Grootouders zijn met hart en handen!

Bert Reinds • 90 - 2014 • Uitgave: 5
‘Het gebeurde dan, als de dagen van de maaltijden voorbij waren, dat Job hen bij zich riep en hen heiligde. Hij stond ’s morgens vroeg op en bracht brandoffers, voor ieder van hen één, want Job zei: Misschien hebben mijn kinderen gezondigd en God in hun hart vaarwel gezegd. Zo deed Job alle dagen’ (Job 1:5, HSV).

Door de huidige economische druk en financiële crisis wordt de groep gezinnen waarbij beide ouders moeten werken groter. Consequentie voor de aanwezige kinderen is dat zij overdag elders ondergebracht moeten worden, of dat er oppas thuis komt. Dat kan een au-pair zijn, of de kinderopvang. We zien ook, en begrijpelijk gezien de hoge kosten van de opvang, een stijgend verzoek om oppashulp aan grootouders.
Grootouders worden op een dergelijke manier weer directer bij de zorg betrokken, soms tegen wil en dank. Dat is geweldig, betrokken te zijn bij de groei van je kleinkind, maar er kunnen ook spanningen ontstaan. Want als u vaak de zorg hebt, krijgt u ook met de opvoedkant te maken. Het is dan ook niet vreemd dat er steeds vaker vragen komen van grootouders rondom deze nieuwe rol: “Hoe geven wij deze rol inhoud? Mogen we ons met de opvoeding bemoeien? Hoe kunnen we onze kinderen tot steun zijn?”
Wellicht dat deze vragen onder de lezers van Het Zoeklicht leven. Ik heb in ieder geval gemeend om in dit opiniestuk aandacht te geven aan deze actuele opvoedsituatie. Graag wil ik u, lezer, betrokkene, vijf uitdagingen noemen waarin u in uw nieuwe rol als betrokken grootouder inhoud kan geven zonder dat u de verantwoordelijkheid van de ouders overneemt.

1. Check uw emotionele erfenis bij kinderen.
Praat met uw zoon of dochter over uw relatie met hen. Stel uw kinderen de vraag, hoe zij uw ouderschap hebben beleefd. Vraag hen op welke wijze deze ervaring hen nu nog beïnvloedt? Nu is het nog hersteltijd. Grijp die kans want de erfenis die de kinderen hebben meegekregen werkt door in hun nieuwe rol als ouder.

2. Bemoedigen doet goed, ook als ze groot zijn.
Grootouders mogen hun kinderen aanmoedigen en stimuleren in hun rol als ouders. Prijs ze in hoe zij hun taak handen en voeten geven, ook al doen ze het anders dan dat u zou doen. Zij hebben uw support nodig. Laat ze weten dat ze het goed doen, dat u trots op ze bent. Bewaar de kritiek, tenzij het echt nodig is. En kritiseer al helemaal niet in het bijzijn van de kleinkinderen, u brengt ze dan onnodig in een loyaliteitsconflict. Als u bij uw (klein)kinderen bent, gedraag u dan als grootouder en neem niet de regie over, ook als het anders gaat dan u denkt dat het moet gaan. Geef uw kind alle ruimte om het op zijn/haar manier te doen. Nieuwe rollen, nieuwe taken, andere tijden, blijf erover in gesprek, het is een rijke zoektocht.

3. Blijf bidden.
Grootouders blijven de mogelijkheid houden om, zoals Job, voor hun (klein)kinderen te bidden. U mag elke dag uw (klein)kinderen voor de troon van de genade brengen. Denk aan die verhalen van mannen/vrouwen die vertellen over de effecten van een biddende opa(of oma) in hun leven. Mijn gebed voor mijn (klein)kinderen “Here God ik wil u danken. Danken voor mijn (klein)kinderen, zij zijn een onmisbare schakel tussen geschiedenis en toekomst. Dank dat ik met mijn (klein)kinderen mag optrekken, dat zij mijn leven beïnvloeden met nieuwe inzichten. Dank dat ik van nieuwe generaties mag leren en dat we elkaar in het samen optrekken mogen aanvullen. Dank voor het potentieel dat U in hen weggelegd heeft Heer, ik bid voor mezelf dat ik geen ouwe zeurpiet word, maar enthousiast ben over wat ze doen en denken.”

4. Toon betrokkenheid.
Trek met uw kleinkinderen op. Wees attent naar ze, stuur ze eens kaartje, ga eens dagje met ze uit. Grootouders, laat uw kleinkinderen zien dat u van ze houdt. Ook voor u geldt; uw leven is uw preek, betrek ze in uw leven en wees zelf betrokken in hun leven. Ik hoor onze kinderen nog blij verrast aan vrienden vertellen dat hun oma op Facebook zit en dat ze regelmatig reageert op berichten van de kleinkinderen.

5. APK voor het huwelijk van je kinderen.
En ten slotte kunt u indirect uw kleinkinderen ondersteunen door uw kinderen te stimuleren af en toe samen weg te gaan om o.a. aan hun huwelijk te werken. U past dan bijvoorbeeld op de kleinkinderen. Op deze manier geeft u de mogelijkheid om gezellige activiteiten te ondernemen en de ouders even te ontlasten. Weet dat een gezond huwelijk de basis is voor een gezond gezin.

God onze Hemelse Vader (Opvoeder) laat in zijn Woord het voorbeeld na. Ouders en grootouders, laat u inspireren en stimuleren door het Woord en maak de vertaalslag in het contact met kinderen en kleinkinderen. Zodat de crisis in ieder geval op gezinsniveau iets goeds mag voortbrengen.

Bert Reinds