Heidenen zijn binnengetrokken!

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 21
"0 GOD, HEIDENEN ZIJN UW ERFDEEL BINNENGETROKKEN" – ZO LUIDEN DE OPENINGSWOORDEN VAN PSALM 79. HET IS EEN GEBED VAN VEROOTMOEDIGING. DOOR DE ZONDEN VAN HET VOLK VAN GOD IS HET ZO VER KUNNEN KOMEN. HET LIJKT WEL OF HET OVER ONS GAAT, VANDAAG. HOE IS HET BIJ ONS ZÓ VER KUNNEN KOMEN, EN WAAR GAAN WE HEEN?

Het nieuwe jaar ligt voor ons. Anno Domini 2001. Het is van belang dat A.D. ervoor te zetten, want de tijden zijn in Gods hand. De tijden van de wereld, de volken, Israël, de kerk en ook van ons persoonlijk leven. Vanuit die zekerheid kunnen we terugkijken naar het jaar dat achter ons ligt en vooruit kijken naar het jaar dat voor ons ligt. De levende God heeft alle dingen in Zijn machtige hand. Van de Here Jezus wordt gezegd: "Hij draagt alle dingen - de hele schepping - door het Woord Zijner kracht" (Hebr. 1:3).

Als we terugkijken op het jaar dat achter ons ligt kunnen we niet alleen maar vol goede moed zijn voor het jaar dat voor ons ligt. Om verschillende redenen. Als we de dingen in het wereldgebeuren samenvatten kan dat het beste met die openingswoorden van Psalm 79. De heidenen kregen ook in ons land de overhand en zijn binnengedrongen in alle lagen van onze regering. De wetteloosheid grijpt angstaanjagend om zich heen in het openbare leven. Onze regering, onze ministers en onze parlementsleden gaan daarin voorop. Laten we eens een paar dingen concreet noemen.

ABORTUS
De afgelopen tijd is er sluipenderwijs een verruiming gekomen van de abortuspraktijk in ons land. In de jaren '80 was alles zo keurig wettelijk geregeld. De grootste christelijke partij in ons land stemde, op één lid na, in haar geheel voor de abortuswet. Men hanteerde het argument: beter dit dan straks alles vrij en geen overheidscontrole meer op de abortusklinieken. Het was - dat was voor alle andere christenen in het parlement en daarbuiten volstrekt duidelijk - een drogreden. Men wilde aan de macht blijven en zichzelf niet 'verlagen' tot een getuigenispartij, die in de oppositie terechtkomt. Welnu, de Here heeft er Zelf in geblazen. De grootste christelijke partij van ons land kwam desondanks in de oppositie, mannen die beter hadden moeten weten en toen anders hadden moeten stemmen werden - vaak onder hun eigen luide protest - hardhandig uit hun kamerzetel verdreven.

Nu verdedigt minister Borst van Volksgezondheid in mooie vaktermen hoe ook kinderen in de moederschoot tot zeer laat in de zwangerschap - 6 maanden of nog later (?) - mogen worden geaborteerd. De wet, zoals we die kennen, biedt voldoende ruimte. Bovendien, bijna iedereen zwijgt erover in om. land, dus de dingen kunnen rustig verder 'ontwikkelen'.

Dankzij een - door de rechter verboden(!) - TV-documentaire van de Evangelische Omroep hebben we de bewijzen gezien en gehoord dat vrouwen, die vanwege een geplande vakantie een abortus willen, die in elke kliniek in ons land kunnen krijgen.

Abortus… wat is dat ook weer? Een korte beschrijving: De dokter dringt met apparatuur de baarmoeder binnen. Het kind schrikt, vlucht weg om te ontsnappen aan de dodelijke tang. Het wordt ruw vastgegrepen, het schreeuwt het uit van angst om dan te worden verpulverd en in stukken naar buiten te worden getrokken.

EUTHANASIE
Ons land is het eerste land in de wereld met een euthanasiewet. Samengevat: de dokter mag doden op verzoek, hoeft het niet meer aan te melden, als hij het maar technisch goed doet. Op de dag van de stemming over de wet in de Tweede Kamer waren er cameraploegen en journalisten uit de hele wereld naar Den Haag gekomen om aan hun eigen volken in Europa, maar ook Amerika en Azië, verslag te doen van deze opzienbarende stap van dit calvinistische land aan de Noordzee. Nu kan vader of moeder stilletjes uit de weg worden geruimd. Dat komt voor iedereen veel beter uit, zeker voor de erfgenamen, waarvan er verschillende hard geld nodig hebben. De meest verschrikkelijke scenario's zijn nu denkbaar. De enige beperking is: het moet medisch-technisch netjes gebeuren.

Minister Borst verklaarde bereid te zijn zelfs de Paus in Rome te bezoeken om de kerk uit te leggen hoe het precies ligt. Het principiële beschermwaardige van ons leven en de wettelijke bescherming van die kostbare waarde ligt op de vuilnisbelt van onze moderne samenleving. We kunnen nu allemaal het slachtoffer worden. Ik herinnerde mij een gesprek met een aantal journalisten in Den Haag, gedurende het abortusdebat van destijds. Het ging toen over euthanasie, als volgende stap in het doodsdenken van de moderne mens. Ik schilderde een scenario zoals dat nu wettelijk mogelijk is geworden. Men vond mij toen een sombe- re zwartkijker en zelfs gebruikte iemand het woord '…'
Euthanasie had immers niets te maken met abortus en 'baas in eigen buik' zoals toen de straat eiste. Helaas… het is snel zo ver gekomen in ons land.

SEKSUELE TROUW
Kamerlid Boris Diedrich van regeringspartij D66 heeft ervoor gepleit de eis van seksuele trouw uit de wet te schrappen. Dat behoort tot het privé-leven van mensen en de wetgever heeft daar niets mee te maken. Bovendien, vond hij, wie zou er helemaal trouw zijn in het huwelijk op seksueel gebied? Daarom kon het maar beter afgeschaft worden. Hier is een 'geachte afgevaardigde', een lid van onze 'nationale wetgevende vergadering' ons parlement aan het woord. Hij meent dat de meerderheid van de huwelijkspartners zich toch niet bij die ene partner houdt, dus dat kan net zo goed uit de wet worden verwijderd. Dit is de goddeloosheid ten top in de hoogste colleges van ons vaderland.

Ik ben kwaad geworden toen ik dit las. Ik vroeg mij af wat er in het brein van zo'n man aan onreinheid moet omgaan. Ik vroeg mij af hoe de praktijk van zijn leven eruit ziet op seksueel gebied. Zo'n voorstel kan alleen maar komen uit een brein, uit een leven, vol van zonde en smerigheid, te schandelijk om hier te noemen. Deze mensen regeren ons land. Deze mijnheer Diedrich is zelf ook nog rechter in ons land geweest, voordat hij in de Kamer kwam. Hoe moeten wij denken over mensen die moeten rechtspreken, die wetten moeten maken, die ons regeren moeten? Hoe is het zover kunnen komen?

HOMO-HUWELIJK
Die kogel is ook door de kerk. De homo-lobby in ons land heeft bereikt dat we nu een instituut kennen als het homo-huwelijk, wat dat verder ook mag inhouden. Als we bedenken dat de Here God het huwelijk Zelf heeft ingesteld, als scheppingsordening(!), dan is de aantasting ervan een directe aantasting van de heiligheid van de God des hemels. Het is een boosaardige aanval op het meest belangrijke instituut voor een samenleving van mensen. In alle culturen - hoe primitief soms ook - kent men de basisgedachte van het huweliik Een maatschappij dit dit zó te grabbel heeft gegooid door er een gelijkwaardig fenomeen als het homo-huwelijk naast te zetten is rijp voor het oordeel van de levende God. Sodom en Gomorra werden onder hemels vuur en zwavel bedolven vanwege deze grote zonde. In ons land is het geïnstitueerd en gelijkwaardig geworden aan het mooiste wat er voor mensen - en hun kinderen(!) - is weggelegd: het huwelijk.

TV - HET OPEN RIOOL
Kortgeleden wilde ik om vier uur even het belangrijkste nieuws lezen op teletekst. Op dat moment werd er een seks-programma uitgezonden door de publieke omroep BNN op Nederland Twee. Het was pure pornografie, midden op de dag, als kinderen, net uit school, de tv aanzetten om naar hun kinderprogramma te kijken. De smeerlappen van de televisie hadden niet bedacht dat er misschien ook nog Nederlanders zijn, die hun kinderen willen opvoeden. Het is een harde klap in het gezicht van alle fatsoenlijke mensen in dit land en hun gezinnen. Dat sommige commerciële TV-stations, zoals SBS-6 en Veronica geen fatsoen hebben was bekend, maar nu is het ook de publieke omroep, waarvan ook de Evangelische Omroep deel uitmaakt, besmeurd door de smeerlapperij van deze lui, zonder waarde en normen. Hoe is het zó ver kunnen komen in ons land?

We zijn een nieuw jaar ingegaan. Laten we des te meer, nu de heidenen ons erfdeel zijn binnengedrongen en de macht hebben gegrepen, leven uit de rijkdommen van de heilige Schrift. Laten we bidden voor de ware christenen in ons parlement, die alles hebben gedaan om goddeloze wetgeving tegen te houden, maar vaak heel alleen stonden in hun gigantische strijd. Ze zijn onze voorbede meer dan waard!

Feike ter Velde