Herdenken en vieren

Peter de Haan • 90 - 2014 • Uitgave: 9
Goede Vrijdag en Pasen, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Herdenken en vieren zijn nauw met elkaar verbonden in deze dagen. Waar we op 4 mei stilstaan bij de zwartste periode uit de Nederlandse geschiedenis deden we dat op Goede Vrijdag bij de zwartste dag uit de geschiedenis van de mens. En waar 5 mei feest gevierd wordt om de bevrijding van ons land 59 jaar geleden vierden we met Pasen de bevrijding van de mens van de dood. De dood was overwonnen door de Here Jezus. Het graf, dat zorgvuldig was afgesloten, was leeg.
Sommigen van u kennen misschien de vreugde nog van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Voor velen is dat iets uit de geschiedenisboeken. Zo wordt ook soms naar de Bijbel gekeken, als een geschiedenisboek of verhalenboek. Tijdens de studiedag hebben we gekeken naar de geschiedenis die staat beschreven van Israëls tocht uit Egypte. Soms afgedaan als mooi verhaal dat niet bewezen kan worden.
Nadere bestudering opent echter niet alleen de geschiedenis, maar ook Gods handelen met Zijn volk. Dat doet Hij nu nog steeds, leest u de bijdrage van Jan van Barneveld bijvoorbeeld. Maar niet alleen Israël is bevrijd. Niet alleen Nederland is bevrijd. Door Jezus mag u ook vrij zijn. Dat mogen we iedere dag vieren.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht