Gods machtige daden

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 23
Het is een opdracht van de Here goed op de profetieën en op de tekenen van onze tijd te letten. Het nieuws, vooral het politieke nieuws, is vergiftigd door de leugen. Het profetische Woord geeft licht in onze duistere tijd (2 Petrus 1:19). Er moet wel gespeurd worden in het Boek van de HERE willen we Gods machtige daden zien (Psalm 111:2,4). Alles gaat zo snel en er gebeurt zo veel waaraan een profetisch aspect zit, dat we elke week een Zoeklichtnummer zouden moeten uitbrengen. Daarom in dit artikel veel nieuws met een mogelijk profetisch verband. Vervulling van profetieën gebeurt soms in een klein hoekje.

De VS waarschuwt Israël dat door de bouw van 2500 huizen in Oost-Jeruzalem voor Joden en Arabieren ‘zelfs de beste bondgenoten zich van Israël zullen distantiëren’. Een keihard dreigement dus. Israël heeft al zo weinig bondgenoten. De hypocrisie van deze kritiek druipt er aan alle kanten af. Waarom geen kritiek op de Turkse steun aan de IS of op Saoedi-Arabië, een hoofdsponsor van Hamas en ander islamitisch terrorisme? Maar ‘De HERE bouwt Jeruzalem’ (Psalm 147:2). Als de HERE bouwt, wie zal het tegenhouden? Israël reageerde terecht: ‘Joden hebben het recht overal in Jeruzalem te wonen waar ze willen.’

Terrorisme
Wat Israël overkomt, komt nu ook op ons af. Al jaren moet Israël zich afschermen tegen aanslagen van radicale moslimterroristen. Israël bouwde een hek (hier en daar een muur) om de burgers te beschermen tegen (zelfmoord)terroristen. De wereld verzint van alles om deze vreedzame maar efficiënte veiligheidsmaatregel in een kwaad daglicht te stellen. Racisme, discriminatie, collectieve straffen, het zijn een paar van de smerige verwijten die men over Israël uitgoot. Nu overkomt ons hetzelfde.
Onze leiders ontdekken steeds meer gevaarlijke jihadisten en veel sympathiserende moslimvrienden onder ons. Opstanden en rellen zijn het minste wat we kunnen verwachten. Paulus zei het al: ‘Eerst de Jood en ook de Griek’. Jeremia moet de ‘beker van de wijn van de grimmigheid’ uit Gods hand nemen. Die beker ging over Jeruzalem, maar nu aan andere volken. ‘Drinken zult u!’ (Jeremia 25:15-29).

Leugens als wapen
Het machtigste wapen van satan is de leugen. De laatste leugen over Israël komt van Saeb Erekat, de Palestijnse ‘vredesonderhandelaar’, die beweerde dat 96% van de slachtoffers van de Gaza-oorlog burgers waren. Mahmoud Abbas, Israëls ‘partner voor de vrede’, beschuldigde voor de VN Israël van volkerenmoord. Israël bidt: ‘HERE, red mij van de leugenlippen,van de bedrieglijke tong.’ Wat zal het lot zijn van die leugenaars? ‘Scherpe pijlen van een machtig man en gloeiende houtskool’ (Psalm 120:2,4). Dus (oorlogs)geweld en vuur.

Bijbelstudie
Premier Netanyahu hield begin oktober de zesde open Bijbelstudie in zijn residentie in Jeruzalem. Hij zet hiermee een traditie voort die door de eerste premier van Israël, Ben Goerion, is begonnen. De Bijbelstudie werd bijgewoond door vooraanstaande rabbijnen, geleerden, veel leden van de Knesset en de huidige regering. De minister van Onderwijs, Shai Peron, behandelde de vraag waarom de Bijbel begint met de schepping in plaats van met Gods relatie met en geboden voor Israël. Hij sloot aan bij een uitleg van de beroemde Joodse wijze, Rashi. Hij legde uit dat de Bijbel begint met de schepping om duidelijk te maken dat de hele wereld van God is. Toen de volken van de aarde de Israëlieten rovers noemden, omdat ze Kanaän hadden bezet, konden de Israëlieten antwoorden: ‘De hele wereld is van de Almachtige, want Hij is de Schepper. Hij kan die geven aan wie Hij wil.’
Netanyahu haakte hierop in en merkte op dat er vandaag velen op de wereld zijn die Israëls goddelijke aanwijzing van dit bijzondere land niet accepteren, om zo het Joodse volk hun geboorterecht te ontnemen. God heeft het hele land Kanaän herhaaldelijk onder ede aan Israël beloofd. De HERE zei tegen Abraham: ‘Ik zal aan u en uw nageslacht… het hele land Kanaän, tot een altoosdurende bezitting geven’ (Genesis 17:8). Het hele land is voor altijd voor Israël.
Waarom Netanyahu verschillende keren gezegd heeft dat hij voor de ‘tweestaten-oplossing’ is, lijkt mij moeilijk te verklaren. Misschien is het een politieke handigheid, omdat Netanyahu ervan overtuigd is dat de Palestijnen zijn voorwaarden nooit zullen accepteren en dat de Palestijnse eisen niet door Israël aanvaard zullen worden. Maar als de VS een ‘oplossing’ forceert en aan beide partijen opdringt? Als een ‘valse vrede’ bijvoorbeeld door een kandidaat-antichrist wordt opgedrongen? Het feit dat er al 66 jaar mislukte pogingen gedaan zijn om een Palestijnse staat in Gods land te stichten, moet toch een belangrijke les zijn voor Israël en ook voor de wereld.

De oorlog gaat door
In Oost-Jeruzalem is het erg onrustig. Palestijnse relschoppers gooien regelmatig met stenen naar de tram die Arabische wijken verbindt met het centrum. Abbas ziet in deze tramlijn een poging van Israël om te verhinderen dat Oost-Jeruzalem hoofdstad van een Palestijnse staat wordt. Abbas gaat dan ook krachtig door met het bestrijden van Israël in internationale forums, zoals de VN, het Strafhof in Den Haag, de Mensenrechtenorganisatie van de VN, enz. Daar boekt hij grote verbale successen.
Hamas is druk bezig met het produceren van nieuwe raketten en het rekruteren van jonge mensen voor een nieuwe oorlog tegen Israël. Maar zoals Saul en David in hun tijd de Filistijnen uit het land verdreven ter voorbereiding van het ‘vrederijk van Salomo’, zullen in onze tijd terroristische Palestijnen uit het land verdwijnen vanwege het komende koninkrijk van Messias Jezus. We kunnen nog heel wat ‘machtige daden’ van de HERE, de God van Israël, verwachten.

Turkije, Egypte en Daniël
De Moslimbroederschap is de moeder van Hamas en van de meeste jihadistische terreurbendes, zoals ISIS, al-Nusra, Boko Haram, Khorasan, enz. De leider van de Moslimbroederschap, al-Morsi, werd in 2011 door vrije verkiezingen president van Egypte. Veel Egyptenaren en het leger waren Morsi en de Moslimbroederschap al snel zat. Veldmaarschalk el-Sisi zette hem af en deed de Broederschap in de ban. Morsi wacht nu op een proces.
President Erdogan van Turkije heeft opgeroepen Morsi vrij te laten. Dit heeft geleid tot een pittige diplomatieke ruzie tussen Turkije en Egypte. Turkije heeft de Moslimbroederschap omhelsd en vanuit Turkije wordt de strijd om Egypte voortgezet.
Waarom dit ingewikkelde politieke verhaal ‘ver van ons bed’? Veel profetie moeten we lezen met Israël als centrum. Dan is Egypte ‘de koning van het Zuiden’ en Turkije ‘de koning van het Noorden’ uit Daniël 11. In Openbaring 2:13 staat dat de troon van Satan in Perganum, Turkije is. Wellicht krijgen we zo meer licht op Daniël 11. Over oorlogen tussen de koning van het Noorden en van het Zuiden. En het Turks-Ottomaanse kalifaat. DV begin volgend jaar meer hierover.

Jan van Barneveld