Herdenken

Peter de Haan • 93 - 2017 • Uitgave: 9
Wanneer je herdenkt, sta je stil bij het verleden. Dan denk je aan iets dat grote indruk heeft gemaakt op je persoonlijke leven, of belangrijk is geweest voor een groep mensen. Zo staan we binnenkort op 4 mei stil bij hen die zijn overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. We denken terug aan de verhalen uit die donkere tijd in de Europese geschiedenis.
Tegelijk is het ook belangrijk om te kijken naar het heden en de toekomst. Beseffen we nog dat we nu in vrijheid leven? Er is de vrijheid van meningsuiting, dus we kunnen vrijuit het Evangelie brengen. Er is vrijheid van godsdienst en vereniging, dus we hoeven niet naar schuilkerken om in het geheim samen te komen.
Dit jaar wordt er ook herdacht dat Maarten Luther 500 jaar geleden zijn 95 stellingen aan de deur van de kerk in Wittenberg spijkerde. Dit wordt gezien als het begin van de Reformatie. In dit nummer staat Leander Janse stil bij de vraag wat we dan herdenken. Is het geschiedenis, of is het vandaag nog steeds nodig, een reformatie? Kort antwoord: ja, zowel in de maatschappij als in de kerk als in het persoonlijk leven is een herleving nodig.

Peter de Haan