Heiligheid eerst

Jef de Vriese • 88 - 2012 • Uitgave: 1
Honger en dorst naar heiligheid is niet waar een mens van nature naar verlangt. Als een mens God zoekt, is het vaak om bevrijd te worden van pijn en om blijdschap te ervaren. Wij liggen wakker van benauwdheden en onverzadigde behoeften, maar met uitzondering van verlorenheid van zondaars en al zelden of nooit van de belediging van de heilige Naam van God. Wij zoeken genezing, vaak niet omwille van Zijn glorie, maar omwille van verlichting van onze eigen ellende. Wij maken onszelf het centrum van het Evangelie.
De heiligheid van God openbaart zich in de ganse aarde (Jesaja 6:3). Alles en iedereen komt onder de openbaarwording van Zijn heiligheid, hetzij tot verderf, hetzij tot reiniging. God kan niet tolerant zijn voor iets wat tegen Zijn natuur is. Hij kan niet stoppen met heilig te zijn.
Het kruis is de tentoonstelling van het verderfelijke van de zonde. De kern van de boodschap van het kruis is niet de waarde van de mens, maar de proclamatie van de heiligheid van God. Het kruis is Gods weg om Zijn unieke heiligheid te verspreiden. De reinheid van God komt op mensen wanneer Hij hen door duur betaalde vergeving deelgenoot laat zijn van Zijn heerlijkheid. Dan is een mens ontzet over zijn zonde, vol respect en ontzag voor God, verbaasd en onder de indruk, met een eeuwig dankbare vreugde over Zijn oneindige heiligheid, verzadigd met de glorie van God. Een dergelijke ontmoeting met God wordt niet verdiend, maar geschonken. Heiligheid is een roeping, naar Zijn voornemen (2 Timoteüs 1:9).

Jef De Vriese