Gooi de reddingsboei uit! - Spreuken 9:3

Els ter Welle • 91 - 2015 • Uitgave: 20
‘De dienaressen moeten vanaf de stadsmuur roepen, zodat iedereen het kan horen: “Luister naar Wijsheid. Kom toch naar haar toe, kom mee naar het feest.”’ (Spreuken 9:3, BGT).

Ja, u bent nog niet van mij af. Dit stukje gaat weer over onze heilige plicht om mensen uit te nodigen om naar het feest van de Here Jezus te komen. Veel mensen in onze tijd krijgen de kriebels als ze horen dat iets moet. Maar de opdracht om het blijde Evangelie te verkondigen is geen aanbeveling of een suggestie, maar gewoon een bevel.

Matteüs 10:27 zegt: ‘Predikt het van de daken!’ Deze korte zin intrigeert me. Het is zo heerlijk radicaal! Geen reserves, geen excuses, het moet gewoon gebeuren! Het goede nieuws, de blijde boodschap, moet overal bekend worden! Spreuken 1:20 en 21 zegt hetzelfde: ‘De Wijsheid roept luide op de straat, op de pleinen verheft zij haar stem, op de rumoerige straten roept ze, bij de ingangen der poorten, in de stad, spreekt zij haar redenen.’ Iedereen moet het horen! Het kan voor iemand verschil maken voor de eeuwigheid.
Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik ben niet zo goed in praten. Ik ben maar een getuige zonder woorden.”
Inderdaad zegt 1 Petrus 3 dat, als een vrouw een ongelovige man heeft, woorden niet nodig zijn. Maar die man heeft zeer waarschijnlijk het Evangelie al gehoord van de vrouw met wie hij dag in dag uit samenleeft. Toch adviseert Petrus haar niet met woorden, maar met goede werken van Gods liefde te getuigen.
Ditzelfde geldt ook voor onze volwassen kinderen die niet (meer) geloven: mondje dicht, hart open. Ons leven moet tot hen spreken. En als ons leven niet in overeenstemming is met onze woorden, heeft dat een vreselijk averechts effect.
Maar aan mensen die het Evangelie nog nooit gehoord hebben, moet het verteld worden. Dan is ons goede gedrag niet voldoende. Romeinen 10:14 zegt: ‘Hoe zullen ze geloven in Hem van wie zij niet gehoord hebben?’
Alleen mensen helpen, liefde geven, brengt nog geen oplossing voor de verloren mens. Jezus kwam om de mens die bezig is te verdrinken te redden. Daar gaat het om. Evangeliseren is: de reddingsboei uitgooien!

Een mens zonder de Wijsheid gaat verloren. Die boodschap lezen we steeds in het boek Spreuken en ook in hoofdstuk 9. De ziel van een mens is onsterfelijk. Het is niet zo dat met de dood alles afgelopen is. Dan begint het pas!

Els ter Welle