Gods volgorde

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 5
Het toenemende antisemitisme, de strijd tegen Israël, spanningen in Oekraïne en Kosovo, onrust in Europa, het zijn allemaal tekens van de komst van de Heer en Zijn Koninkrijk. Er staat nog meer op het spel. Voordat we daarop ingaan, eerst over de spanningen rond Israël en in Europa. Al die spanningen zijn tekens van onze tijd, die profetisch geduid kunnen worden. Het zijn ook signalen vanuit het rijk van de boze, die de wereld meesleept in de opstand tegen God. Wat gaat er gebeuren en in welke volgorde?

Over anderhalve week zijn in Israël belangrijke verkiezingen voor de Knesset. Begin februari stond Likud (Netanyahu) op 25 en centrumlinks (Herzog) op 24 zetels. De regering Obama wil van Netanyahu af. Een Amerikaans team van vijf reclamedeskundigen onder leiding van Jeremy Bird, die jarenlang verkiezingscampagneleider voor Obama is geweest, is begin februari in Israël aangekomen om de organisaties Victorie15 en Een Stem te adviseren hoe de regering Netanyahu ten val te brengen. Dinsdag 3 maart zal (zou?) Netanyahu het Amerikaanse Congres toespreken. Uitgenodigd door de Republikeinse voorzitter John Boehner. President Obama was woedend. Netanyahu waarschuwde voor het grote gevaar van Iran en de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). Een gevaar voor Israël, de VS en uiteindelijk de hele wereld. Sommigen vergelijken Netanyahu met Churchill die einde dertiger jaren klemmend waarschuwde voor Hitler en zijn Nazi’s.
Meer gevaren dreigen. Loopt de Koude Oorlog tussen de EU/NAVO en Rusland uit op oorlog? Of barst de bom binnen Oekraïne? Wat gebeurt er in Kosovo? Angstig veel spanningen. Profetische lijnen worden zichtbaar. De volgorde van meer gedetailleerde profetieën weet de Heer alleen.

Omsingeling
Eind januari verklaarde een belangrijke generaal van Iran, Mohammed Ali Jafari, dat de ‘volledige vernietiging van de Joodse staat een van de belangrijkste doelen van het leger van Iran’ is. Inmiddels heeft Iran Israël bijna helemaal omsingeld. In de Golan en Libanon met Hezbollah en de Syrische president Assad. De Syrische president en islamitische terreurgroepen loeren actief op atoomwapens. Iran bouwt een atoomcentrale in Qusayr, Syrië. Obama kijkt vriendelijk glimlachend toe.
In het zuiden zoekt en vindt Hamas steun en medewerking van Iran. Soennieten (Hamas) en Sjiieten (Iran) vinden elkaar in hun haat tegen Gods volk. De (atoom)raketten van Iran reiken tot voorbij Europa. Ook IS trekt op naar Jeruzalem. Deze afschuwelijke terreurgroep is volop aanwezig in Gaza, de Sinaï en op de Westbank, bij Mahmoud Abbas. Hun gemeenschappelijke doel is Jeruzalem als hoofdstad van een Sharia-kalifaat.

Turkije
Turkije wordt nog gevaarlijker dan Iran. Turkije steunt, samen met de Moslimbroederschap (de moeder van alle islamitische terreurbendes) en helpt IS en al-Qaida met raketten en logistieke steun. Recep Erdogan, de Turkse president, kijkt rustig toe hoe terroristenbendes ‘zijn’ weg banen naar het (Turkse) kalifaat: Het herstel van het grote Ottomaanse Rijk. Al die kleine, zelfbenoemde kaliefjes, zullen op korte duur verdwijnen of zich bij Turkije aansluiten. Het herstel van het oude Turks-Ottomaanse Rijk komt snel dichterbij. Dan kan Erdogan (als kalief?) tegen Jeruzalem optrekken.

Oost-Europa
Albanese moslims in Kosovo hebben christenen verhinderd hun kerk binnen te gaan. Dit provoceerde een Servische christen-politicus. Hij schold die Albanezen uit voor barbaren. Dus werden de moslims boos en begonnen rellen te schoppen in Kosovo. Er werd zelfs met molotovcocktails gegooid. Door geweld zoeken jihadisten confrontaties om zo een grotere opstand te ontketenen. In Kosovo is het doel een islamitische staat te maken waaruit alle christenen verdreven zijn. De jihadisten willen dat het geweld overslaat naar heel de Balkan en uiteindelijk Griekenland bereikt. Onder Turkije!
Als reactie, verwacht men, zullen Oost-Europese landen met een Oosters-orthodoxe achtergrond zich onder Rusland verenigen en de strijd aangaan met het islamitische Turks-Ottomaanse rijk. Een patroon dat past bij profetieën van Daniël. Een dergelijke tactiek gaat de extreme islam ook in EU-landen volgen.

Profetie
Het is moeilijk in deze chaos van ontwikkelingen en gebeurtenissen profetische lijnen te trekken. De Here Jezus geeft ons een aanwijzing hoe met profetie om te gaan. ‘Nu al zeg Ik het u, voordat het gebeurt, opdat wanneer het gebeurt, u zult geloven dat Ik het ben’ (Johannes 13:19). Profetie is er om de tijd waarin wij leven te herkennen. Welke lijnen trekken we vanuit de huidige chaos in het Midden-Oosten en ook in onze streken? Uit de opmerkelijke opmars van de islam en de vervolgingen van Joden, Israël en christenen? Kort een paar punten.
1) De beesten uit de zee (Daniël 7) en het beest uit Openbaring 13 komen uit ‘de grote zee, die door de vier winden van de hemel in beroering waren gebracht.’ Die winden duiden op geestelijke, demonische machten. De ‘grote zee’ is de volkenzee. Uit die chaos van de volkenzee komen ‘het Beest’ en andere ‘beesten’ op. Dat zien we gebeuren en het ontwikkelt zich verder tot de Here Jezus orde op zaken komt stellen.
2) Turkije werpt zich steeds krachtiger en duidelijker op als een macht die islamitische terroristengroepen aanstuurt en leider wordt van de landen van het Midden-Oosten.
3) De EU, het ‘herstelde’ Romeinse Rijk, schuift steeds meer aan bij de islam. Zal de combinatie Eurabië (EU + islamitische landen) het rijk van de antichrist worden?
4) Alles wat bij de God van Israël en Zijn Messias, de Here Jezus hoort, past niet in het rijk van het Beest. Dus weg met Israël en met Bijbelgetrouwe christenen. Want die horen bij het komende Koninkrijk van de Heer. Details van hoe het mogelijk verder gaat kunnen we nazoeken en volgen bij de profeten.

Gods volgorde
Gods einddoel ligt verder dan het Duizendjarig Vrederijk. De hele schepping ziet uit naar dat Doel. Want niet alleen Israël en de Gemeente zullen bevrijd worden. Het gaat om de hele schepping. Paulus zegt dat ‘de schepping zelf van de dienstbaarheid aan de vergankelijkheid zal bevrijd worden tot de vrijheid van de heerlijkheid van de kinderen van God’ (Romeinen 8:21). Het gaat om de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. ‘Zie, IK maak alle dingen nieuw’ (Openbaring 21:5). Heel het vernietigend werk van de Boze wordt teniet gedaan. Alles wordt nieuw. Slangen zijn niet giftig meer. Roofdieren grazen rustig met de koeien mee.
We zitten middenin dat grote plan van God. Eerst Israël, als Gods eerstgeboren Zoon (Exodus 4:22). Eerst de Jood en ook de Griek! Ook de Gemeente als wij ‘de Here tegemoet gaan in de lucht’ (1 Tessalonicenzen 4:17). ‘De verlossing van ons lichaam’ (Romeinen 8:23), ‘als wij Hem gelijk zullen wezen’ (1 Johannes 3:2). Dit alles ‘opdat het overige deel van de mensen de Here zoeken’ (Handelingen 15:17) en ‘opdat alle einden van de aarde Hem vrezen’ (Psalm 67:8). Naar die toekomst bidden en werken wij zolang het dag is.

Jan van Barneveld