Herderschap moet je leren!

Nol & Helene Esmeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 1
In dit Paasnummer moeten wij heel goed begrijpen, dat de Heer Jezus "gehoorzaamheid heeft geleerd uit hetgeen Hij heeft geleden" - Hebreeën 5:8. Wij hebben het idee dat alles voor de Heer Jezus maar vanzelf ging. Wij hebben het eigenlijk veel moeilijker. Als er iemand lijdt ben ik het wel! Maar wij moeten snappen, dat de Heiland niets voor Zichzelf deed, maar alles voor ons. En Hij, de Zoon van God, heeft intens opgezien tegen het geven van Zijn leven. In de Hof der Olijven heeft Hij tot driemaal toe Zijn Vader gevraagd om "deze drinkbeker" (= Zijn dood) aan Hem voorbij te laten gaan. En Hij was zo bang. Maar … Hij was gehoorzaam. Als Hij zegt dat "de Goede Herder Zijn leven inzet voor Zijn schapen" - Johannes 10 : 11, dan doet Hij dat nu nog. Hij zet nog Zijn leven in: "Hij verschijnt ons ten goede voor het aangezicht van God- - Hebreeën 9 : 24.

HERDERSCHAP MOESTEN VELEN LEREN
a. Mozes
Hij heeft er 40 jaar over gedaan. Wat een lestijd! In de eenzaamheid van de woestijn van Midian, heeft Mozes gezworven met de schapen van zijn schoonvader. Maar daar ontmoette hij JAHWEH. En, ondanks zijn bezwaren, werd hij een hele goede herder. Lees het maar eens in Exodus 2:11 - 4:17.

b. Jozef
Hij, Jozef, heeft zijn les geleerd. Want hij geloofde in de Herder, die God is. In Genesis 49:24 lezen wij: "De Steenrots Israëls is zijn herder". Wanneer je alleen maar blijft vertrouwen op dat wat jijzelf bezit, komt er niks van terecht. Maar als je - zoals het door Jacob aan Jozef wordt gezegd - God als jouw Herder wilt hebben, dan gaat het goed.

c. Jozua
Wie zoekt Mozes als zijn opvolger? Gaat het er democratisch aan toe, gooit hij het in de groep, mag erover worden gestemd? Nee! Hij zoekt een herder - zie Numeri 27:17. En dan wijst de Here God hem Jozua aan. En Mozes neemt deze herder. Heb jij de Goede Herder al genomen?

d. Salomo
De koning van sjaloom. Wat heeft hij vele en wijze woorden gezegd. Weet je van wie die woorden waren? In Prediker 12:11 staat: "Gegeven zijn zij door één herder". Gods Woord is geschonken door de Zoon van God. Zoals wij het lezen in Openbaring 19:10: “Want het getuigenis van Jezus is de geest der profetie."

ISRAËL LEERDE NIET EEN HERDER TE ZIJN
Als Achab tegen Ramoth in Gilead gaat vechten - samen met Josafat, koning van Juda - zegt Micha tot hem dat hij dat niet moet doen, het zal Achabs leven kosten. Maar hij deed het toch: en dan klinkt het "Ik zag geheel Israël op de bergen verstrooid als schapen, die geen herder hebben" - 1 Koningen 22:17. In Ezechiël 34:1-10, vind je een vreselijk stukje over het herder-schap van Israël. Er staat daar: '…wee de herders van Israël, die zichzelf weiden! Moeten de herders niet de schapen weiden?" - vers 2. En in vers 10 lezen we: "Zie, Ik zal die herders! Ik eis mijn schapen van hen terug, en Ik zal een einde maken aan dat schapen-weiden van hen.- Wat is dat erg! Wat moet Israël zich diep schamen! Wat spreekt dit gedeelte ons ook aan. Wij zijn op de eerste plaats verplicht - als wij de Heer Jezus liefhebben - om te zorgen voor de schapen. En wat deden wij? Waren wij ook niet bezig met onszelf? Wat zou er van ons zijn terecht gekomen wanneer God dat ook eens had gedaan? Niks! Maar Hij heeft altijd eerst aan jou en ons gedacht. Dat was zo in de dagen van Israël en dat is nu niet anders. Hij heeft aan ons gedacht. Aan wie denk jij?

GOD IS EEN GROOT HERDER
Wil je eens luisteren naar wat God zegt? Ga dan eens lezen in Lucas 15! In de eerste zeven verzen gaat het daar over één van de honderd schapen, die een herder kwijt is. In de verzen 8 t/m 10 gaat het over één van de tien schellingen, die een vrouw kwijt is en in het laatste stuk gaat het over de jongste en de oudste zoon, één op één.

Voor deze drie heeft de Vader grote interesse: voor de jongste zoon, voor die ene verloren schelling (één van de tien) en ....voor het ene verloren schaap (één van de honderd). Wat een Herder, wat een God. Hij laat dat ene schaapje niet gaan. Dat ene schaapje is geen afrondingsverschil bij Hem. Hij is de Goede Herder, die Zijn leven inzet. Hij is de Grote Herder, die is opgestaan uit de dood - Hebreeën 13 : 20. Hij is de Opperherder, die voor dat ene schaapje heerlijkheid zal geven - 1 Petrus 5:4.

EN JIJ - WAT DOE JIJ?
Waarmee ben jij bezig? Wil je nooit jouw leeftijdgenoot afschrijven? Wil je nooit in de fout gaan om van een mensenkind een afrondingsverschil te maken?

Hele fijne Paasdagen, bij het Open Graf van jouw en onze Heiland.

Helene en Nol Esmeijer