Gods machtige daden

Jan van Barneveld • 92 - 2016 • Uitgave: 8
In het Midden-Oosten is het een grote chaos. Ook Europa dreigt te verdrinken in de golven van mensen die vluchten voor geweld en/of armoede in eigen land. Grote spanningen tussen de EU en Rusland. Een waggelende EU in de houdgreep van Turkije en Saoedi Arabië.
Veel mensen vragen zich af welke politicus en welke media nog te vertrouwen zijn. Wat is er gaande? Wat doet Israël? Kunnen we Gods machtige Hand in deze crisissen herkennen? Houdt de HERE Zich stil of ijvert Hij ergens voor? Welke weg kunnen wij gaan? Ligt er misschien nog een belangrijke taak?


Middenin een grote chaos ligt Israël. Aan de rand van het brandende Midden-Oosten woont Gods volk in een groot deel van Gods land. Het is een wonder dat Israël staande en vrij rustig blijft. Dat Israëls economie goed draait en de mensen te eten hebben. De messenintifada zorgt voor onveiligheid, maar Israël houdt het binnen de perken zonder het te laten escaleren. De leugens waaronder Israël zucht: (‘HERE red mij van de leugenlippen, van de bedrieglijke tong’) gaan al eeuwenlang onverminderd door. De waarheid zal op den duur de leugenaars achterhalen: ‘Beschaamd zullen worden en terugdeinzen allen die Sion haten’ (Psalm 129:5).
God gaat door met het beschermen van Zijn volk en voorziet hen van het nodige. De opbrengst van de gasvelden in de Middellandse Zee wordt nu driemaal zo hoog geschat. Zelfs Turkije wil graag een pijplijn om gas van Israël te kopen. Gods machtige Hand is op Zijn volk.

Israël en vluchtelingen
Israël ontvangt veel vluchtelingen. Uit Oekraïne, Frankrijk en binnenkort ook uit andere Europese landen. Het opvangen en intensief begeleiden van Joodse vluchtelingen begon al in 1948. Toen waren het Joden uit Arabische landen, waar ze als dhimmi’s eeuwen tamelijk rustig geleefd hadden. Na de oprichting van de Joodse staat werden die Joden zwaar vervolgd. Pogroms, onteigeningen en zelfs martelingen joegen hen weg. Ze moesten vluchten en alles achterlaten. 856.000 Joodse mensen, waarvan het overgrote deel door Israël werd opgevangen. In 1991, na de val van de USSR, het Russische communistische imperium, kwamen ongeveer een miljoen Russische Joden naar Israël. Onlangs zijn de laatste Ethiopische Joden (erkend als de stam Dan) naar Israël gehaald. Manasse uit Noordoost-India is onderweg. Opvang van al die Joodse vluchtelingen en de integratie in de Israëlische samenleving verloopt goed.
Politieke en economische aanvallen blijven Israël niet gespaard. Maar Gods beschermende hand is over Zijn volk. Zacharia waarschuwt dat de ijver van God voor Israël onderwerp van onze prediking moet zijn: ‘Predik: zo zegt de HERE der heerscharen: Ik ben voor Jeruzalem en voor Sion in grote ijver ontbrand… in gloeiende ijver ben Ik ervoor ontbrand’ (Zacharia 1:14 en 8:2). Als de HERE ijvert voor Israël moeten wij daar aandacht aan geven en tegelijk medewerkers aan Gods ijver zijn. Dan zullen wij ons verbazen en verheugen over Gods machtige daden.

Gods ijver, onze ijver
De ijver van de HERE voor Sion en Jeruzalem zien we door Zijn voortgaande herstel van Israël en Zijn bescherming over Zijn land en volk. Israël realiseert zich heel goed dat het Westen (EU en ook VS onder president Obama) langzamerhand vijanden van Israël zijn geworden. Israël wendt zich nu naar het Verre Oosten en Rusland. Onlangs is president Reuven Rivlin op staatsbezoek in Moskou geweest. In september 2015 hebben Poetin en Netanyahu elkaar ontmoet.
De machthebbers in Brussel zijn druk bezig uit de houdgreep van Turkije en Saoedi-Arabië te blijven. Hun anti-Israëlplannen en resoluties moeten Goddank wachten. Maar het begin van Gods waarschuwende oordelen gaat momenteel over de EU en bijbehorende landen. De profeten Zacharia (1:14) en Jesaja (59:17) spreken van Gods ijver voor Israël. Tegelijk klinken dreigende Godswoorden over ons: ‘Maar Ik ben zeer toornig op de overmoedige volken die, terwijl Ik maar een weinig vertoornd was meehielpen ten kwade’ (Zacharia 1:15) en: ‘…aan de kustlanden zal Hij vergelding doen’ (Jesaja 59:18). Vrees de HERE!
Wordt van ons ook ‘ijver’ verwacht? Paulus’ ijver voor de gemeente in Korinthe: ‘Met een ijver van God waak ik over u’ (2 Korintiërs 11:2). De ijver van de Here Jezus: ‘De ijver voor Uw huis zal Mij verteren’ (Johannes 2:17, Psalm 69:10). En wij? De Here Jezus zegt: ‘Wees dan ijverig…’ (Openbaring 3:19). Tegen wie zegt Hij dat? Tegen de lauwe, ‘rijke’ gemeente te Laodicea: ‘Omdat gij lauw zijt en noch heet noch koud zal Ik u uit mijn mond spuwen’ (Openbaring 3:16). Deze ‘afgeschreven’ gemeente krijgt nog een kans van de HERE! Waarmee moeten we dan ijverig zijn? Met het werk waar de HERE mee bezig is. Gebed is het belangrijkste ‘werk’ dat we kunnen doen. Dat doet u waarschijnlijk al. Onze ijver voor God en Israël kan een zegen betekenen. Want de wil van de HERE betekent altijd redding. Zo ‘werkt’ u mee aan redding van ons Laodicea, ons land en ons volk.

Een Poolse ijveraar
Israël let op ons, evangelische christenen. Een columnist van de Jerusalem Post en van Israël HaYom (Israël Vandaag) schrijft dat Israël helaas weinig kan doen aan zijn taak ‘Tikkun Olam’ (verbeter de wereld), omdat het alle energie nodig heeft zichzelf te beschermen tegen een vijandige wereld. “We zijn genoodzaakt om ons te verbinden aan bondgenoten die ons versterken, zelfs al zijn we het op punten niet met elkaar eens. Dit geldt al voor onze goede vrienden, evangelische christenen wier hartstochtelijke liefde voor Israël en het Joodse volk buitengewoon is.”
Een voorbeeld is Edward Cwierz, voorganger een jonge evangelische gemeente in Kielce in het zuiden van Polen. In 2003 kreeg Cwierz op grond van de Bijbel belangstelling voor Israël. Tegelijk schrok hij van het antisemitische verleden van zijn land. Vooral de tragische geschiedenis van de Joden uit Kielce schokte hem. In WOII zijn bijna alle ongeveer 23.000 Joden uit Kielce in Treblinka omgekomen. Na de oorlog kwamen ongeveer 200 Joden terug. In juli 1946 werden in een pogrom nog eens 42 Joden vermoord. Vandaar dat ds. Cwierz zich enorm inzet voor Israël. Op 10 januari jl. heeft de kerk een grote, demonstratieve pro-Israëlmars in Warschau georganiseerd. Honderden Joden uit heel Polen liepen mee. Op 27 februari was er een conferentie over ‘Israël en de volken’. “God geeft ons volk een tweede kans,” zegt ds. Cwierz. Een kans om het beter te doen dan in het verleden. Makkelijk is het niet, want de kerk heeft de Facebook-pagina en Youtube voor commentaar moeten sluiten om de vele antisemitische reacties. Moge de HERE deze ijveraar voor Zijn volk zegenen.

Gods machtige Hand
Gods machtige hand is over Israël en Zijn vurige ijver gaat uit naar Sion. Maar Zijn hand is tegen al Zijn vijanden. Wees dan ijverig, geliefde broeders en zusters. Misschien geeft de HERE ook ons land een tweede kans.

Jan van Barneveld