Herbert Lockyer, een geestelijke reus!

Feike ter Velde • 91 - 2015 • Uitgave: 3
Hij is een van de door mij meest gewaardeerde Bijbelleraars: dr. Herbert Lockyer (1886-1984). Neem ik een boek van hem ter hand om iets na te lezen, dan vergeet ik snel de tijd en weet ik van geen stoppen. Onmiddellijk grijpt het me beet en wil ik verder lezen.
Herbert Lockyer, baptistenpredikant in Engeland en Schotland en later ook in de Verenigde Staten, verwierf zich vooral in de Engelssprekende wereld van kerk en theologie een grote naam.


Hij wilde eigenlijk acteur worden. Hij was een lange, slanke man, met een prachtige stem en een nog mooiere woordkeus. Voor het theater was hij een natuurtalent. Toch liep zijn leven anders. God riep hem in Zijn dienst en na zijn theologische opleiding stond hij op de kansel. Als geen ander mocht hij uitdelen van de grote rijkdommen van Christus. Hij was een van de leiders van de Keswick-beweging in Groot-Brittannië, die beroemd werd vanwege de grootsheid van de prediking over de volheid van het christenleven.
Deze Keswick-beweging begon in het midden van de negentiende eeuw en legde in theologie en prediking de nadruk op de heiligmaking en het bijzondere werk van de Heilige Geest in de levens van de gelovigen. Naast dat velen tot een levend geloof kwamen door het onderwijs over de wedergeboorte, werden ook veel gelovigen bijzonder aangeraakt door het Woord en aangezet tot een heiligere en concretere geloofswandel. Zo werd de Keswick-beweging voor miljoenen tot een grote zegen. Steeds meer kerken in Engeland werden erdoor beïnvloed en zo ook de prediking. Die groeiende theologische invloed werd uiteindelijk wereldwijd. Herbert Lockyer werd in de twintigste eeuw één van de leiders.

Basiskennis
Lockyer schreef zo’n vijftig boeken over uitlopende Bijbelse thema’s. Zijn visie op de christelijke leer kon hij helder uiteenzetten. Hij benadrukte dat gelovigen zich de leer van de Bijbel over het christen-zijn en het dagelijkse christenleven veel meer eigen zouden moeten maken.
In zijn boek ‘All doctrines of the Bible’ (Alle leerstellingen van de Bijbel) – hij beschrijft er dertig – blijkt zijn Bijbelgetrouwheid, zijn eerbied en voor het Woord van God. Het boek telt driehonderd pagina’s en is natuurlijk geen uitgewerkte dogmatiek. Maar voor eenvoudige christenen is dit boek over Bijbelse leerstellingen voldoende. Het voorziet de gelovige van de beslist noodzakelijk basiskennis van het geloof. Deze basiskennis bewaart de gelovige ook voor allerlei dwalingen, die overal om de hoek liggen.
Zijn beschrijving van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest is fundamenteel en door-en-door Bijbels. Het helpt de gelovige een helder beeld te krijgen van het geloof en geeft zicht op de levende God. Vandaag in het gesprek met de islam is dat erg belangrijk. Alleen met die kennis blijft een christen staande. Uiteraard beschrijft hij ook dingen als: engelen en demonen, bekering en wedergeboorte, zonde en redding, rechtvaardiging en heiliging en tot slot ook de laatste dingen, de profetie.

Verplicht Openbaring bestuderen
Het profetisch Woord krijgt in zijn boeken steeds een grote plaats. Hij schrijft: Het is te betreuren dat de eschatologie (de leer over de laatste dingen) in het hart en hoofd van de doorsnee christen en op de kansel niet de plaats krijgt die zij noodzakelijkerwijs verdient. Wel krijgt in de kerk de praktische kant van de Bijbel een plaats, maar voor de profetische kant van de Bijbel is over het algemeen weinig oog. Predikers hebben meer oog voor de ethiek dan voor de apologetiek. Er is in de prediking over het algemeen meer nadruk op de vraag hoe we Christus naar omlaag kunnen halen en te presenteren aan de mensen, dan de mensen omhoog te brengen naar een ontmoeting met Hem in heerlijkheid.
Juist vanwege de urgentie van de profetie krijgt het laatste Bijbelboek bij dr. Lockyer de volle aandacht. De ontmoeting van de Gemeente met haar Hoofd – de Opname van de Gemeente (1 Tessalonicenzen 4:13-19) – is evenzeer een goddelijk geïnspireerd Woord, het Woord der Waarheid als alle andere delen van de Schrift, beklemtoont hij.
Het bestuderen van het Bijbelboek Openbaring is bij dr. Lockyer een verplichting voor iedere christen. Als we ons niet verdiepen in de leer van de toekomst, de eschatologie, dan doen we de Bijbel onrecht en raken we steeds meer dingen van Gods openbaring kwijt, zegt hij. Dit te lezen is een verademing bij alle nonsens die soms, zelfs door hooggeleerde heren aan onze universiteiten wordt geleerd ten aanzien van de eschatologie.

Inzicht krijgen in de Openbaring
Dr. Lockyer schrijft zeven punten die onze aandacht moeten krijgen, voordat we aan de studie van het laatste Bijbelboek kunnen beginnen.
Ten eerste: je moet opnieuw geboren, wedergeboren, zijn. De natuurlijke mens verstaat niet wat van de Geest is (1 Korintiërs 2:14]. Ten tweede: Men moet geloven dat de Bijbel het profetische Woord van God is. Een vierde deel van de Bijbel is toekomstprofetie. Ten derde: er moet een volledig vertrouwen zijn in de Heilige Geest, die ons de dingen van de toekomst wil onderwijzen (Johannes 16:13). De Geest is de Auteur van de Bijbel.
Ten vierde: Ontwikkel inzicht op de grote lijnen van de profetie, zonder je te diep in te graven in de details. Ten vijfde: wees waakzaam jegens extremiteiten, die altijd om de hoek liggen. Ten zesde: We moeten altijd het oog houden op de Here Jezus. Hij is het middelpunt in alle profetie (Openbaring 19:10). Ten zevende: Alle geestelijke uitkomst van studie in de profetie moet in de eerste plaats ook praktische toepassingen in ons dagelijks leven hebben. ‘Al ware het dat ik profetische gaven had, en alle geheimenissen en alles wat te weten is, wist en al het geloof had, zodat ik bergen verzette, maar ik had de liefde niet, ik ware niets’ (1 Korintiërs 13:2).

Tot grote zegen
Dr. Lockyer is een van de grote Bijbelleraren van de twintigste eeuw. Billy Graham noemt hem een spritual giant, een geestelijke reus en zegt: “De geschriften van dr. Lockyer zullen, zolang de Here Jezus nog niet is teruggekomen, ontelbaar velen voor lange tijd tot grote zegen zijn.”
Voor zo ver mij bekend is zijn er in het Nederlands enkele werken van dr. Lockyer uitgegeven onder de titel “Wat Jezus leerde over…” Even zoeken op Bol.com!

Feike ter Velde