Grote watercrisis in Israël

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 13
De waterbronnen op de Westbank drogen op, Jordanië lijdt onder de grote droogte, het meer van Galilea staat ver onder de rode lijn, kortom er is sprake van een ernstige watercrisis in Israël.

De Palestijnen op de Westbank – Judea en Samaria – staan zwaar op rantsoen. De waterbronnen op de Westbank geven dagelijks minder water. Sommige, zoals bronnen van Nablus en Jericho zijn geheel opgedroogd. Door de grote veiligheidsrisico’s voor Israëls ingenieurs om naar nieuwe bronnen te boren is het probleem ook niet op te lossen.

Niet alleen de Palestijnen op de Westbank staan op rantsoen, ook Jordanië kamt met grote tekorten. In de vredesregeling met Israël is voorzien in de levering van grote hoeveelheden water door Israël aan Jordanië. Door droogte van de laatste jaren is het waterpeil van het meer Galilea tot ver onder de rode lijn gezakt. Israël heeft zich genoodzaakt gezien om de levering van water met zestig(!) procent te reduceren. Bovendien de infrastructuur van Jordanië is allerbelabberst. Een derde van het getransporteerde water naar Amman komt daar niet aan door lekende pijpleidingen en diefstal van het water onderweg. De groeiende waterproblemen zetten de vredesregeling met Jordanië onder grote spanning.