Het beste van dit jaar

Frits Boekhoff • 96 - 2020 • Uitgave: 2
Ik hef mijn ogen op naar de bergen: vanwaar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de Heere.

We zijn inmiddels een kleine maand op weg in het nieuwe jaar. Wordt dit jaar beter dan 2019? De Bijbel zegt van niet. De Heere Jezus sprak al over toenemende oorlogen, hongersnood, epidemieën. Ook over valse leraren en leugens.

Leugens vinden we vandaag in wetenschap, politiek, media en ja, helaas ook in de kerk. Graag verwijs ik hiervoor naar mijn artikelen over politieke correctheid in Zoeklichtnummers 11 en 12 van het afgelopen jaar. Paulus schrijft over de laatste dagen die gekenmerkt worden door verdere geloofsafval en over gewetenloosheid in letterlijke zin. Mensen en dieren lijken steeds meer op elkaar. Dieren hebben geen geweten en schaamte. De mens oorspronkelijk wel, maar nu...?

Dun laagje godsvrucht
Paulus schrijft over mensen die zichzelf heel belangrijk vinden en geldzuchtig, hoogmoedig, ondankbaar en onheilig zijn. Geen erkenning en respect meer hebben voor gezagsdragers. Dit alles bedekt onder een dun laagje godsvrucht, dat ook.
In dit nummer schrijft Harry Honigh over een Europa zonder God en Kees Noorlander over het roerige Midden-Oosten. Maar dit nummer is ook hoopvol over de toekomst. Jezus Christus komt Zijn gemeente halen en Hij zal met deze wereld helemaal tot Zijn doel komen. We hoeven niet te rekenen, maar we moeten wel letten op de tekenen van de tijd, aldus Ruud van Campen.

De essentie
Prachtig is het verhaal van John Piper die ons meeneemt naar het ziekenhuis en ons meegeeft dat we nergens toevallig terechtkomen. Ook in het ziekenhuis niet. Tot slot: Wat is nu eigenlijk aanbidding? Je hoort daar veel over maar Jacques Brunt beschrijft in zijn laatste artikel over ‘Christus in de Tabernakel’ de essentie: “Aanbidding is dat wij, als priesters, de Vader vertellen wie de Zoon voor ons is. Wat Hij voor ons betekent. We bieden de Vader steeds weer de Heere Jezus aan. Dank U voor de onuitsprekelijke gave van Uw Zoon!”

We mogen letten op de rumoerige wereld om ons heen en op de tekenen der tijden. Maar het beste dat we dit jaar kunnen doen is ons hoofd opheffen naar de bergen waar onze hulp vandaan komt. Psalm 121 zegt dat zo treffend: ‘Onze hulp is van de Heere’.

Frits Boekhoff