Godswonder

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 3
Geestelijk leven begint niet door te proberen de geboden na te volgen. Geestelijk leven begint in de ontzagwekkende tegenwoordigheid van God, waardoor je oog in oog komt met de Heilige en al je zonde, onvermogen, zwakheid en verlorenheid machtig en lieflijk worden weggedaan. Je ziet het klaar en duidelijk: ‘Dus is er nu geen verdoemenis voor hen die in Christus Jezus zijn, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de Geest’ (Romeinen 8:1, HSV). Je krijgt God lief bovenal. Je ontdekt in de wet van God de uitdrukking van het karakter van God. Je verlangt met geheel je hart, geheel je ziel en geheel je verstand te zijn zoals Hij is.
Dan weet je dat God aan het werk is in jou. Hij werkt in mensen die niet staan te springen om de weg van Christus te volgen. Als je dat toch wil, dan is dat een wonder.
Misschien denk je: ‘met mij is het niet zo erg gesteld’. Je begaat geen verschrikkelijke zonden zoals moord, stelen of overspel. Die zogenaamd verschrikkelijke zonden, alle zonden, komen voort uit een hart dat mort tegen de weg van Christus, tegen de gezindheid van de dienstknecht van God. De uiterlijke zonde is slechts een afspiegeling van de innerlijke gesteldheid. Uiterlijk weegt de ene zonde zwaarder dan een andere, maar innerlijk zijn ze alle gelijk. ‘Maar Ik zeg u dat al wie naar een vrouw kijkt om haar te begeren, in zijn hart al overspel met haar gepleegd heeft’ (Matteüs 5:28, HSV). We hebben dus allemaal een wonder van God nodig.

Jef De Vriese