Heb elkaar vurig lief

Dirk van Genderen • 90 - 2014 • Uitgave: 1
Christenen, gelovigen, worden door hun Here en Heiland opgeroepen elkaar vurig lief te hebben. We hebben God lief, we houden van de Here Jezus en we hebben ook elkaar lief. Omdat Hij, de Here Jezus, ons eerst heeft liefgehad.

Aan het begin van een nieuw jaar mogen het wel tegen elkaar zeggen: ‘Heb elkaar vurig lief.’ Hebt u uw broeders en zusters lief? Als medegelovigen net zo denken en geloven als wij, dan lukt dat vaak nog wel, hoewel… Maar als de ander niet helemaal precies zo denkt en gelooft als wij, dan staan we al snel klaar met onze corrigerende en veroordelende opmerkingen.

Laten we eerst naar een paar Bijbelteksten luisteren.
‘Een nieuw gebod geef ik u, namelijk dat u elkaar liefhebt; zoals Ik u liefgehad heb, moet ook u elkaar liefhebben. Hierdoor zullen allen inzien dat u Mijn discipelen bent; als u liefde onder elkaar hebt’ (Johannes 13:34,35).
‘Wat nu de broederliefde betreft, hebt u het niet nodig dat ik u schrijf, want u bent zelf door God onderwezen om elkaar lief te hebben’ (1 Tessalonicenzen 4:9).
‘Nu u dan uw zielen gereinigd hebt in de gehoorzaamheid aan de waarheid, door de Geest, tot ongeveinsde broederliefde, heb elkaar dan vurig lief uit een rein hart’ (1 Petrus 1:22).
‘Maar heb voor alles vurige liefde voor elkaar, want de liefde zal een menigte van zonden bedekken’ (1 Petrus 4:8).

Samen voor de troon
Deze en nog vele andere soortgelijke teksten spreken voor zich. Als God ons liefheeft, behoren wij ook onze medegelovigen lief te hebben. Het is geestelijk zo verrijkend om te ontdekken dat je één bent, met die andere gelovige, in de Here Jezus en in Zijn verzoenend bloed, staande op Zijn Woord, de Bijbel. Alleen dat is de basis van onze eenheid. Dan vallen kerkmuren weg.
Deze eenheid mogen we hier op aarde leren. Anders moet u het straks in de hemel nog leren, om samen voor de troon de Here Jezus te aanbidden. Ik zie ze al staan, de ene als kind gedoopt, de ander pas op latere leeftijd. Iemand uit een Gereformeerde Gemeente, naast iemand uit een evangelische gemeente. U zult verwonderd zijn over wie u daar aan zult treffen!

Acht de ander hoger
Laten we stoppen met het kille veroordelen en terechtwijzen van onze broeders en zusters, omdat hun geloofsbeleving net wat anders is dan de onze. Dat vraagt zelfverloochening, nederigheid, zachtmoedigheid. Dan acht je de ander hoger dan jezelf.
Wanneer iemand (nog) geen oog heeft voor de bijzondere plaats van Israël in Gods heilsplan, ga dan zo iemand niet veroordelen, maar ga voor hem/haar bidden, omdat je beseft dat eens ook jouw ogen voor Israël en het Joodse volk gesloten waren.
Wanneer iemand af en toe struikelt in zijn geloofsleven, reageer dan liefdevol en mild, omdat je beseft dat je zelf ook nog niet heilig bent en dat God ook oneindig veel geduld met jou heeft gehad en nog heeft.
Wanneer je soms een andere betekenis in Bijbelgedeelten leest dan een ander, ga dan die ander niet veroordelen of terechtwijzen, maar ga je in liefde naast die ander staan, in het verlangen samen Gods Woord te leren verstaan.

We hebben elkaar nodig
Eenheid betekent niet dat iedereen over alles hetzelfde moet denken en geloven. Er mag verscheidenheid zijn, maar wel binnen de grenzen van Gods Woord. De ene gelovige voelt zich bijvoorbeeld meer thuis in een Baptistengemeente, een ander in een Christelijke Gereformeerde Kerk. Dat mag, als we elkaar maar accepteren en hoogachten.
En zeker, het kan nodig zijn de ander in liefde te corrigeren of terecht te wijzen, maar altijd wel op grond van Gods Woord. Het gaat niet om onze mening, maar om wat de Here zegt in Zijn Woord.
In deze tijd, nu de wederkomst van Here Jezus aanstaande is en de ruimte voor het christelijk getuigenis in de samenleving minder wordt, hebben we elkaar zo nodig. De Here heeft ons aan elkaar gegeven. Samen met alle heiligen, in verbondenheid met de Here Jezus Christus, zijn we onderweg naar Zijn grote toekomst.

Dirk van Genderen