Gods werk in de Bijbelstand

Emke de Jager • 96 - 2020 • Uitgave: 7
'Ik heb niks met God. Hij bestaat namelijk niet. Nee echt, ab-so-luut niet.' Zo begint mijn gesprek met Eddie. Hij is een jaar of 70 en zet zijn beide handen demonstratief in zijn zij. 'U heeft erover nagedacht hoor ik. Waarom denkt u dat?' 'Omdat je God niet kunt zien.' Ik trek een verbaasd gezicht.

'Er is toch wel meer dat je niet ziet en waarvan je gelooft dat het er is?’ Ik noem een paar voorbeelden. ‘En toch geloof ik niet dat Hij bestaat. Kijk maar eens om je heen. Dan wéét je dat Hij er niet is. Iedereen doet maar wat.' Ik kijk hem even zwijgend aan en vraag dan: 'En wat zou God daaraan moeten doen?' Hij denkt na. Dan zegt hij: 'Als Hij rechtvaardig is, zou Hij ingrijpen en alles niet zo laten.' Nu ligt de bal op de middenstip! 'Ja, we hebben er wel een puinhoop van gemaakt he? Maar wat zou het voor ons beiden betekenen als Hij op basis van Zijn rechtvaardigheid nu zou ingrijpen? De puinhoop ligt namelijk niet alleen bij anderen, maar ook in mijn eigen leven. Wat gebeurt er als ik door Hem verantwoordelijk gehouden wordt voor de fouten die ik zelf gemaakt heb?' Hij kijkt me eventjes aan en knikt dan begrijpend. 'Maar Hij is de énige die dan iets zou kunnen doen - als Hij tenminste almachtig is’, pareert hij. 'Ja, daar hebt u gelijk in. Hij is de énige die iets kan doen. En Hij hééft het gedaan. Maar Goddank is Hij niet alleen rechtvaardig - Hij is ook liefde!!' En daar waar Eddie nogal bars begon, luistert hij nu naar het Evangelie. Als hij een paar minuten later verderloopt, is hij niet overtuigd. ‘Maar je zet mij wel aan het denken hoor’, vertrouwt hij mij toe.

Kader

Richard en Emke de Jager zijn beiden werkzaam bij de Bijbelstand. Door middel van hu stand op verschillende consumentenbeurzen willen zij met de Bijbelstand er zijn voor de bezoeker die God zoekt. Meer informatie is te vinden op: www.bijbelstand.nl.


De beursvloer op met het Evangelie
In 1957 startte de jaarbeurs van het Oosten in Zutphen. Drie jaar later, in 1960, vonden enkele christenen dit een unieke kans om de duizenden bezoekers te benaderen met het Evangelie. Zij vroegen de beursdirectie toestemming om traktaten aan de bezoekers te mogen uitdelen. De directeur, zelf een christen, bood hen wat vierkante meters beursvloeroppervlakte aan, met de uitdaging: ‘Als je in staat bent een representatieve stand neer te zetten, mag je van daaruit werken’. Het werd een stand met daarin een model van de tabernakel van Mozes. De ervaring van het werken vanuit een stand was zo positief, dat in hetzelfde jaar ook aan een tweetal beurzen in de provincie Friesland, St. Annaparochie en Sneek, werd deelgenomen.

In de loop van de jaren groeide het aantal beurzen waaraan werd deelgenomen. Er werd veel tijd en zorg besteed aan de uitstraling van de stand en het uitdeelmateriaal, zodat de mooiste boodschap van de beurs altijd gebracht werd vanuit een verzorgde stand, op een aansprekende manier. In 2011 raakten Richard en ik betrokken bij het werk in en achter de schermen van de Bijbelstand. In 2015 werd het voor ons duidelijk dat God ons riep om het werk in de Bijbelstand voort te zetten. Na een traject van coachen en overdragen door Jaap Noorlander, dragen we nu als echtpaar vanaf januari 2018 de verantwoordelijkheid voor het werk in de Bijbelstand. Richard verzorgt het opbouwen en demonteren, bouwt en onderhoudt de thema-stands en ik mag als evangelist, samen met vrijwilligers, in de Bijbelstand staan. Gods werk gaat door!

Evangelist met een missie
Zo eenvoudig als het beschreven staat, zo eenvoudig was het niet direct. In 2011 kreeg ik als moeder van 3 opgroeiende kinderen een telefoontje van Jaap Noorlander, met de vraag of ik beschikbaar was om een dagdeel mee te werken op de ‘Jonge gezinnenbeurs’ in Utrecht. Dat vond ik spannend, maar tegelijkertijd had ik er vertrouwen in dat het niet al te moeilijk zou zijn om Johannes 3 vers 16 uit te leggen aan een bezoeker. Eenmaal in de Bijbelstand, kwam ik er al snel achter dat deze bezoeker helemaal niet zat te wachten op mijn evangelieboodschap, dat deze bezoeker ook niet op zijn mondje gevallen was en dat ik na een paar keer ‘ja maar’ nog steeds niet bij Johannes 3 vers 16 uitgekomen was. De conclusie was duidelijk: dit is moeilijk en behoorlijk frustrerend. Maar ik was vastbesloten om dit te leren! Na elk gesprek klopte ik aan bij Jaap, en zei: ‘Wat moet ik zeggen als iemand dít of dát beweert?’ Het begon mij op te vallen dat hij nooit advies gaf over wat ik kon zeggen, maar altijd over wat ik kon vrágen. Een open vraag, om de ander aan het denken te zetten. Herkenbaar, als je naar het leven van de Heer Jezus kijkt?

Een schakeltje zijn
Het stellen van open vragen is wat ruimte geeft in gesprekken. De waarheid is geen kloppend verhaal dat verteld moet worden, maar de Waarheid is een Persoon met een kloppend hart en mensen hebben een ontmoeting met Hem nodig! De Heer Jezus zocht verloren mensen op en leverde maatwerk in Zijn ontmoetingen met hen. Hij is vandaag Dezelfde als toen. Door open vragen te stellen, kom je erachter wat de ander denkt en gelooft. Daarop aansluitend mogen we een schakeltje zijn in het leven van de beursbezoeker. Soms door het hele Evangelie uit te leggen, soms door iemand slechts te prikkelen om na te denken over de vraag of God bestaat. Soms door voor iemand te bidden, soms juist door te zwijgen en te luisteren. Keer op keer bemoedigt de Heer mij door te laten merken dat het Zijn werk is. Dat ik niet Zijn aandacht hoef te vestigen op een bezoeker, maar dat Hij míj de bezoeker aanwijst en Zijn bewogenheid in mijn hart geeft. Hij heeft de leiding in gesprekken en gebruikt daarvoor mijn hart en mond. Dat ‘samenwerken met Gods Geest’ is voor mij een van de kostbaarste dingen om te ervaren.
‘Heb je nou véél aanloop?’ is een vraag die ik regelmatig krijg. Het is natuurlijk fijn als mensen de stand binnenlopen om uit nieuwsgierigheid of om een boek te kopen, maar er is vooral heel veel ‘langsloop’. Hoe meer bezoekers in het gangpad, hoe meer mogelijkheden om hen aan te spreken en een gesprek te beginnen. Met een aansprekende themakaart of -flyer in onze hand staan onze vrijwilligers en ik klaar om de bezoeker te ontmoeten. Wat vaak opvalt, is de openheid van mensen tijdens een gesprek, wanneer zij eenmaal ervaren dat er oprechte belangstelling voor hen is, in plaats van een dichtgetimmerd verkooppraatje voor de kerk. Naast de vele mensen die we voor één moment spreken, zijn er ook bezoekers die we verspreid over meerdere jaren ontmoeten. Bijzonder is het om dan terug te horen wat een gesprek met hen gedaan heeft. Er zijn bezoekers die ons mailen en met wie we zo een relatie kunnen opbouwen. Zo heeft Niek, 3,5 jaar na ons eerste gesprek, inmiddels het Nieuwe Testament uit en volgt nu de cursus ‘Waarom Jezus?’.

Wat God doet in de Bijbelstand
Het gesprek met Niek begint wat houterig. Hij komt de stand binnen, maar wil eigenlijk niet praten. ‘Er staan zulke rare dingen in de Bijbel. Ik lees hem wel eens hoor, maar ik kan er niks mee.’ In de minuten die volgen gaat hij van het een naar het ander. ‘Waarom keurt God het goed om 1000 vrouwen te hebben?’ ‘Ik zag de ark in Dordrecht. Daar hadden nooit alle mensen in gepast. En de partij van de dieren zou een probleem met God gehad hebben hoor! Ze verzopen bijna allemaal.’ Het is wel een leuk gesprek – maar zijn mening over God is klip en klaar. Maar als Niek afscheid neemt, neemt hij het boekje ‘Gods cadeau voor jou’, waarin het Evangelie uitgelegd wordt, toch mee. Bij het weglopen zegt hij: ‘Je bent een uniek mens en je bent goed. Ik denk dat het met mij nooit wat wordt, want ik ben veel te slecht.’ In één stap sta ik weer naast hem. ‘Wát zeg je nu?’ Eigenlijk begint ons gesprek nu pas echt. Hij laat alle wapens vallen en vertelt: ‘Ik ben door en door slecht. Ik heb een losbandig leven geleid op zedelijk gebied en heb alles gedaan wat niet mag’. Wat een geweldige boodschap mag ik deze man brengen: de liefde en genade van God voor hem, door het offer van Jezus!

Coronatijd
Op dit moment zijn grote evenementen verboden en zijn er dus ook geen consumentenbeurzen. Richard kan gelukkig in alle rust verder bouwen aan de nieuwe stand met als thema ‘Waar ben je?’. Ook zijn er andere klussen achter de schermen die we nu op mogen pakken. Toch kijken we reikhalzend uit naar de tijd dat we de beursvloer weer op mogen!

Emke de Jager