“Help mee aan het verkondigen van het evangelie van onze Here Jezus Christus”

Wim Pols • 88 - 2012 • Uitgave: 18
Oproep Zoeklicht-voorzitter Henk Morren

“We zijn de laatste jaren teveel intern gericht geweest. De activiteiten die we ontwikkelden, waren vooral op onze achterban gericht en niet op de buitenwereld. We hebben een prachtige achterban waar we heel dankbaar voor zijn. Die willen we in de toekomst meer actief bij het werk betrekken. Dus niet alleen de gelegenheid bieden om te consumeren en kennis te vergaren, maar actief mee te werken aan de redding van mensen door de verkondiging van de genade van onze Here Jezus. Daar hebben wij onze achterban hard bij nodig.”

Voorzitter Henk Morren spreekt bevlogen over de nieuwe activiteiten die Het Zoeklicht ontwikkelt, zoals het organiseren van cursussen en seminars, de uitbreiding van het jongerenwerk, het participeren in lesmateriaal voor zondagscholen, het organiseren van reizen en het verbreden van de inhoud van het blad. “Met die nieuwe activiteiten willen we dichtbij de kern van onze bediening blijven”, zegt hij. “Het Zoeklicht heeft van oudsher een signaalfunctie. Wij willen mensen erop wijzen dat er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zullen komen en dat Here Jezus zal terugkomen. We willen mensen oproepen de Here Jezus aan te nemen als hun Verlosser en voorbereid te zijn op de ontmoeting met Hem.”

Persoonlijke keuze
Zelf heeft Henk in 1981 een duidelijke keuze voor de Here Jezus gemaakt. “Ik ben opgevoed in de Hervormde traditie en vanuit de Hervormde Gemeente in Voorthuizen vroeg men mij mee te helpen met evangelisatiewerk op campings in de omgeving. Een ongelovige Amsterdammer die ik sprak, zei: “Het is mooi dat jij deze verhalen vertelt, maar wat betekent God nu voor jou persoonlijk? Wat heb je vandaag van Hem ervaren?” Daar kon ik geen antwoord op geven. Ik zag wel mensen om me heen die echt de liefde van de Here uitstraalden. Ik ben toen elke ochtend – ik stond om vier uur op – een aantal uren in de Bijbel gaan lezen om uit te vinden hoe ik ook een kind van God kon worden. Het antwoord vond ik in Johannes 1:12, waar staat dat de Here Jezus aan degenen die in Zijn naam geloven het voorrecht heeft gegeven om kinderen van God te worden. Dat raakte me enorm en een paar maanden later volgden mijn vrouw en mijn oudste dochter. Ik weet nog dat ik ’s avonds samen bad met mijn dochter, die toen vijf was. Ze bad zo intens of de Here in haar hartje wilde komen en daarna zei ze: Kom, pap, we gaan de straat op. Iedereen moet het weten.”

Vooral goed luisteren
Henk schiet even vol als hij erover vertelt. “Ik ben een enorm gezegend mens. Mijn vrouw Evelien en ik zijn al 35 jaar gelukkig getrouwd, we hebben zeven gezonde kinderen die allemaal de Here kennen en dat geldt ook voor hun partners. En we hebben inmiddels acht kleinkinderen.”
In het dagelijks leven is Henk, die in 1956 in Hoevelaken werd geboren, directievoorzitter van Schuiteman, een bedrijf van accountants en belastingadviseurs met zes vestigingen en 130 medewerkers. Hij was zeven jaar landelijk voorzitter van CMBC Nederland, het platform voor christelijke ondernemers. Hij is bestuurslid van Double Harvest, een organisatie voor landbouwontwikkelingswerk in Ethiopië, en inmiddels al weer 12 jaar bestuursvoorzitter van Het Zoeklicht. Het voorzitterschap lijkt hem op het lijf geschreven. “Je moet als voorzitter vooral goed kunnen luisteren,” zegt hij. “Uiteindelijk moet je de discussie kunnen samenvatten en de richting aangeven voor de besluitvorming.”

Accent op wederkomst
Wat die richting betreft voor Het Zoeklicht, is de voorzitter heel duidelijk: minder in zichzelf gekeerd en meer naar buiten gericht. Oftewel: van het kerkplein naar het marktplein. Dat betekent overigens niet dat de missie van Het Zoeklicht verandert. De woorden verzoening, vervulling en verwachting blijven daarin centraal staan, net als het accent op de wederkomst van de Here Jezus en de bijzondere plaats van Israël in Gods plan met de wereld. “Er zijn in reformatorische kringen veel vragen over de wederkomst, terwijl daar weinig over wordt gepreekt”, zegt Henk. “Dat komt wellicht doordat die wederkomst theologisch in het tijdpad toch wat moeilijk in te kaderen is. De signaalfunctie van het letten op de tekenen der tijden is onderscheidend voor Het Zoeklicht binnen kerkelijk Nederland. Ik hoor wel eens kritische geluiden dat we daar wel heel veel nadruk op leggen en er in de ogen van de buitenwereld bijna wetenschappelijk mee bezig zijn. Ik denk dat we ervoor moeten oppassen dat we niet teveel voor de troepen gaan uitlopen en gaan zeggen: ‘Dit is het spoorboekje. Dit gaat er gebeuren.’ Het gaat er veel meer om dat mensen echt bereid zijn de Here te ontmoeten.”

Liefde van Christus uitstralen
Henk hoopt dat nog veel mensen door het werk van Het Zoeklicht de Here Jezus leren kennen. “Mijn doel is niet dat mensen aanhangers van Het Zoeklicht worden, maar dat ze de Here in hun leven aanvaarden en wederom geboren worden.”
Henk hoopt dat de achterban van Het Zoeklicht de nieuwe, meer naar buiten gerichte koers zal steunen en daarbij vooral de liefde van Christus zal uitstralen. “Die liefde is confronterend, maar wel helend”, zegt Henk. “Dat uitstralen van die liefde geldt ook voor christenen onder elkaar. Dus niet hard oordelen over elkaar, maar een spiegel zijn van de liefde van Here Jezus. In de Bijbel lezen we hoe de Here Jezus met ontferming was bewogen over Jeruzalem. Diezelfde bewogenheid moeten wij hebben voor mensen die verloren zijn. Er is een mooie uitspraak van William Booth, de oprichter van het Leger des Heils, die zei: Als je één dag in de hel kon kijken, ga je harder lopen voor de hemel.”

Taak voor jongeren en ouderen
Het Zoeklicht wil meer mensen bereiken met het evangelie. De uitbreiding van het blad met meer pagina’s over geloof en huwelijk, gezin, werk en samenleving, is daar een voorbeeld van. Henk denkt ook aan speciale themanummers voor mensen die niet-gelovig zijn. Het jongerenwerk is een spil in de activiteiten. “Jonge mensen willen een duidelijk evangelie horen. Mensenlevens veranderen het meest als ze jong zijn. Dan komen veel mensen tot geloof en dat heeft zijn uitwerking in hun hele omgeving. Jonge mensen willen gesprekken van hart tot hart en als je jouw hart openstelt, staat dat van hen wagenwijd open. Bij dat jongerenwerk willen we graag samenwerken met andere organisaties.”
Het is het verlangen van Henk dat de achterban gaat meedoen om het koninkrijk van God uit te breiden. Ook voor ouderen ziet hij daarin een taak. “Ze hebben veel levenservaring en de standvastigheid van hun geloof is bewezen. Ze hebben een geweldig getuigenis voor mensen in hun omgeving.”

Wim Pols