wat je ziet en inlevingsvermogen is heel belangrijk samen met passie en professionaliteit.”

Sinds dit jaar is Winfred manager van Het Brandpunt. Die aanstelling is op een wonderlijke manier tot stand gekomen. Eigenlijk was het de bedoeling dat Winfred en zijn gezin naar Canada zouden gaan om voor Operatie Mobilisatie evangelisatiewerk te doen. “Alles was al geregeld”, zegt hij. “Ik had mijn baan opgezegd en we hadden ons huis te koop gezet, maar het lukte niet om een koper te vinden. Uiteindelijk moesten we onze plannen veranderen.
Winfred, die negen jaar werkte als manager van conferentiecentrum De Bron in Dalfsen en vele jaren ervaring heeft als manager bij zowel commerciële bedrijven als non-profit organisaties, moest op zoek naar een baan. Via een zendelingenechtpaar dat jaren in Thailand was geweest en op verlof in Nederland een conferentie op Het Brandpunt bijwoonde, kwam Winfred in contact met Het Zoeklicht. Binnen de kortste keren was het geregeld dat hij manager van Het Brandpunt werd. Hij ziet duidelijk Gods leiding in die benoeming.

Tot rust komen
“Het is heel bijzonder om hier te mogen werken”, zegt Winfred. “Als je op de oprijlaan bent, kom je al onder de indruk van het terrein. Rust en ruimte stralen je tegemoet. Het Brandpunt is bij uitstek een plek om helemaal tot rust te komen en weg te zijn van de drukte van alledag. Je kunt tegenwoordig ook individueel een verblijf hier boeken en daarnaast is het terrein heel geschikt voor groepen en bedrijven die een conferentie willen houden.”
Naast de in totaal 37 kamers in Het Brandpunt en Het Koetshuis is er de kapel voor bijeenkomsten van grotere groepen en zijn er verschillende kleinere vergaderzalen. En dat alles in een schitterende omgeving van een prachtig onderhouden landgoed.

Geloof verdiepen
Wie op Het Brandpunt aankomt, ontmoet waarschijnlijk als eerste de altijd vriendelijk lachende Monique van den Hoek. Als kind kwam ze al met haar ouders op Het Brandpunt en nu werkt ze er met veel plezier. Ze is telefoniste en receptioniste, maakt afspraken met individuele gasten en groepen, zorgt dat er oproepkrachten zijn als dat nodig is en houdt in de gaten dat het de gasten aan niets ontbreekt.
Met veel geregeld terugkerende bezoekers heeft ze ondertussen een goede band opgebouwd. “Het is mooi dat we mensen hier kunnen ontvangen in een omgeving waar ze rust kunnen vinden en tot bezinning kunnen komen”, zegt ze. “Mensen met allerlei kerkelijke achtergronden kunnen hier elkaar ontmoeten in een ontspannen sfeer en met elkaar hun geloof verdiepen. Het is heel bemoedigend als je achteraf de reacties hoort. Afgelopen weekend hadden we hier een groep die razend enthousiast wegging. Zelf vonden wij dat er achter de schermen best een paar dingen niet helemaal goed waren gelopen, maar de gasten hebben daar niets van gemerkt. Die waren heel tevreden en zeiden zeker terug te komen.”

Vier-sterren kwaliteit
Het Brandpunt is anders dan andere vakantie- en conferentiecentra. Het heeft de grandeur van een monumentaal landgoed, maar de prijzen om er te verblijven zijn heel schappelijk. “Onze kamers hebben geen flatscreen tv (wel een WiFi aansluiting voor het internet) of een minibar”, legt Winfred uit. “Ze zijn wel heel netjes, met een lekkere douche, een goed bed en het eten op Het Brandpunt is absoluut van vier-sterren kwaliteit.”
Ron van Doorn is daarvoor verantwoordelijk. Samen met een compagnon had hij een cateringbedrijf met zeven personeelsleden. Na 20 jaar hard werken wilde hij een sabbatsjaar nemen. De vorige kok van Het Brandpunt vroeg hem een paar weken in te vallen tijdens diens vakantie. Na die vakantie werd die kok ziek en voor Ron het besefte was hij wekelijks 20 tot 50 uur per week aan het koken voor de gasten van Het Brandpunt. Hij staat alleen in de keuken en draait zijn handen er niet voor om voor 50 gasten een compleet diner te verzorgen.

Een showtje
Natuurlijk houdt hij rekening met de voorkeuren van de gasten en met dieetwensen, maar voor de rest heeft hij grote vrijheid in de samenstelling van het menu. “Dat maakt het werk erg leuk”, zegt Ron. “Afhankelijk van de samenstelling van groepen, stel ik het menu samen. Als een groep voornamelijk uit ouderen bestaat, kies ik bijvoorbeeld vooral voor de Hollandse keuken, want ouderen houden meestal minder van speciale gerechten. Als groepen een meergangen diner willen, zorgen we daarvoor, maar ik verzorg ook graag buffetten. Het voordeel is dat mensen zelf kunnen bepalen wat en hoeveel ze nemen en ze kunnen gaan zitten waar ze willen, terwijl er bij een diner meestal een vaste tafelschikking is. Ik vind het ook leuk om bij de buffetten zelf achter de tafel te staan en de mensen te helpen bij de keuze. Dan doe ik mijn koksmuts op en maak er een beetje een showtje van. Het hoort bij de persoonlijke aandacht die we onze gasten willen geven.” Vaak wordt Ron aan het eind van een meerdaagse conferentie uit de keuken geroepen omdat de betreffende groep hem wil bedanken. Dat vindt hij mooi, hoewel hij er wel wat verlegen onder is. Het liefst maakt hij tussen de bedrijven door een ontspannen praatje met individuele gasten.

Creativiteit en passie
Hoewel Het Brandpunt een christelijk conferentiecentrum is, vertelt Winfred dat in principe iedereen welkom is. “Op alle kamers is een Gideonsbijbel en ook een boekje over Johannes de Heer, zodat alle bezoekers in aanraking komen met de christelijke identiteit van waaruit wij ons werk doen. Wij doen ons best om te zorgen dat Het Brandpunt meer bekendheid krijgt, zodat steeds meer mensen mogen ervaren hoe uniek deze locatie is. We zijn bezig met workshops op creatief gebied, we denken aan een huwelijksseminar en we zien ook dat Het Brandpunt vaker wordt gekozen voor trouwpartijen. We hopen dat onze trouwe bezoekers blijven komen en daarnaast hopen we dat er ook meer jonge mensen naar Het Brandpunt komen. Binnenkort hebben we hier de Continental Kids (kinderkoren van The Continentals) voor een training: fantastisch!”
Winfred en het team zitten vol plannen voor de toekomst. “Het stof eraf en verjongen in de geest van de creativiteit en passie van Johannes de Heer”, is, zoals Winfred het omschrijft, daarbij het motto. “Hij was naast evangelist ook zakenman. Bij alles wat hij deed, werd hij gedreven door zijn passie voor de Heer. Hij had een boodschap van verzoening, vervulling en verwachting voor de mensen. Die willen wij via Het Brandpunt ook uitdragen.”
Meer informatie vindt u op www.hetbrandpunt.nl.

Wim Pols