Gods machtige daden

Jan van Barneveld • 77 - 2001/02 • Uitgave: 10
De HEER regeert voor altijd en eeuwig' zongen Mozes en de Israëlieten dankbaar en blij, nadat het Egyptische leger in de Rode Zee was verdronken. 'De HEER is Koning; dat de aarde juicht' zingen wij Psalm 97 enthousiast na. Wat zien we tegenwoordig van de machtige daden van de Here God? In de hele wereld schijnt de duisternis te vallen. Waar blijft het lang verwachte Messiaanse Koninkrijk? Het ziet er niet naar uit dat de vreugdebode en de profetische wachters binnenkort tegen Sion kunnen gaan zeggen dat ze 'met eigen ogen zien hoe de HERE naar Sion terugkeert' (zie Jes. 52:8).

In Israël wordt de toestand met de dag moeilijker. Tussen 29 sept. 2000 en 2 juli 2001 hebben Palestijnse terroristen 5.709 aanvallen (ongeteld de aanvallen met stenen en vuurbommen) op Israël uitgevoerd. Dat zijn er ruim 20 per dag. Hierbij zijn 129 Israëli's omgekomen. Men schat dat er 40 Palestijnen worden voorbereid op zelfmoordacties in Israël. De won deren van de HEER waardoor aanslagen net op het nippertje verijdeld werden, kunnen een halve Bijbel vullen. Maar de terroristen gaan door. Ze sturen nu Palestijnse kinderen erop uit om Israëli's te vermoorden. Wat Israël ook doet, niets helpt. Oud-premier Barak bood ruim 95% van de Westbank en Oost Jeruzalem aan; vergeefs. Premier Sharon stelde op 22 mei eenzijdig een wapenstilstand in; vergeefs.

Het is nu zover gekomen dat de Amerikanen de handen van Israël binden door aan te dringen om de moordenaars niet aan te pakken. De media zorgen ervoor dat de wereld de Palestijnse leugens grif gelooft waardoor het antisemitisme zorgwekkend toeneemt. Minister Peres reageerde op een vraag over een aanslag op een Palestijnse terrorist, die door de Israëlische veiligheidstroepen gedood was als volgt: 'Deze man stond op de lijst van terroristen waarvan Israël aan Arafat gevraagd had ze te arresteren. Als die man inderdaad door Arafat gearresteerd was, zou hij nu nog in leven zijn'. Maar waar is de Hand van de HEER te zien in deze chaos? Wanneer zal Israël en zullen wij ons 'verheugen over de werken van Uw handen'?

GODS MACHTIGE DADEN
Het is goed om de grote, profetische lijn van Gods handelen vast te houden. Want de God van Israël gaat door met het herstel van Israël. Deze zware weg naar Gods doel met Zijn volk duurt al meer dan 100 jaar. In de tweede helft van de 19e eeuw waren er Christen-zionisten, die de terugkeer van het Joodse volk voorzagen en ook ijverig ondersteunden. Direct daarop kwam de Joodse zionistische beweging op gang. Golven Joden gingen op aliya en het verwoeste land werd hersteld. Geheel volgens het profetische Woord. Engeland, dat Palestina op de Turken had veroverd, luisterde naar de Stem van de HEER en beloofde Israël in 1918 (de Balfour-verklaring) een Nationaal Tehuis. Ook de wereldleiders van de VN zijn in Gods Hand en in 1947 besloot de VN tot het oprichten van een Joodse Staat (het Verdelingsplan; resolutie 181). De HEER ging door en in 1967 (de Zesdaagse Oorlog) kwamen Jeruzalem, Judea, Samaria en de Golan bij Israël. Maar nu, wat is er nu gaande en waar kunnen we nu de machtige Hand van de HEER zien?

TEGENSTAND
Waar de Heer werkt is ook tegenstand. Eind 19e eeuw waren ei pogroms in Rusland. Maar zelfs tegenstand wordt soms door de HEER gebruikt. Die pogroms hoorden bij de 'jagers', die het Joodse volk naar het Beloofde Land dreven. Aanvankelijk stonden de Arabieren niet negatief tegenover de Joden die naar Israël kwamen. Maar al gauw kwamen er opstanden en rellen tegen de Joodse nederzettingen in Israël. Ook Engeland voegde zich bij de tegenstanders en beperkte de immigratie van de Joden. Nog meer en nog gruwelijker tegenstand kwam van Nazi-Duitsland. De vreselijke Holocaust maakte een eind aan de bloeiende Joodse gemeenschappen in Europa. Uit de dood van de vernietigingskampen verrees in 1948 de staat Israël. Enorme tegenstand van de Arabische landen rondom Israël veroorzaakte diverse oorlogen en na de 'Zesdaagse Oorlog' in 1967 kwamen Oost-Jeruzalem (de Tempelberg!), Judea, Samaria en ook de Golan bij Israël. Daarna kwam de terreur van de Palestijnen, die gesteund worden —,00r de Arabische landen en (in mindere mate) door de rest van de wereld en helaas ook door veel kerken. Wachten we op een nieuw en groots ingrijpen van de God van Israël? Of zijn Gods machtige daden in de lijn van Zijn herstelplan voor Zijn volk Israël nu ook ergens anders zichtbaar?

DE HEER GAAT DOOR
We weten heel goed hoe de strijd om Jeruzalem en Israël zal aflopen. Het profetische Woord is hierover duidelijk. Immers 'Als Verlosser zal Hij voor Sion komen' (Jes. 59:20). Wel zijn er verschillende scenario's die de weg beschrijven naar die grote, triomfantelijke Dag waarop de Here Jezus komt voor Zijn volk. Maar nu? Waar is de God van Israël nu aan Zijn werk in verband met de verlossing van Zijn volk? Het machtige, geestelijk herstel van Israël staat nog op de profetische agenda. We weten van de onverwachtse en plotselinge opkomst van de Messiaans-Joodse beweging. Dit kleine begin van het geestelijk herstel van Israël blijkt nu juist buiten Israël een machtig vervolg te hebben. In Israël zijn er zo'n 5.000 Messiaanse Joden. Maar in de VS groeit deze beweging sneller dan in Israël. In de voormalige Sovjet Unie is echter onder het Joodse volk een heel bijzonder werk van Gods Geest aan de gang. Op veel plaatsen worden Messiaanse gemeenten gesticht.

Onlangs waren de rabbijnen Steward Winograd uit Minsk (Wit-Rusland) en David Levine uit Boedapest in ons land. Zij zijn van het Shalom Netwerk. Zij vertelden dat alleen al onder hun bediening het afgelopen jaar in die streken 11 nieuwe Messiaanse gemeenten zijn ontstaan. Dit jaar staan er nog 12 gemeenten op stapel. Maar dat is nog niet alles. In Kiev (de hoofdstad van de Oekraïne) is er een gemeente van zo'n 1000 leden, waarvan de helft Joods is. In Minsk zijn van de 300 leden er ongeveer 40% Joods. Prachtig, gemeenten van 'Jood en Griek', het ideaal van Paulus! Samen zoeken zij naar de Bijbels-Joodse wortels van het Evangelie en samen worden ze machtig gezegend. Gemeenten van gelovigen-uit-de-volken sluiten bij deze beweging van de Heilige Geest aan en worden ook gezegend. Ik had het voorrecht één van die voorgangers uit de Oekraïne te mogen ontmoeten. Pastor Oleg Scherbakov helpt met zijn gemeente heel wat Joden en steunt de stichting van die Messiaanse gemeenten. 'Soms' vertelde pastor Oleg, 'hebben we het gevoel alsof de Shekina tijdens onze samenkomsten neerdaalt'. Het hoeft eigenlijk niet eens gezegd te worden dat ook zijn gemeenten groeien in aantal en in de Geest. Rabbijn David Levine van het Shalom Netwerk is van mening dat de God van Israël nu, buiten Israël, bezig is met het geestelijk herstel van het Joodse volk. Immers de profetie spreekt niet alleen van een terugkeer naar het Beloofde Land, maar ook en vooral over een terugkeer naar de HERE, de God van Israël. Beide zijn voorzegd door de profeten en ze hangen ook duidelijk samen. Hier zien we nu de machtige Hand van de HEER aan het werk.

ZEER VEEL NOOD
We weten allemaal dat er veel materiële nood is in de voormalige Oostbloklanden. Juist onder de Joodse mensen. De psychische nood onder de vele overlevenden van de Holocaust is erg groot. De mensen van Shalom Network en de Messiaanse gemeenten doen daar veel aan, wat uiteraard veel kost. Ze delen voedselpakketten, maar ook troost en liefde uit. Ze zorgen voor zuiver water door waterfilters te plaatsen. Ze helpen gezinnen een tuintje op te zetten. Rolstoelen voor gehandicapten zijn nodig. Er is gebrek aan medicijnen en vitamines. Joodse mensen die naar Israël willen gaan, krijgen hulp. In Minsk worden veel overlevenden van de Holocaust geholpen. Vreselijke verhalen komen eindelijk, na bijna 60 jaar los. Deze hulp werd zo op prijs gesteld dat rabbijn Steward Winograd door de Vereniging van Holocaust Overlevenden geholpen werd bij zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning in Wit Rusland. Er zijn ook culturele activiteiten, zoals onderwijs, festivals, bestrijding van racisme en antisemitisme. Er is een golf van activiteiten die gepaard gaat met een golf van zegen van de HEER. Nu is het de tijd voor de Joden in Rusland en in Oost Europa. Daar werkt Gods Geest met kracht aan het doorgaande herstel van Israël. Het is belangrijk en zou fijn zijn als ook wij door onze voorbede deel zouden hebben aan dit machtige werk van de HEER.

drs. Jan van Barneveld