Groeiende spanning in de internationale wereld

Feike ter Velde • 93 - 2017 • Uitgave: 6
Westers leiderschap wankelt

De lange tijd van vrede en voorspoed in de Westerse wereld is altijd te danken geweest aan goed leiderschap, samenwerking, de NAVO en de Europese Unie. Europa en Amerika hadden een gemeenschappelijk doel na de Tweede Wereldoorlog. Onze kinderen groeiden op in economisch betere tijden. Dat lijkt nu ten einde.

Het nieuws wordt elke dag gedomineerd door een onzeker en verward Amerika en een verbijsterd Europa. Nu Donald Trump nog maar enkele weken aan de macht is, wordt al gesproken over de mogelijkheid om hem zo spoedig mogelijk af te zetten. De Verenigde Staten van Amerika vormen, samen met Europa, een bolwerk van democratie en vrijheid op alle terreinen van het leven. Dat is een groot goed. Vluchtelingen die uit verschillende dictaturen komen om hier in ons land en ons werelddeel veiligheid te zoeken staan verbaasd over onze vrije samenleving en hoe dat is verankerd in onze grondwet. Tegenwoordig wordt veel gemopperd over de ontwikkelingen in ons land. En dat is niet altijd onterecht. Maar voor al de jaren die achter ons liggen en voor het hier en nu in ons land mogen we niet anders dan dankbaar zijn.

Groeiende onvrede
Toch komt daarin stap voor stap verandering. De terreur en de dreiging ervan heeft tot gevolg dat op een groeiend aantal punten militaire controle en politieacties worden ondernomen. Denk alleen maar aan Schiphol als je op vakantie wilt per vliegtuig. Lange rijen wachtenden, koffers onderzocht, schoenen uit en gefouilleerd worden, enz. zijn allang geen vreemde fenomenen meer. We wennen eraan. Maar het is nog betrekkelijk nieuw en gaat terug op de terreur die ons, vooral van islamitische zijde(!), bedreigt. Dat is er de belangrijkste oorzaak van dat mensen zich steeds meer onzeker beginnen te voelen.
In alle geluiden rond de afgelopen verkiezingen klinkt die onzekerheid en vooral ook een grote onvrede door. Economisch gaat het beter. We groeien sinds de crisis geweldig hard. We kopen meer, bedrijven maken meer winst, de cijfers liegen er niet om. Toch maakt dat ons volk niet gelukkiger. De onvrede blijft en groeit, in heel onze westerse wereld.

Het liberalisme
Het laat zien dat het liberalisme van de VVD en van Donald Trump een volk niet gelukkiger maken. Want dit liberalisme is de grote geestelijk onderstroom in ons volksleven geworden. Dat wordt door velen niet gezien, maar wel gevoeld en men kan het niet definiëren, blijkt steeds weer uit allerlei interviews in de media.
Het liberalisme laat de mens in de kou staan. Een lachende premier, die politiek leider moet zijn, faalt in zijn leiderschap, omdat hij geen fundament heeft voor zijn politieke handelen. De Bijbel is dichtgegaan in ons land en ons volk raakt geestelijk steeds meer op drift. Het gevolg is dat we op elkaar gaan schelden, elkaar de schuld geven, groepen vormen om steun en zekerheid te scheppen en vanuit die groepen weer andere groepen op grove wijze tegemoet treden. Voorbeelden ervan zijn de vele nieuwe politieke partijtjes.
Als Donald Trump zijn eerste persconferentie geeft, scheldt hij de Amerikaanse pers uit en zegt tegen een journalist van CNN dat hij “deel uitmaakt van een vreselijke organisatie en nepnieuws produceert.” Dat zijn geen woorden voor een president van het machtigste land, die leiding moet geven aan de hele wereld. Wat hij doet, zien we op kleinere schaal ook in ons volksleven terug. Schelden op de pers wordt ook steeds vaker gehoord onder christenen. Vraag je naar een voorbeeld, dan weet men meestal niets te noemen. Ik denk dat we hiermee moeten ophouden en elkaar moeten wijzen op ons gedrag en op onze verantwoordelijkheid.

Leugens aan het licht
Een land en ook ons land, is gezegend, met een vrije pers en met vrije journalisten. Tal van malversaties en duistere praktijken in de samenleving zijn aan het licht gebracht door goede onderzoeksjournalistiek en goede kranten. Wat politici onder het vloerkleed wilden vegen werd door goede journalistiek en prachtig speurwerk door de pers aan het licht gebracht. Daar zijn tal van voorbeelden van te geven.
In Amerika werd kortgeleden het bedrog van Trumps veiligheidsadviseur, een machtig man in de USA, aan het licht gebracht door goede onderzoeksjournalistiek. Deze man overlegde al met de Russen over vermindering of afschaffing van de sancties tegen Rusland vóórdat Trump was gekozen en hij in functie kwam. Toen dit openbaar werd – het is een strafbaar feit – ontkende hij alles. Hij loog er rustig op los. Toen journalisten met de harde bewijzen op tafel kwamen moest hij aftreden. Zonder journalistiek zou deze man – vriend van de Russen(!) – op deze machtige post gebleven zijn. Hij kon de Russen alle geheimen van het Witte Huis en van de president en zijn politieke plannen doorgeven, zonder dat iemand ervan wist! Leugens moesten de werkelijkheid verhullen, maar dankzij goede journalistiek is dat verijdeld.

Onafhankelijke pers is nodig
Hetzelfde gebeurde rond de leugens van VVD-minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven en later ook justitieminister Van der Steur, allemaal van de VVD. Een tv-journalist schreef een boek om alle details rond de smerige affaire van onze leidslieden met een crimineel aan de kaak te stellen. Hun integriteit was ver te zoeken. Een vrije pers is daarom van zeer groot belang! Anders zouden leugen en bedrog regeren in dit land. Mensen die hiertoe in staat blijken, zitten dus ook in ons parlement en in het kabinet. Vrije journalistiek publiceerde wat leugenpolitiek moest verbergen.
Dus de pers beschuldigen van de ellende in de samenleving is dom. We zouden ons verplicht moeten voelen een abonnement te nemen op een goede krant, voordat kranten op economische gronden ten onder gaan. En dat dreigt, maar dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Voorbeeldfunctie
Politieke leidslieden, landelijk en lokaal, onderwijsmensen, de rechterlijke macht en alle andere elite hebben een voorbeeldfunctie. Vooral ook opvoeders, als het om onze jeugd gaat. De wet van God moet terugkeren in de samenleving. Innerlijke oprechtheid en integriteit moeten zichtbaar zijn in ons aller gedrag en handelen. Dat werkt aanstekelijk omdat het aantrekkelijk is. Politieke en geestelijke leiders, opiniemakers en journalisten moeten steeds weer perspectieven voorhouden aan ons volksleven. De Kerk heeft leiders nodig met visie. Er moeten daar profeten opstaan die door God met gezag zijn bekleed. Deze idealen leven bij tal van mensen, ook in ons parlement, gelukkig. Laten we daarom allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. En voor ons persoonlijk geldt altijd: leef bij het profetische Woord dat zeer vast is. Dat geeft rust en zekerheid in een uiterst onzekere wereld.

Feike ter Velde