‘Groot denken, klein beginnen en trouw zijn’
Velen denken dat evangelisatie alleen maar voor de ‘bijzondere’ christen is. Anderen denken dat het voldoende is om af en toe het goede nieuws te vertellen. Maar Peter Baan (41) ziet een roeping voor iedereen: investeer in mensen door met hen op te trekken! “Het is belangrijk om pasgelovigen op te vangen, maar het is nog belangrijker om te investeren in mensen zodat ze gaan dóén wat Jezus zegt.”
Op die manier verlangt Peter aan het werk te zijn. Tijdens een jeugdherleving is hij tot geloof gekomen en omdat Peter nu de Heere kent, geeft het hem reden genoeg om dit niet voor zichzelf te houden. Samen met zijn vrouw en vier kinderen woont het gezin in Zuid-Limburg. Het is een roeping geweest om zijn vertrouwde omgeving in de Alblasserwaard te verlaten en te gaan wonen in het plaatsje Bunde (dichtbij Maastricht).
De grootste reden voor hen om te verhuizen is dat de Biblebelt overbevolkt is. “Zondag aan zondag wordt het Evangelie verkondigd, terwijl dit op genoeg andere plekken niet gebeurt. Ik denk dat het daarom niet goed is om als christenen op een kluitje te blijven zitten. Blijkbaar zit het in ons dat we veiligheid met elkaar opzoeken, terwijl God juist zegt dat ieder op zijn eigen plek het zout en licht moet zijn. Dat zout moet zich verspreiden en vermengen over heel Nederland.”
Hoe is Zuid-Limburg op jullie pad gekomen?
“Vanaf mijn bekering ben ik geïnteresseerd in zending en evangelisatie. Zendelingen waren voor mij helden met een bediening waar ik zelf niet bij zou kunnen. Toen ik het boek ‘De roeping’ van Anne van der Bijl (van OpenDoors) las, veranderde iets in mij. De strekking is dat je niet moet wachten op een roeping van de ander en dat je voor de ander bidt, maar dat je zelf als eenvoudig mens bereid bent om die stap te zetten. We hoeven niet speciaal te zijn, geen evangelist of voorganger. We hoeven niet meer te zijn dan die jongen met vijf broden en twee vissen uit Johannes 6.
Door evangelisatiewerken, die mijn vrouw en ik al in Limburg deden, hebben ons ook de doorslag gegeven om juist naar Limburg te gaan. We hoorden van de nood in deze omgeving en dat er behoefte was aan stabiele gezinnen die draagkracht hebben in de gemeente. Daardoor kwam er een moment in ons leven dat we gingen nadenken wat Gods doel met ons leven was. Zodoende heb ik een week van gebed en vasten gehad. We werden door iemand gewezen op vijf belangrijke woorden die te maken hebben met roeping. Die vijf punten waren voor mij heel duidelijk en ook van toepassing in mijn situatie en leven.”
1. Convincing scripture: overtuigend Schriftgedeelte
2. Compelling Spirit: dringende overtuiging/ verlangen, impressie van het hart
3. Counsel of the saints: raad/ advies/ feedback van wijze christenen
4. Common sense: gezond praktisch verstand gebruiken over de situatie
5. Circumstance: omstandigheden – God opent deuren
Je ging wonen in Limburg en toen…?
“Toen wij verhuisden, zijn wij daar als tentenmakers gaan wonen. We wilden andere mensen niet ‘belasten’ met het geven van giften en wilden zelf in levensonderhoud voorzien. In onze vrije tijd en in de avonduren zouden we dan het zendingswerk doen. In principe niets bijzonders, want elke christen zou dat moeten doen om als gemeentelid en als gezin te wonen in een gebied waar je door je levensstijl evangeliseert. Ik ben als eerste naar een uitzendbureau gegaan en heb alles wat beschikbaar was aangenomen, want ik had werk nodig. In het begin heb ik in verschillende fabrieken gewerkt, ook bij het vliegveld van Maastricht en bij een zorgverzekeraar. Dit zijn voor mij vruchtbare jaren geweest, omdat ik merkte dat ik hierdoor echt tussen de bevolking zat. Een paar jaar later kwam er een vacature vrij op de christelijke basisschool waar mijn kinderen op zitten. Ik had de papieren en de ervaring en daar werk ik nu bijna tien jaar als leerkracht.”
Hoe ben je begonnen met evangelisatie?
“Er is allereerst in gemeentes vaak behoefte aan gezinnen die willen dienen en hun handen uit de mouwen willen steken. Wij kwamen in een gemeente terecht waar al een bijbelstudie- en een gebedsgroep was en droegen daar onze steen aan bij. Mijn visie is om juist kwetsbare kerken te versterken. Wij hebben hen met onze komst naar Limburg bemoedigd. Ik heb geen Bijbelschool gedaan, maar heb wel veel gelezen en toerusting gehad via conferenties.
In de weekenden, vakanties en vrije tijd zetten we ons in om te evangeliseren, nieuwe contacten te leggen en allerlei evenementen en cursussen te organiseren. We ontdekten dat God allerlei mensen op ons pad bracht die we een stap verder mochten brengen. God heeft onze roeping keer op keer bevestigd.
Na een aantal jaren veel geleerd en afgeleerd te hebben, proberen we het nu toe te passen in een nieuw missionair gebied. Ik begon op een kaart cirkels te maken waar in onze omgeving christelijke gemeentes zich bevinden. Ik kwam erachter dat vlakbij ons drie flinke dorpen zijn waar slechts één kleine protestantse kerk is, die op sterven na dood is. Verder is in dit gebied geen andere christelijke of evangelische gemeente. Onder dit gebied vallen de dorpen Beek, Stein en Elsloo met meer dan 20.000 inwoners. Sinds 2017 ben ik begonnen om in dit gebied nieuwe contacten te leggen.”
Kun je wat vertellen over dit project?
“Er kwam voor mij financieel een mogelijkheid om een dag minder te werken en mij speciaal te richten op evangelisatie. Ik kwam op wonderlijke manieren met mensen in Beek in contact en na twee jaar zijn we een gemeenschap gestart. We vormen nu een community van nieuwe christenen. In twee jaar tijd is dit ontstaan, terwijl ik dacht dat ik hier tien jaar voor nodig zou hebben. Onder de naam ‘Beek leeft’ organiseren wij allerlei activiteiten. Een van onze speerpunten is om contacten te maken en daarin te investeren. Op allerlei manieren probeer ik mensen te leren kennen. Door betrokken te zijn, activiteiten die er al zijn te bezoeken, inloophuizen in te lopen, contact te maken met de bijvoorbeeld de pastoor. Als je mensen leert kennen en je merkt dat er een opening is, dan probeer ik via Facebook of WhatsApp contact te onderhouden. Met hen spreek ik af om een kopje koffie te drinken in een plaatselijk restaurant. Daar blijft een klein groep van over die echt nog verder wil. Ik nodig hen weer uit voor kleine evenementen die wij organiseren. Als ze nog verder willen dan nodig ik hen weer uit voor community-avonden. Het lijkt een lang traject, maar bij sommige mensen gaat dit heel snel.”
Wat is voor jou heel dierbaar in dit werk?
“Voor mijzelf heb ik een paar dingen die mij na aan het hart liggen: de
kwetsbare kerken in Limburg ondersteunen waar ik zelf ook wel eens spreek. Het missionaire werk in Beek, maar ook het discipelen van pasgelovigen om hen de principes die ik geleerd over te dragen. Mijn visie is dat een gemeente van 50 personen zich weer gaat splitsen en in een dorp verder gaat beginnen. Op die manier zal het Evangelie zich in korte tijd in Nederland kunnen verspreiden. Op een natuurlijke manier. Dat doen ze bij de baptisten in Rusland. Daar doen ze dat heel concreet. Als de gemeente groter wordt dan gaan ze bidden welk gezin weer verder kan gaan om opnieuw te beginnen. Dat inspireert mij enorm. De Heere Jezus zegt ‘ga’ en niet ‘blijf’. Je moet dus wel echt een roeping hebben om te blijven waar je zit. Dat is precies omgekeerd van wat wij ervan gemaakt hebben.”
Wat wil je meegeven aan de lezers?
“Er wordt wel eens opgekeken naar zendelingen, maar die begonnen ook met de eerste stap die ik gezet heb. Iedereen heeft zijn eigen roeping, maar ik wil deze bewustwording wel bij mensen bekendmaken. Blijf bezig met de ‘grote opdracht’. En dat is voor mij persoonlijk niet alleen brood uitdelen bij de voedselbank, maar ook echt de zielen winnen voor Hem. Dat is toch je doel en dat is wat Jezus ons toch heeft opgedragen? Maar daarnaast vind ik discipelschap belangrijk. Er komen mensen tot geloof, maar het leven met Hem en een discipel zijn is eigenlijk even belangrijk of zelfs nog belangrijker. Door eenvoudig en simpel te beginnen kun je nadenken over de plek waar je woont. Kijk naar een wijk of gebied in de omgeving waar nog geen kerk is en begin simpel met een Bijbelstudiegroep of met het organiseren van een eenvoudige cursus zoals Christianity Explored. Natuurlijk heb je op een gegeven moment wel een team nodig en mensen die helpen met organiseren. Het is groot denken, klein beginnen en trouw zijn. Begin met één persoon die open staat en ga met hem bijvoorbeeld een avond in de week Bijbel lezen. Zo heb ik dat in de afgelopen jaren ook gedaan en dat heeft God gezegend. Het is een kwestie van doorploegen (ook als er veel stenen op te ruimen zijn) en daarin volharden. Ik zeg altijd: Juich niet te vroeg, maar geef ook niet te snel op. Als je in diepe afhankelijkheid dit doet, dan gaat God ook mensen aan je toevertrouwen voor wie tot eeuwige zegen mag zijn.
Inderdaad, je bereikt niet de massa, maar je kunt wel voor één persoon voor eeuwig het verschil maken. En als je eenmaal iets van die vreugde geproefd hebt, dan geeft dat een enorme stimulans om door te gaan naar de volgende persoon. Of misschien zelfs naar het volgende dorp...”
Beek Leeft (Community)
Onze missie is: L.I.F.E.
L. ife
Jezus is ons leven en dat heeft impact op ons dagelijks leven. We leven met elkaar mee en zijn oprecht geïnteresseerd in elkaars leven
I. ntercession
We bidden voor elkaar en zijn bewogen met de wereld die God nog niet kent.
F. ellowship, food, fun
We trekken samen op met elkaar. We eten samen. We hebben gezelligheid en plezier met elkaar.
E. vangelism
We zijn betrokken op de mensen om ons heen. We doen aan evangelisatie en zijn naar buiten gericht in plaats van alleen intern gericht.
Joël Oosterhagen
Op die manier verlangt Peter aan het werk te zijn. Tijdens een jeugdherleving is hij tot geloof gekomen en omdat Peter nu de Heere kent, geeft het hem reden genoeg om dit niet voor zichzelf te houden. Samen met zijn vrouw en vier kinderen woont het gezin in Zuid-Limburg. Het is een roeping geweest om zijn vertrouwde omgeving in de Alblasserwaard te verlaten en te gaan wonen in het plaatsje Bunde (dichtbij Maastricht).
De grootste reden voor hen om te verhuizen is dat de Biblebelt overbevolkt is. “Zondag aan zondag wordt het Evangelie verkondigd, terwijl dit op genoeg andere plekken niet gebeurt. Ik denk dat het daarom niet goed is om als christenen op een kluitje te blijven zitten. Blijkbaar zit het in ons dat we veiligheid met elkaar opzoeken, terwijl God juist zegt dat ieder op zijn eigen plek het zout en licht moet zijn. Dat zout moet zich verspreiden en vermengen over heel Nederland.”
Hoe is Zuid-Limburg op jullie pad gekomen?
“Vanaf mijn bekering ben ik geïnteresseerd in zending en evangelisatie. Zendelingen waren voor mij helden met een bediening waar ik zelf niet bij zou kunnen. Toen ik het boek ‘De roeping’ van Anne van der Bijl (van OpenDoors) las, veranderde iets in mij. De strekking is dat je niet moet wachten op een roeping van de ander en dat je voor de ander bidt, maar dat je zelf als eenvoudig mens bereid bent om die stap te zetten. We hoeven niet speciaal te zijn, geen evangelist of voorganger. We hoeven niet meer te zijn dan die jongen met vijf broden en twee vissen uit Johannes 6.
Door evangelisatiewerken, die mijn vrouw en ik al in Limburg deden, hebben ons ook de doorslag gegeven om juist naar Limburg te gaan. We hoorden van de nood in deze omgeving en dat er behoefte was aan stabiele gezinnen die draagkracht hebben in de gemeente. Daardoor kwam er een moment in ons leven dat we gingen nadenken wat Gods doel met ons leven was. Zodoende heb ik een week van gebed en vasten gehad. We werden door iemand gewezen op vijf belangrijke woorden die te maken hebben met roeping. Die vijf punten waren voor mij heel duidelijk en ook van toepassing in mijn situatie en leven.”
1. Convincing scripture: overtuigend Schriftgedeelte
2. Compelling Spirit: dringende overtuiging/ verlangen, impressie van het hart
3. Counsel of the saints: raad/ advies/ feedback van wijze christenen
4. Common sense: gezond praktisch verstand gebruiken over de situatie
5. Circumstance: omstandigheden – God opent deuren
Je ging wonen in Limburg en toen…?
“Toen wij verhuisden, zijn wij daar als tentenmakers gaan wonen. We wilden andere mensen niet ‘belasten’ met het geven van giften en wilden zelf in levensonderhoud voorzien. In onze vrije tijd en in de avonduren zouden we dan het zendingswerk doen. In principe niets bijzonders, want elke christen zou dat moeten doen om als gemeentelid en als gezin te wonen in een gebied waar je door je levensstijl evangeliseert. Ik ben als eerste naar een uitzendbureau gegaan en heb alles wat beschikbaar was aangenomen, want ik had werk nodig. In het begin heb ik in verschillende fabrieken gewerkt, ook bij het vliegveld van Maastricht en bij een zorgverzekeraar. Dit zijn voor mij vruchtbare jaren geweest, omdat ik merkte dat ik hierdoor echt tussen de bevolking zat. Een paar jaar later kwam er een vacature vrij op de christelijke basisschool waar mijn kinderen op zitten. Ik had de papieren en de ervaring en daar werk ik nu bijna tien jaar als leerkracht.”
Hoe ben je begonnen met evangelisatie?
“Er is allereerst in gemeentes vaak behoefte aan gezinnen die willen dienen en hun handen uit de mouwen willen steken. Wij kwamen in een gemeente terecht waar al een bijbelstudie- en een gebedsgroep was en droegen daar onze steen aan bij. Mijn visie is om juist kwetsbare kerken te versterken. Wij hebben hen met onze komst naar Limburg bemoedigd. Ik heb geen Bijbelschool gedaan, maar heb wel veel gelezen en toerusting gehad via conferenties.
In de weekenden, vakanties en vrije tijd zetten we ons in om te evangeliseren, nieuwe contacten te leggen en allerlei evenementen en cursussen te organiseren. We ontdekten dat God allerlei mensen op ons pad bracht die we een stap verder mochten brengen. God heeft onze roeping keer op keer bevestigd.
Na een aantal jaren veel geleerd en afgeleerd te hebben, proberen we het nu toe te passen in een nieuw missionair gebied. Ik begon op een kaart cirkels te maken waar in onze omgeving christelijke gemeentes zich bevinden. Ik kwam erachter dat vlakbij ons drie flinke dorpen zijn waar slechts één kleine protestantse kerk is, die op sterven na dood is. Verder is in dit gebied geen andere christelijke of evangelische gemeente. Onder dit gebied vallen de dorpen Beek, Stein en Elsloo met meer dan 20.000 inwoners. Sinds 2017 ben ik begonnen om in dit gebied nieuwe contacten te leggen.”
Kun je wat vertellen over dit project?
“Er kwam voor mij financieel een mogelijkheid om een dag minder te werken en mij speciaal te richten op evangelisatie. Ik kwam op wonderlijke manieren met mensen in Beek in contact en na twee jaar zijn we een gemeenschap gestart. We vormen nu een community van nieuwe christenen. In twee jaar tijd is dit ontstaan, terwijl ik dacht dat ik hier tien jaar voor nodig zou hebben. Onder de naam ‘Beek leeft’ organiseren wij allerlei activiteiten. Een van onze speerpunten is om contacten te maken en daarin te investeren. Op allerlei manieren probeer ik mensen te leren kennen. Door betrokken te zijn, activiteiten die er al zijn te bezoeken, inloophuizen in te lopen, contact te maken met de bijvoorbeeld de pastoor. Als je mensen leert kennen en je merkt dat er een opening is, dan probeer ik via Facebook of WhatsApp contact te onderhouden. Met hen spreek ik af om een kopje koffie te drinken in een plaatselijk restaurant. Daar blijft een klein groep van over die echt nog verder wil. Ik nodig hen weer uit voor kleine evenementen die wij organiseren. Als ze nog verder willen dan nodig ik hen weer uit voor community-avonden. Het lijkt een lang traject, maar bij sommige mensen gaat dit heel snel.”
Wat is voor jou heel dierbaar in dit werk?
“Voor mijzelf heb ik een paar dingen die mij na aan het hart liggen: de
kwetsbare kerken in Limburg ondersteunen waar ik zelf ook wel eens spreek. Het missionaire werk in Beek, maar ook het discipelen van pasgelovigen om hen de principes die ik geleerd over te dragen. Mijn visie is dat een gemeente van 50 personen zich weer gaat splitsen en in een dorp verder gaat beginnen. Op die manier zal het Evangelie zich in korte tijd in Nederland kunnen verspreiden. Op een natuurlijke manier. Dat doen ze bij de baptisten in Rusland. Daar doen ze dat heel concreet. Als de gemeente groter wordt dan gaan ze bidden welk gezin weer verder kan gaan om opnieuw te beginnen. Dat inspireert mij enorm. De Heere Jezus zegt ‘ga’ en niet ‘blijf’. Je moet dus wel echt een roeping hebben om te blijven waar je zit. Dat is precies omgekeerd van wat wij ervan gemaakt hebben.”
Wat wil je meegeven aan de lezers?
“Er wordt wel eens opgekeken naar zendelingen, maar die begonnen ook met de eerste stap die ik gezet heb. Iedereen heeft zijn eigen roeping, maar ik wil deze bewustwording wel bij mensen bekendmaken. Blijf bezig met de ‘grote opdracht’. En dat is voor mij persoonlijk niet alleen brood uitdelen bij de voedselbank, maar ook echt de zielen winnen voor Hem. Dat is toch je doel en dat is wat Jezus ons toch heeft opgedragen? Maar daarnaast vind ik discipelschap belangrijk. Er komen mensen tot geloof, maar het leven met Hem en een discipel zijn is eigenlijk even belangrijk of zelfs nog belangrijker. Door eenvoudig en simpel te beginnen kun je nadenken over de plek waar je woont. Kijk naar een wijk of gebied in de omgeving waar nog geen kerk is en begin simpel met een Bijbelstudiegroep of met het organiseren van een eenvoudige cursus zoals Christianity Explored. Natuurlijk heb je op een gegeven moment wel een team nodig en mensen die helpen met organiseren. Het is groot denken, klein beginnen en trouw zijn. Begin met één persoon die open staat en ga met hem bijvoorbeeld een avond in de week Bijbel lezen. Zo heb ik dat in de afgelopen jaren ook gedaan en dat heeft God gezegend. Het is een kwestie van doorploegen (ook als er veel stenen op te ruimen zijn) en daarin volharden. Ik zeg altijd: Juich niet te vroeg, maar geef ook niet te snel op. Als je in diepe afhankelijkheid dit doet, dan gaat God ook mensen aan je toevertrouwen voor wie tot eeuwige zegen mag zijn.
Inderdaad, je bereikt niet de massa, maar je kunt wel voor één persoon voor eeuwig het verschil maken. En als je eenmaal iets van die vreugde geproefd hebt, dan geeft dat een enorme stimulans om door te gaan naar de volgende persoon. Of misschien zelfs naar het volgende dorp...”
Beek Leeft (Community)
Onze missie is: L.I.F.E.
L. ife
Jezus is ons leven en dat heeft impact op ons dagelijks leven. We leven met elkaar mee en zijn oprecht geïnteresseerd in elkaars leven
I. ntercession
We bidden voor elkaar en zijn bewogen met de wereld die God nog niet kent.
F. ellowship, food, fun
We trekken samen op met elkaar. We eten samen. We hebben gezelligheid en plezier met elkaar.
E. vangelism
We zijn betrokken op de mensen om ons heen. We doen aan evangelisatie en zijn naar buiten gericht in plaats van alleen intern gericht.
Joël Oosterhagen