Gods Koning

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 3
Wat is er veel te doen over onze Kroonprins en zijn verloofde. Het zal nog wel even duren: maar de Koninginnedag zal worden veranderd in een Koningsdag. De monarchie is gered door de minister - president. De Here God heeft ook de bedoeling een Koninkrijk op te richten. Een Koninkrijk waarvan de Here Jezus de Koning is. Daarop wacht de wereld. Het Vrederijk dat met deze Vredevorst zal beginnen zal duizend jaren op deze aarde gevestigd zijn. O Vredevorst Gij kunt gebieden de vreed' op aard' en in mijn ziel.

DIE IS, DIE WAS EN DIE KOMT
Wij zullen er geen geheim van maken: de Here is er. Nu! Het is thans de tijd van vrede in mijn ziel. Nu is het "genadetijd". Het is nog de tijd van de vrije gunst die eeuwig Hem bewoog. Nu worden er mensen gered; zij komen tot de levende Here Jezus. God verleent hen genade.

Hij kan dat alleen maar doen, omdat Hij die er nu is er ook was toen de prijs moest worden betaald. Hij die is en die was. De Here Jezus heeft de prijs betaald voor uw en onze schuld. Die schuld konden wijzelf niet betalen. Dat moest een ander doen. En die Ander was de Heiland. Hij betaalde alles. Op het altaar der wereld stierf Hij, gaf Hij Zijn leven. Voor u, voor jou, voor ons. Gelooft u dat? Dat is heel essentieel. Geloven is niet alleen voor waar en zeker houden; het is ook een vast vertrouwen. Wij mogen dus vragen: vertrouwt u wat Hij deed?

Deze beide zaken, Hij is er en Hij was er, vormen de basis voor Zijn komen straks. Hij Die komt is Dezelfde als Die er was en Die er is. Hij, de Here Jezus Christus, komt.

DE KONING KOMT
Vandaag de dag is er zoveel strijd overal. Als de wapens niet worden gebruikt is er wel oorlog in ons leven, in onze huizen enz. Wat zal het heerlijk zijn als de Koning, de Here Jezus, Zijn vrederijk zal oprichten. Dan is er geen oorlog meer. Niet meer buitenshuis en niet meer binnenshuis. Zijn Goddelijke Shalom vervult dan de aarde. Wat ziet de ganse schepping daarnaar uit.

En deze Koning zal ook aan alle mensen zeggen wat Zijn wetten zijn; waaraan je je hebt te houden in Zijn Koninkrijk. Er staat in de Bijbel geschreven:
"Want uit Sion zal de wet uitgaan en des HEREN woord uit Jeruzalem." - Jesaja 2:3.

Ongeveinsd of geveinsd zal iedereen zich onderwerpen aan Zijn voorschriften. En het is nu de tijd om dit alvast te leren en te praktizeren! Doet u dat reeds? Hebt u Zijn waarden en normen geschreven op de tafels van uw harten? En hebt u deze Vredevorst al binnengelaten?

KONINGSCHAP ERFELIJK?
Daarover is heel veel te doen tussen royalisten en zij die tegen een koning(in) zijn. De strijd tussen die beiden zal nooit luwen. Maar de Koning van God heeft rechten! Er staat aan Abram geschreven in Genesis 15:4: "Deze (onderhorige) zal uw erfgenaam niet zijn, maar uw lijfelijke zoon, die zal uw erfgenaam zijn."

En God heeft Zijn Zoon geboren laten worden uit een vrouw; het Leven gaf Hij aan deze Zoon mee door de Heilige Geest. Daarom zou de Here Jezus Zoon van God genoemd worden. Hij bezit Zijn Koningschap erfelijk. Hij is het waard, natuurlijk; Hij weet het, Hij kan het en Hij doet het. Maar aan de grondslag van dit alles ligt Zijn recht op de troon. Hij, de Heiland der wereld, is "Zóveel machtiger geworden dan de engelen als Hij een uitnemender Naam boven hen als erfdeel ontvangen heeft."- Hebreeën 1 : 4. Wij als Nederlanders kunnen heel goed snappen wat een erfelijk koningschap is. Je neemt alles van haar/hem die opvolgt; soms verdoezel je de zwakke kanten van een troonopvolger. Maar… de Here Jezus is zondermeer goed; Hij heeft recht op de troon.

DE KONING KOMT NIET ALLEEN
Als de Koning komt brengt Hij Zijn vrouw mee.
Hij heeft één gehuwd; zij was Zijn Bruid(sgemeente) en als Hij komt "zien wij Hem, gelijk Hij is" - 1 Joh. 3:2.

Het is niet, omdat wij de Here Jezus hebben gezien, maar omdat wij Hem geloven, vertrouwen, dat wij altijd bij Hem zullen zijn.

Nee: de Koning komt niet alleen. Hij brengt ons mee. Dat is toch zó? U bent er toch bij?

Er staat geschreven:
"En de HERE, mijn God, zal komen, alle heiligen met Hem" - Zacharia 14:5. Die met Hem zullen komen, zijn zij die apart gezet zijn door Hem. In het Hooglied staat tot driemaal toe dat de bruid zingt dat zij van de bruidegom is en de laatste keer dat zij dit zingt in 7:10: "Van mijn geliefde ben ik en naar mij gaat zijn begeerte uit." De Here Jezus verlangt nog meer dan wij. Hij wil verenigd worden met haar, die voor Hem heeft gekozen. Hij wil Zijn gemeente brengen in de plaats, die Hij klaar maakte.

Zijn wij allen bij Hem als Hij komt om als Koning over deze aarde te regeren? Of bent u daar niet bij? Als dat niet zo is, moet u - nee mag u - Hem danken voor wat deze Koning voor u deed aan het kruis op Golgotha. U moet Hem geloven; u moogt Hem vertrouwen!

Nol Esmeijer