Heb elkaar lief!

Dirk van Genderen • 92 - 2016 • Uitgave: 5
Onder christenen kom je nogal eens tegen dat iemand ferme standpunten inneemt, die heel Bijbels klinken, terwijl het leven van de bewuste persoon er totaal niet mee spoort. Dirk van Genderen gaat in een aantal artikelen hierop in. Nu deel 5: Heb elkaar lief!

Heb elkaar lief!

Vele keren klinken deze woorden in de brieven van de apostel Johannes. Wij lezen deze woorden, we horen ze in onze samenkomsten, maar dringt de werkelijke betekenis ervan wel tot ons door?

Te vaak is er liefdeloosheid, onenigheid en verdeeldheid in de gemeente van de Heere Jezus. Hoe is het bij u? U doet zich misschien voor als de liefhebbende broeder of zuster, terwijl u sommige broeders en zusters niet kunt verdragen of zelfs haat. Zo mag het onder ons niet zijn!
In onze samenkomsten staat de redding van zondaren centraal. En zeker, dat is essentieel. Maar we zijn kwijtgeraakt dat de boodschap van de Bijbel zoveel meer inhoudt. Wanneer iemand tot geloof komt, begint het pas, het leven met en vanuit de Heere Jezus, geleid door de Heilige Geest. Wie wederom geboren wordt – je kunt ook zeggen: van boven geboren, of uit God geboren – is een nieuwe schepping. Dan ben je overgegaan uit de duisternis in het licht.

Elke dag een beetje meer
Grote delen van het Nieuwe Testament – maar je komt het ook volop tegen in het Oude Testament – gaan over het leven na onze wedergeboorte, over de tijd vanaf het moment dat we tot geloof zijn gekomen tot het einde van ons leven of – en dat kan ook – tot op het moment dat de Heere Jezus komt om ons tot Zich te nemen.
U zou voor uzelf het hele Nieuwe Testament eens moeten lezen met het oog hierop, over hoe we als gelovigen zullen leven en wandelen. We zullen allemaal erkennen dat we tekortschieten. Maar ik hoop ook dat er een verlangen in ons is om steeds meer het beeld te vertonen dat wordt geschetst van een gelovige: iemand die elke dag een beetje meer op de Heere Jezus gaat lijken. Denk aan de woorden van God die we lezen in Genesis 1: ‘Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis’ (vers 26a). Dat is niet gestopt met de zondeval, dat is nog steeds Zijn doel met ons leven.

Streef ernaar volmaakt te zijn
Luister naar de woorden van de Heere Jezus in Matteüs 5:48 tegen: ‘Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is.’ Zo’n vers kunnen we heel snel opzij schuiven met de opmerking: ‘Dat is onbegonnen werk.’ Toch staat het er wel, als een appèl: ‘Streef ernaar volmaakt te zijn, zoals uw Vader volmaakt is.’
Velen zijn al hard aan het werk gegaan met deze woorden, maar ze zijn er moe door geworden en moedeloos, teleurgesteld. In eigen kracht zal het ons nooit lukken. Het geheim is de Heere Jezus. Hij, Die tegen Zijn discipelen zei: ‘Kom achter Mij, en Ik zal maken dat u vissers van mensen wordt’ (Marcus 1:17). Overgave aan Hem, zodat Hij het in en door ons heen kan gaan uitwerken.

De ander liefhebben
Dat geldt ook voor de liefde tot elkaar. Vanuit onszelf lukt het ons niet onze medegelovigen lief te hebben. Met degenen die ons ‘liggen’ lukt het meestal nog wel, maar degenen die ons niet zo ‘liggen’, die zo anders zijn dan wij, laten we vaak links liggen. Dan mag het ons gebed wel zijn: ‘Heere, maak me zoals U, verander me naar Uw beeld, vul me met Uw liefde, om die ander lief te kunnen hebben.’
Als we beseffen dat God ons zo liefhad, dat Hij Zijn Zoon, de Heere Jezus gegeven heeft om ons te redden, dan behoren wij toch ook onze broeders en zusters lief te hebben voor wie Hij ook Zijn leven heeft gegeven?
Wist u dat de Heere ons en onze broeders en zusters Zijn zegen toezegt wanneer we hen liefhebben? ‘Wie zijn broeder liefheeft, blijft in het licht, en er is in hem niets dat anderen doet struikelen’ (1 Johannes 2:10).

Dirk van Genderen