Grote schoonmaak

Peter de Haan • 88 - 2012 • Uitgave: 7
Het is voorjaar. Bloemen bloeien weer, bomen krijgen weer blad en de vogels kwetteren uit volle borst. Misschien voor u wel tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Alle hoekjes vrij van stof, spullen die al tijden in de weg liggen toch maar eens weggooien, zodat het huis weer fris is, klaar voor de komende tijd. Wat kan er in de loop der tijd toch veel troep en viezigheid blijven liggen.
In ons geestelijk leven is dat eigenlijk precies hetzelfde. Ik vertel u geen nieuws wanneer ik wijs op vastgeroeste gewoontes of een houding waar je als christen weinig tevreden mee kunt zijn. Dan heb ik het niet alleen over de vele verleidingen die op ons afkomen. Cynisme kan net zo goed tussen de Here God en ons in staan, net als een afwachtende houding of de ambitie om carrière te maken. Ook hierin is grote schoonmaak nodig.
De Here Jezus hield ook een grote schoonmaak, op het tempelplein. Weet u waarom? Hij toonde daarmee aan dat Hij de Messias was. Immers, alleen de Messias was bevoegd om alle ongerechtigheid weg te nemen. Laat u Hem toe op uw tempelplein, in uw huis, in uw hart? Dan wordt Pasen dit jaar net zo bijzonder als destijds voor Nikodemus en Jozef van Arimatea.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht