Gods Koningsdag

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 5
Ieder jaar mogen wij Koninginnedag vieren. De dertigste april is een traditie geworden. En wij zijn blij en vieren feest! Op een dag als dit feest moet je onwillekeurig denken aan de bedoelingen van God met de komst van Zijn Messias. God wilde dat Zijn Zoon Koning zou worden over Israël en de wereldrijken. Zoals het staat in Daniël 2 : 44: ' Maar in de dagen van die koningen (= ijzer vermengd met leem) zal de God des hemels een koninkrijk oprichten, dat in eeuwigheid niet zal te gronde gaan, en waarvan de heerschappij op geen ander volk meer zal overgaan: het zal al die koninkrijken verbrijzelen en daaraan een einde maken, maar zelf zal het bestaan in eeuwigheid…". En wat de Here heeft gezegd, heeft beloofd, dat zal ook gebeuren: God staat daarvoor garant!

DE HERE JEZUS KWAM ALS KONING
Wanneer wij goed luisteren naar wat Gabriël zegt tegen Maria, als hij haar vertelt dat zij de moeder des Heren zal worden, dan weten wij dat de Heiland kwam als Koning. Zijn Koningschap berustte niet alleen op de belofte die Gabriël aan Maria gaf. Ook het O.T. is vol van deze bedoeling van God. O.a. kun je lezen in Ezechiél 37 : 24: "En mijn knecht David zal Koning over hen wezen:…

En daarom zei Johannes de Doper: "Bekeert u, want het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen." - Matth. 3:2. En de Here Jezus herhaalt deze woorden van Zijn voorloper - Matth. 4:17. Het probleem is dat Israël niet wilde dat Hij hun Koning zou zijn. - Lk.19:14 en Jh.19:15. En dit probleem is nog steeds niet opgelost, maar dat doet niets af van het plan van God met de komst van Zijn Gezalfde.

HET KONINKRIJK KOMT
Het Koninkrijk komt voor Israël. De Gemeente zal de twaalf stammen van Israël regeren - zie Matth. 19 : 28. Bij God komt van uitstel geen afstel. God zal Zijn doel met Zijn eigen volk bereiken. Het Koninkrijk komt ook voor de natiën der aarde. "Nu echter is Mijn Koninkrijk niet van hier. Pilatus dan zei tot Hem: Zijt Gij dus toch een Koning? Jezus antwoordde: Gij zegt dat Ik Koning ben.” - Jh. 18 : 36 en 37. Er komt een tijd - al heel gauw - dat deze wereld zal worden geregeerd vanuit Jeruzalem. Wij kunnen ons dat niet voorstellen. Maar dat is met alle punten van het Goddelijk plan zo. Niets van Zijn plan kunnen wij ons voorstellen!

En de gelovigen nu zullen met Hem heersen de duizend jaar - Op. 20:4. Het Koninkrijk van de Here Jezus is niet nu! Het is een grote dwaling om dat te denken. Het heeft - als wij dat denken - allerlei gevolgen; o.a. kunnen wij een groot aantal zaken die nu nog gebeuren niet rijmen met het feit dat de Here Jezus nu Koning is op deze aarde.
Tenslotte: de troon van David is op deze aarde. Een grote fout in de verklaring van de Bijbel is, dat wij deze troon hebben laten verhuizen naar de hemel.
Vraag: Wat is jouw relatie met deze Koning? Lijkt die relatie op de relatie die er is tussen alle Nederlanders en hun Koningin? Of lijkt jouw relatie met de Here Jezus op de verhouding die onze Koningin heeft met haar man. Wij bidden voor jou dat jouw verhouding met Koning Jezus een beetje lijkt op de laatste relatie.

WILLEN WIJ HEM WEL?
God bewerkt in ons het willen en het werken - zie Fil. 2:12,13. Wat denk je dat God wil? Lees eens wat er staat in 1 Tim. 2:3,4: "Dit is goed en aangenaam voor God, die wil, dat alle mensen behouden worden en tot erkentenis der waarheid komen."

En lees eens wat er staat in 2 Petr. 3:9: 'De Here talmt niet met de belofte, al zijn er, die aan talmen denken, maar Hij is lankmoedig (=geduldig) jegens u, daar Hij niet wil, dat sommige. verloren gaan, doch dat allen tot bekering komen."
Die wil bewerkt God in ons. Zijn wil, Zijn verlangen tot verlossing van iedereen. Wil jij wat God wil?

WIL JIJ DAT NU?
Het is van het allergrootste belang dat wij onze 'mind' opmaken om nu tot de Here Jezus te gaan. Het is nu de tijd, zoals wij dat kunnen lezen in 2 Cor. 6 : 2: "Zie nu is het de tijd van het welbehagen, zie nu is het de dag van het heil." Lees ook maar eens wat er staat in Jesaja 49 : 8. Of zoals het staat in Psalm 95 : 7: ' Want Hij is onze God, en wij zijn het volk dat Hij weidt, de schapen Zijner hand. Och, of gij heden naar Zijn stem hoordet!"

Wat doe jij vandaag?

Helene en Nol Esmeijer