Griezelfeest (ook vrijdag de 13e)

Henk Schouten • 76 - 2000/01 • Uitgave: 26
Een unieke avond voor mensen met stalen zenuwen! In de macabere ruimte van De Heksenketel, slechts verlicht door wat kaarsen, bent u te gast als deelnemer van een familiereünie. Wie had ooit gedacht dat u een bloedverwant was van Hector Necro. Maar als u hier aanwezig bent wordt u dat al snel duidelijk. U wordt verwelkomd door Santana met een glas maagdenbloed.

U leest zomaar wat zinnen uit een uitnodigingsbrief voor een macaber feestje. Ik zal nog wat daaruit citeren:

"Vreemde geluiden en angstkreten verstommen als uit de mist opperheks Teutonia te voorschijn komt… Tijdens het griezelfeest bent u overgeleverd aan duistere machten… Kijk uit voor de duivel! Een zielenhandelaar bij uitstek. Hij lost al uw problemen op. zolang u zijn "pact" maar tekent… Ook laat hij u een kijkje nemen in de vuurzee van de hel".

Wat moet je nu wanneer je een uitnodiging krijgt voor een dergelijk bizar gebeuren? Thuisblijven is de beste optie, denk ik. Maar hoe leg je dat uit aan je collega's en vrienden die zich verkneuteren op de aanstaande feestavond?

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die vinden dat je niet zo zwaar tillen moet aan dergelijke dingen, horror is in. Het is niet meer dan een modeverschijnsel, niets ernstigs.

Mag je dit inderdaad zo luchthartig benaderen? Hoe zou de Here God dit waarderen? (Mogen we di vraag eigenlijk wel stellen?) De Bijbel laat daar geen ruimte voor, afgodsbeelden in welke vorm ook zijn de Here een gruwel en daar valt dit bizarre vermaak ook zeker onder.

We moeten ons afvragen hoe het toch komt dat in onze Nederlandse samenleving deze demonisch geladen zaken zo gewoon geworden zijn. Want we komen dergelijk 'vermaak' haast overal tegen. Ik schreef de vorige keer al over kinderboeken. We kunnen het hebben over de moderne literatuur, de moderne muziek. Pakt u eens een tv gids en let eens op de aankondigingen met name bij de commerciële zenders. Naast alle vuilheid op erotisch gebied leest u ook menige aankondiging van horrorfilms en wanneer u langs de muziekzenders surft. dan staaf ,u versteld van het demonische gehalte. Zeer onlangs zag ik een sterspot met de aankondiging van een cd, een soort jubileum uitgave van een Nederlandse popgroep, met als titel: "The devil made us doing it". Dankbaarheid aan de satan zelf voor succes, rijkdom en welvaart. De ziel is verkocht onder de zonde.

Daar hebben we dan ook het antwoord op de vraag die we stelden: Hoe komt het toch dat in onze Nederlandse samenleving demonisch geladen zaken zo gewoon geworden zijn? We hebben het Woord van God, waaruit velen de eeuwen door zon grote en rijke troost en steun ontvingen ter zijde gesteld. Er kwamen theologen die• ons vertelden dat de Bijbel niet Gods Woord was, maar een verzameling van ervaringen van mensen, de Bijbel werd een boek vol mythen. Dat Boek ging misschien niet dicht, maar werd heel subtiel van haar kracht ontrooft. Er ontstond een leegte, die leegte werd gevuld. U begrijpt het, door de boze. Zo is onze eens zo christelijke samenleving verworden tot een samenleving waarin het demonie het leidend principe is geworden.

De boven geciteerde uitnodiging voor een griezelfeest is dan ook maar één van de vele uitingen. niet alleen van wansmaak, maar van het diepe geestelijke verval van onze samenleving. Er is maart één weg tot herstel, dat is de weg van boete, van belijdenis, van breken met de onreinheid en van hernieuwde toewijding aan de heilige en volmaakte God. Zo mogen we bidden voor onze samenleving, maar laten we ook bidden dat onze eigen weg rein en zuiver zal blijven, zodat wij als lichtende stenen mogen schijnen te midden van dit ontaard geslacht.

ds. Henk Schouten