Grenzeloos vertrouwen (2) Reis naar de toekomst

Harry Honigh • 95 - 2019 • Uitgave: 8
In het eerste deel van dit tweeluik zagen we dat de mens van vandaag zijn vertrouwen niet stelt op de terugkeer naar de Heere en Zijn Woord, maar op samenwerking en technische vooruitgang. Een goede graadmeter voor dit grenzeloze vertrouwen in het kunnen van de mens is het boek ‘Reis naar de toekomst’ van Michio Kaku.

Een boek van een wetenschapper, die ons een kijkje geeft in de keuken van de moderne wetenschap. Het toont ons het streven van de mens zonder God. Toch bevat het ongewild enkele opmerkelijke raakvlakken met de Bijbelse profetieën over de eindtijd.

De schrijver
Michio Kaku, een natuurkundige, futurist en evolutionist, is vooral bekend van zijn boeken en zijn televisie-interviews met honderden topwetenschappers. Om die reden was hij het afgelopen jaar een van de sprekers op het Worldgovernment Summit (vergadering van de ‘wereldregering’) in Dubai. Voor deze bijeenkomst van 600 kopstukken uit politiek en bedrijfsleven schilderde hij in het kort zijn visie op de 21ste eeuw.1

Revolutionaire ontdekkingen
Bij het lezen van zijn boek ‘Reis naar de toekomst’ moest ik voortdurend denken aan de torenbouw van Babel, waar de Heere constateert: ‘Dit is het begin van wat zij gaan doen, en nu zal niets van wat zij zich voornemen te doen, voor hen onmogelijk zijn’ (Genesis 11:6b). Het is opvallend dat bij de torenbouw speciaal wordt vermeld dat de mensen gebruikmaakten van gebakken stenen en asfalt. Kennelijk was dit een nieuwe techniek die de bouw van de toren en waarschijnlijk ook van gigantische steden als Nineve en Babel mogelijk maakte. In ‘Reis naar de toekomst’, neemt de schrijver ons mee naar grootste laboratoria ter wereld, waar de mens verwoed op zoek is naar technische oplossingen voor de problemen van vandaag en morgen. Met ongelooflijke resultaten.
We hebben in het vorige artikel gezien (Zoeklicht nr. 6) dat grote ontdekkingen, zoals die van de stoommachine en van elektriciteit, onze samenleving ingrijpend en voorgoed hebben veranderd. Vandaag staan we op de drempel van de volgende cultuursprong. Nanotechnologie, kwantumtheorie, kunstmatige intelligentie en biotechnologie zullen de wereld waarin wij leven opnieuw en onomkeerbaar veranderen, zelfs veel meer dan na de vorige uitvindingen, zo verzekert de schrijver ons.

De mens als god
Luister bijvoorbeeld naar de inleidende woorden van Michio Kaku in zijn boek: “Vandaag de dag is de mens de choreograaf van de dans der natuur geworden. Hier en daar kunnen we de natuurwetten al naar onze hand zetten, en in het jaar 2100 zullen we de natuur volledig meester zijn” (pag. 12).
“In het jaar 2100 zullen we als de goden in staat zijn om voorwerpen te manipuleren door middel van de kracht van onze geest. Via computers die ongemerkt onze gedachten lezen, zullen onze wensen worden uitgevoerd. We zullen voorwerpen met onze gedachten in beweging kunnen brengen: telekinese, een kracht die voorheen alleen voor de goden was weggelegd. Dankzij de biotechnologie zullen we perfecte lichamen kunnen ontwikkelen en daarmee onze levensduur kunnen verlengen. Ook zullen we levensvormen kunnen creëren die nooit eerder op aarde hebben rondgelopen. Dankzij de nanotechnologie zullen we het ene voorwerp in het andere doen overgaan en zullen we iets uit schijnbaar niets kunnen creëren…” (pag. 13).

Als de schrijver verderop in zijn boek niet haarfijn uit de doeken zou doen hoe ver wetenschappers al zijn om deze dingen mogelijk te maken, zou ik hem na deze woorden voor gek verklaard hebben en zou het boek bij mij in de prullenbak beland zijn. Want getuigen de bovenstaande inleidende woorden uit het boek niet van een grenzeloze hoogmoed? Horen wij hierin niet de echo van de woorden van de slang in de hof: ‘Maar God weet dat, op de dag dat u daarvan eet, uw ogen geopend zullen zijn en u als God zult zijn, goed en kwaad kennend’ (Genesis 3:5)? Was het ‘als God te willen zijn’ niet het ultieme verlangen van de satan zelf? (Ezechiël 28:2).

Computers
Maar ik las verder. De computerwereld zal de komende decennia ingrijpend veranderen. Omdat microchips, camera’s en sensoren zo goedkoop en klein worden dat we ze nauwelijks of niet meer kunnen zien, zullen ze overal in verwerkt kunnen worden: in kleding, speelgoed, spiegels, toiletten, tandenborstels, behang, meubels, vloerbedekking enz. En alles zal smart zijn, dat wil zeggen aangesloten op internet, vierentwintig uur per dag. Onze computer en toetsenbord zijn straks vervangen door een digitale wand waartegen we spreken. De grote computer staat ergens extern, in de cloud (= wolk). En we zullen de programma’s niet alleen met onze handen en stem aansturen, maar zelfs met onze gedachten. Dat laatste is mogelijk met geïmplanteerde chips in onze hersenen die onze gedachten en dromen kunnen digitaliseren en versturen naar de cloud. Deze externe computer houdt natuurlijk alles bij: onze voorkeuren, onze gezondheid, onze afspraken, onze financiën, wat we kopen en verkopen, onze relaties, onze gedachten, waar we ons bevinden… Lekker handig toch?

Wat is echt?
Onze bril en contactlenzen zullen direct met internet verbonden zijn en als beeldscherm werken. Als we met iemand spreken, zal hun hele doopceel automatisch op dit ‘scherm’ verschijnen. De driedimensionale beelden op onze contactlenzen zullen steeds realistischer worden en meer en meer samenvloeien met de werkelijkheid. De scheiding tussen werkelijkheid en virtuele wereld zal vervagen, veel meer nog dan nu al het geval is.2

Robots zullen binnenkort overal om ons heen zijn. Sommigen zullen er als mensen uitzien, anderen zullen op monsters lijken of microscopisch klein zijn. Robots die zichzelf vermenigvuldigen. Robots met kunstmatige intelligentie. Vliegende robots. Ook minuscule robots in ons lichaam die allerhande informatie verzamelen en doorsturen naar de cloud. De vraag is: Als zij deze informatie, zelfs onze gedachten, kunnen digitaliseren en versturen, kunnen ze dan ook informatie terugzetten, onze gedachten beïnvloeden en besturen? De schrijver beantwoordt deze vraag niet.
Killer-robots zullen als insecten kunnen rondvliegen, zelf hun doelen zoeken en uitschakelen. Wie moet bij dit alles daarbij niet denken aan Openbaring 13, waar we lezen over het Beest: ‘Wie kan er oorlog tegen voeren?’ (vers 4b).

Geneeskunde
In medische laboratoria worden prachtige dingen uitgevonden die operaties en onderzoek naar en bestrijding van ziektes spectaculair zullen verbeteren. Maar de topwetenschappers denken binnenkort veel meer te kunnen. We zullen verloren ledematen kunnen regenereren. We zullen organen kunnen kweken of klonen. We kunnen onze fysieke en psychische eigenschappen verbeteren met behulp van implantaten of protheses die ‘beter zijn dan onze eigen ledematen of organen’. De schrijver beschrijft ook hoe angstwekkend ver men daar vandaag al mee is gevorderd.
Minuscule chips en robots zullen onze bloedbaan doorkruisen, op zoek naar verkeerde cellen of andere ongewenste elementen om die te vernietigen. Onze smart badkamer controleert elke morgen onze fysieke toestand en geeft dit door aan de cloud. Hebben we een dokter nodig? Het overgrote deel van onze consulten zal vanuit onze huiskamer bij een robot-dokter plaatsvinden, die alleen zo nodig doorverwijst naar een echte dokter.

DNA
Ook onze genetische code (DNA), waarop vrijwel alles over onze fysieke eigenschappen en te verwachten ziektes te vinden is, verdwijnt in deze cloud. Een soort super EPD (elektronisch patiëntendossier). Handig bij ongelukken, maar willen we dat wel? Het knutselen aan onze genen begint intussen griezelige trekjes te krijgen. Men is druk op zoek naar de genen die het verouderingsproces veroorzaken, zodat we die kunnen vervangen of repareren. De mens zal hierdoor ouder worden en misschien wel onsterfelijk. Zal hij de dood, de straf op de zonde, echt gaan overwinnen (Genesis 2:17)? Het lijkt mij dat dit de overschrijding van een grens is die de Heere zeker niet zal toestaan.
Kiezen we straks zelf de gewenste eigenschappen van onze kinderen? Kunnen we bij onze geboorte al een uitdraai krijgen van de ziektes die we kunnen verwachten? En advies voor het eventueel alvast kweken of klonen van bepaalde organen? Dit alles doet sterk denken aan het Nieuwtestamentische Babylon (de voortzetting van het oude Babel) dat met de hele wereld handel drijft in lichamen en zielen van mensen (Openbaring 18: 11-13).

De grote en kleine ruimte in
De mens besteedt miljarden aan het zoeken in de ruimte naar de oerknal. Hij is hard op weg de onzichtbare atomaire krachten en de geheimen van de materie en het leven te ontsluiten.3 Hij wil ook nieuwe elementen, nieuwe materialen en zelfs nieuwe levensvormen scheppen, net als God…. Hij probeert via manipulatie van DNA uitgestorven levensvormen terug te halen.
Niets lijkt onmogelijk te zijn, totdat de Heere opnieuw zegt: ‘Laten Wij neerdalen’ (Genesis 11:7a) En dan zal de Heere Jezus komen om deze hoogmoedige mens te straffen. Hij zal de wijsheid en het verstand van de wereld tenietdoen (1 Korinthe 1:19). En als Zijn komst voor de wereld al zo dichtbij is, laten wij dan des te meer ons vertrouwen op Hem stellen. Laten we uitzien naar Hem, opdat Hij ons thuishaalt.

Harry Honigh


1. Zie de toespraak van Michio Kaku: https://www.youtube.com/watch?v=gbAx56rgWoE
2. Zie de nu al bestaande 7D hologrammen: https://www.youtube.com/watch?v=hbXrPWjVB5Q
3. Zie het project voor atoomfusie ITER in Frankrijk: https://www.dronewatch.nl/2016/10/24/drone-biedt-fascinerende-blik-op-bouwplaats-kernfusiereactor-iter/ en het CERN project vlakbij Geneve: https://www.youtube.com/watch?v=0KEzJlHHGyM