Het beste komt nog

Els ter Welle • 95 - 2019 • Uitgave: 4
- ‘Als je naar vrouwe dwaasheid luistert, zul je sterven. Je zult in het land van de dood (sjeool) terechtkomen.’
- ‘Wie Mij vindt, vindt het leven.’

(Spreuken 9:17-18 BGT en 8:35).

Wie de Here Jezus vindt, komt na zijn sterven niet in het land van de doden terecht, maar in het land van de levenden. Er wordt weleens gezegd dat de mens die sterft, wordt bevorderd tot heerlijkheid. Prachtig!

Die zekerheid was een enorme troost voor christenen van alle tijden die moesten lijden. De hoop op de hemel hielp hen om door de moeilijkheden heen te komen. Als ik die oude bestseller ‘De Negerhut van oom Tom’ lees, dan vind ik het onbegrijpelijk hoe oom Tom het verschrikkelijke onrecht en de onmenselijke behandeling ooit heeft kunnen doorstaan. Het was zijn zekere hoop op de hemel die hem staande hield.

Uitbundig feestvieren
In de tijd van Nero werden de christenen in Rome zwaar vervolgd door deze wrede keizer. Zij vluchtten in de catacomben. Op de muren van deze onderaardse gangen vertellen de martelaren hun verhaal over vervolging en verdriet, maar ook over geloof en verwachting. We treffen er tekeningen aan van de hemel als een plaats met prachtige landschappen, spelende kinderen en mensen die aanzitten aan een rijkelijke maaltijd en uitbundig feestvieren. Het geweldige uitzicht daarop hielp hen om alle moeiten te doorstaan.

Verschrikkelijke of beste plaats
In Filippenzen 1 zegt Paulus: ‘Ik heb de begeerte om heen te gaan en bij Christus te zijn, want dat is verreweg het beste, maar in het vlees te blijven is noodzakelijker voor u’ (vers 23-24). Paulus was niet levensmoe hoor. Maar in de zwaarte van zijn leven was de hemel voor hem een hoopvolle werkelijkheid waar hij wel naar kon verlangen. Hij wist echter dat zijn taak op aarde nog niet af was.
Paulus beschrijft de hemel als een plaats die verreweg het beste is. De uitspraak: “Het beste komt nog” is dus nog te zwak uitgedrukt. Bij Jezus te zijn is in hoge mate het beste, het allerbeste! Niet alleen is de hemel een reële plaats, maar ook de hel (vgl. Mattheüs 25:41). Dat is een verschrikkelijke plaats. We hoeven daar niet te komen als we nu voor de Here Jezus kiezen, Hem liefhebben en volgen met heel ons hart. Aan ons de keuze!

Els ter Welle