Gods grote opdracht
Amsterdam 2000: tienduizend evangelisten van Amsterdam 2000 zijn weer thuis. In 8 dagen waren er meer dan 800 bemoedigende toespraken, trainingen, bijbels onderwijs, workshops en uitwisselingen. Dit alles met één doel: 'Christus verkondigen totdat Hij komt'. Vorige week zijn ze vertrokken. Koffers en tassen vol met boeken en met kleding (voor een deel door u gegeven!) voor vrouw en kinderen, een rugzak waarin ze de Bijbels en de evangelielectuur kunnen meesjouwen en met een hart vol goede moed. Voor ons lieten zij een opdracht achter: 'Voorts broeders (en zusters), bidt voor ons dat het Woord van de Heer snelle voortgang zal hebben en verheerlijkt mag worden' (zie 2 Thess.3:1). Dit is één van de grote tekens van de eindtijd: De snelle voortgang van het Evangelie. Immers de Here Jezus zegt in Zijn rede over de eindtijd: 'En aan alle volken moet eerst het Evangelie gepredikt worden' (Marc.13:10 en ook Matt.24:14). Ook Paulus duidde hierop toen hij de Joodse leiders in Jeruzalem verweet dat 'zij ons verhinderen tot de heidenen te spreken tot hun behoud…' (1 Thess. 2:16). Alle volken moeten eerst het Evangelie horen en dan, tegen het einde, komt ook Israël aan bod en gaat de hoofdrol, ook wat de verkondiging betreft, van de gelovigen-uit-de-volken overnemen. Daarom is het niet alleen 'Christus verkondigen totdat Hij komt, maar ook opdat Hij komt'. Zending is niet alleen Gods Grote Opdracht. Zending brengt ook de verlossing van Israël en het Koninkrijk van de Here Jezus dichterbij. Deze evangelisten van A2000 doen in heel wat opzichten het grondwerk voor de Heer. Zij trekken, onder vaak zeer moeilijke omstandigheden, van dorp tot dorp met Gods Boodschap. Zij bereiken de vuilnisophalers in Madras en Cairo, de Indianenstammen in het Amazonegebied, de bergstammen in India, de pygmeeën in Centraal Afrika, de afgelegen en onbereikte dorpjes in India en Afrika en de nomaden in het barre Noorden van Siberië.
ONS AANDEEL
Honderden uitgenodigde evangelisten uit Liberia, Sierra Leone en Kameroen konden niet naar Amsterdam komen. Hun visa zijn geweigerd omdat de Europese Ambassades bang waren dat zij asielzoekers zouden worden. Aan de ene kant kan er wel enig begrip worden opgebracht voor deze houding. Zoals een ambassadeur opmerkte: 'Als ik in zo'n land zou wonen, zou ik een dergelijke kans (om te ontsnappen) met beide handen aangrijpen'. Aan de andere kant is het tragisch dat de broeders in landen waar al zoveel wordt geleden het voorrecht van A2000 is ontnomen. Nog ernstiger wordt dit feit als we ons realiseren hoe het rijke Babylon van het Westen de poorten gesloten houdt voor de 'armen van deze wereld'. Heel schrijnend werd dit weer eens duidelijk tijdens de conferentie van de G8 (de 7 belangrijkste industrielanden plus Rusland). In de slotverklaring van de 23e juli stond de oproep 'de ongekende welvaart ten goede te laten komen aan arme landen'.
En: 'De 21e eeuw moet een eeuw worden van welvaart voor allen'. Als er niet een enorme druk was uitgeoefend, hadden de rijken het bij deze mooie woorden gelaten. Nu hebben de G7 beloofd iets te doen aan de schuldenlast van de armste landen.
Laten we even teruggaan naar de evangelisten van A2000. Zij hebben geestelijk en materieel een en ander meegenomen, maar hebben ook iets voor ons achtergelaten. Niet alleen de belangrijke opdracht: 'bidt voor ons…', maar tijdens A2000 was er ook een projectenafdeling. Honderden evangelisten hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om hun evangelieprojecten voor te leggen. Zij vroegen om brommers, steun voor hun evangelisatiewerk, fietsen, inkomensprojecten, geluidsapparatuur, trainingen en ook kleine ontwikkelingsprojecten. Deze projecten worden alle serieus bekeken en zo snel mogelijk afgehandeld. Immers: De tijd is kort! De zaak van de Meester heeft haast! De organisaties 'Samaritan's Purse', die waarvan de zoon van dr. Billy Graham, Franklin Graham, de internationale president is, hebben deze grote verantwoordelijkheid op zich genomen. In ons land werkt de stichting 'De Barmhartige Samaritaan' aan een flink aantal van die projecten, vooral uit Afrika en India. Ook de inmiddels bekende campagne Operatie Schoenendoos (kinderen in rijke landen vullen een schoenendoos met cadeaus voor kinderen in landen in nood) kreeg veel aandacht tijdens de conferentie. In ons land hopen de organiserende organisaties dit jaar 125.000 schoenendozen met cadeaus en het Evangelie naar 5 verschillende landen te kunnen sturen. Zo is er heel wat gaande in Gods Koninkrijk en wij mogen daar ons aandeel in hebben.
DE BEWEGING VAN DE LAMP
Het feit dat er zoveel evangelisten uit de arme landen aanwezig waren gecombineerd met het feit dat juist in die landen het Evangelie zo snelle voortgang vindt is een extra teken van de naderende eindtijd.
De Heilige Geest zei tegen de engel van de Gemeente van Efeze: 'Bekeer u en doe (weer) uw eerste werken. Maar zo niet dan kom Ik tot u en Ik zal uw kandelaar van zijn plaats wegnemen…' (Openb. 2:5). Wat is er in de loop van de eeuwen met het licht van het Evangelie dat vanaf die kandelaar schijnt, gebeurd? De kandelaar van het Evangelie stond eerst in Jeruzalem. Daarna werd Noord Afrika het centrum van het Christendom. Maar toen daar de 'eerste liefde' plaats maakte voor ruzies, godsdiensttwisten en machtsstrijd, was het al gauw afgelopen. De Mohammedanen veroverden Noord Afrika in het begin van de 7e eeuw. De kerk verdween uit Noord Afrika. De lamp bewoog zich toen naar het Noorden. Daarna steeds verder en ten tijde van de Reformatie brandde de lamp van het Evangelie helder in onze streken. Ook hier verdween de eerste liefde. De kandelaar ging toen westwaarts: In de 18e en 19e eeuw waren er grote opwekkingen in Engeland en in de VS. En nu is de zogenaamde Derde Wereld aan de beurt. Daar brandt het vuur op een machtige manier. Zeer velen komen tot geloof. Misschien is A2000 wel de laatste impuls voor wereldevangelisatie voordat de Here Jezus terugkomt. De kandelaar met het licht van het Evangelie is bijna de wereld rondgegaan. Dat betekent niet dat er in die oude landen geen plaatselijke opwekkingen meer zullen komen. De Geest werkt waar Hij wil en hoe Hij wil. Maar het is veelbetekenend dat, door de opkomst en groei van de Joods-messiaanse beweging de lamp van het Evangelie nu weer op weg is naar Jeruzalem.
BELEGGEN MET WINST
Ruim 30% van de Nederlanders doet aan beleggen van geld in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen enz. Het percentage van christenen dat 'belegt' zal waarschijnlijk even hoog liggen. Radio, kranten, tv en tijdschriften geven veel aandacht aan het verloop van de diverse koersen. Ouderen krijgen uitgebreid advies over hoe zij het beste kunnen beleggen. De Mammon speelt bij veel beleggers een grote rol. De waarschuwing van het debacle van World on Line en de verliezen van Baan zijn bijna vergeten. Een andere kant van de zaak is dat goed omgaan met ons bezit geen eenvoudige zaak is. Ieder zij in zijn geweten en voor God voor zichzelf overtuigd. Wel staat vast dat christenen allereerst 'beleggen' in het Koninkrijk van God. Hier lopen duidelijke lijnen naar Gods Grote Opdracht in het algemeen en naar de evangelisten van A2000 in het bijzonder. Als we op een verantwoorde wijze onze tijd en ons geld steken in het Koninkrijk van de Heer, dan staan er een aantal buitengewone zaken vast:
• 'God heeft de blijmoedige gever lief' (2 Cor.1o:7). De liefde van onze hemelse Vader gaat uit naar mensen die omzien naar de armen èn in geestelijke èn in materiële zin.
• '…de opbrengst, die als een tegoed op uw rekening aangroeit' (Filipp.4:17). De kerk in de stad Filippi belegde het geld in het evangeliewerk van Paulus… zij steunden een zendeling! Hun giften kwamen op een (hemels) groeifonds. Zo investeren ook wij in Gods Koninkrijk.
'Wie de arme geeft zal geen gebrek lijden' (Spr. 28:27). Beleggen in Gods werk voor de armen is de beste en meest zekere 'spaarpot' voor slechte tijden.
'U heeft deel aan de prediking van het Evangelie' (Filipp.i:5). Door uw gaven en steun aan de directe evangelieverkondiging werkt u niet alleen mee aan de redding van zielen maar ook aan de komst van de Here Jezus en Zijn Koninkrijk.
'Wie zich over de arme ontfermt leent de HERE' (Spr. 19:17). We 'lenen' ons geld niet alleen aan de bank of aan een beleggingsfonds, maar we 'lenen' risicoloos aan de HERE Zelf. Reken maar dat het de 'eer van de Heer' is om het te Zijner tijd terug te betalen.
TOTDAT HIJ KOMT…
De belangrijkste ontwikkelingen in deze tijd zijn:
1. De afsluiting van de verkondiging van het Evangelie aan alle volken.
2. Dat de Here de God van Israël tot zijn doel komt met Zijn volk Israël.
Hierop richten wij onze gebeden en hier zetten we ons voor in. Als we zo onze welvaart 'beleggen' volgens de plannen van de Heer, dan is er nog zegen en hoop voor ons en voor ons land. Dan mogen we hopen dat de volgende woorden van de Here Jezus in Zijn eindtijdrede ook op ons van toepassing zijn: 'Zalig die slaaf die zijn heer bij Zijn komst zó zal bezig vinden' (Matt. 24:46).
drs. Jan van Barneveld
ONS AANDEEL
Honderden uitgenodigde evangelisten uit Liberia, Sierra Leone en Kameroen konden niet naar Amsterdam komen. Hun visa zijn geweigerd omdat de Europese Ambassades bang waren dat zij asielzoekers zouden worden. Aan de ene kant kan er wel enig begrip worden opgebracht voor deze houding. Zoals een ambassadeur opmerkte: 'Als ik in zo'n land zou wonen, zou ik een dergelijke kans (om te ontsnappen) met beide handen aangrijpen'. Aan de andere kant is het tragisch dat de broeders in landen waar al zoveel wordt geleden het voorrecht van A2000 is ontnomen. Nog ernstiger wordt dit feit als we ons realiseren hoe het rijke Babylon van het Westen de poorten gesloten houdt voor de 'armen van deze wereld'. Heel schrijnend werd dit weer eens duidelijk tijdens de conferentie van de G8 (de 7 belangrijkste industrielanden plus Rusland). In de slotverklaring van de 23e juli stond de oproep 'de ongekende welvaart ten goede te laten komen aan arme landen'.
En: 'De 21e eeuw moet een eeuw worden van welvaart voor allen'. Als er niet een enorme druk was uitgeoefend, hadden de rijken het bij deze mooie woorden gelaten. Nu hebben de G7 beloofd iets te doen aan de schuldenlast van de armste landen.
Laten we even teruggaan naar de evangelisten van A2000. Zij hebben geestelijk en materieel een en ander meegenomen, maar hebben ook iets voor ons achtergelaten. Niet alleen de belangrijke opdracht: 'bidt voor ons…', maar tijdens A2000 was er ook een projectenafdeling. Honderden evangelisten hebben gebruik gemaakt van de gelegenheid om hun evangelieprojecten voor te leggen. Zij vroegen om brommers, steun voor hun evangelisatiewerk, fietsen, inkomensprojecten, geluidsapparatuur, trainingen en ook kleine ontwikkelingsprojecten. Deze projecten worden alle serieus bekeken en zo snel mogelijk afgehandeld. Immers: De tijd is kort! De zaak van de Meester heeft haast! De organisaties 'Samaritan's Purse', die waarvan de zoon van dr. Billy Graham, Franklin Graham, de internationale president is, hebben deze grote verantwoordelijkheid op zich genomen. In ons land werkt de stichting 'De Barmhartige Samaritaan' aan een flink aantal van die projecten, vooral uit Afrika en India. Ook de inmiddels bekende campagne Operatie Schoenendoos (kinderen in rijke landen vullen een schoenendoos met cadeaus voor kinderen in landen in nood) kreeg veel aandacht tijdens de conferentie. In ons land hopen de organiserende organisaties dit jaar 125.000 schoenendozen met cadeaus en het Evangelie naar 5 verschillende landen te kunnen sturen. Zo is er heel wat gaande in Gods Koninkrijk en wij mogen daar ons aandeel in hebben.
DE BEWEGING VAN DE LAMP
Het feit dat er zoveel evangelisten uit de arme landen aanwezig waren gecombineerd met het feit dat juist in die landen het Evangelie zo snelle voortgang vindt is een extra teken van de naderende eindtijd.
De Heilige Geest zei tegen de engel van de Gemeente van Efeze: 'Bekeer u en doe (weer) uw eerste werken. Maar zo niet dan kom Ik tot u en Ik zal uw kandelaar van zijn plaats wegnemen…' (Openb. 2:5). Wat is er in de loop van de eeuwen met het licht van het Evangelie dat vanaf die kandelaar schijnt, gebeurd? De kandelaar van het Evangelie stond eerst in Jeruzalem. Daarna werd Noord Afrika het centrum van het Christendom. Maar toen daar de 'eerste liefde' plaats maakte voor ruzies, godsdiensttwisten en machtsstrijd, was het al gauw afgelopen. De Mohammedanen veroverden Noord Afrika in het begin van de 7e eeuw. De kerk verdween uit Noord Afrika. De lamp bewoog zich toen naar het Noorden. Daarna steeds verder en ten tijde van de Reformatie brandde de lamp van het Evangelie helder in onze streken. Ook hier verdween de eerste liefde. De kandelaar ging toen westwaarts: In de 18e en 19e eeuw waren er grote opwekkingen in Engeland en in de VS. En nu is de zogenaamde Derde Wereld aan de beurt. Daar brandt het vuur op een machtige manier. Zeer velen komen tot geloof. Misschien is A2000 wel de laatste impuls voor wereldevangelisatie voordat de Here Jezus terugkomt. De kandelaar met het licht van het Evangelie is bijna de wereld rondgegaan. Dat betekent niet dat er in die oude landen geen plaatselijke opwekkingen meer zullen komen. De Geest werkt waar Hij wil en hoe Hij wil. Maar het is veelbetekenend dat, door de opkomst en groei van de Joods-messiaanse beweging de lamp van het Evangelie nu weer op weg is naar Jeruzalem.
BELEGGEN MET WINST
Ruim 30% van de Nederlanders doet aan beleggen van geld in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen enz. Het percentage van christenen dat 'belegt' zal waarschijnlijk even hoog liggen. Radio, kranten, tv en tijdschriften geven veel aandacht aan het verloop van de diverse koersen. Ouderen krijgen uitgebreid advies over hoe zij het beste kunnen beleggen. De Mammon speelt bij veel beleggers een grote rol. De waarschuwing van het debacle van World on Line en de verliezen van Baan zijn bijna vergeten. Een andere kant van de zaak is dat goed omgaan met ons bezit geen eenvoudige zaak is. Ieder zij in zijn geweten en voor God voor zichzelf overtuigd. Wel staat vast dat christenen allereerst 'beleggen' in het Koninkrijk van God. Hier lopen duidelijke lijnen naar Gods Grote Opdracht in het algemeen en naar de evangelisten van A2000 in het bijzonder. Als we op een verantwoorde wijze onze tijd en ons geld steken in het Koninkrijk van de Heer, dan staan er een aantal buitengewone zaken vast:
• 'God heeft de blijmoedige gever lief' (2 Cor.1o:7). De liefde van onze hemelse Vader gaat uit naar mensen die omzien naar de armen èn in geestelijke èn in materiële zin.
• '…de opbrengst, die als een tegoed op uw rekening aangroeit' (Filipp.4:17). De kerk in de stad Filippi belegde het geld in het evangeliewerk van Paulus… zij steunden een zendeling! Hun giften kwamen op een (hemels) groeifonds. Zo investeren ook wij in Gods Koninkrijk.
'Wie de arme geeft zal geen gebrek lijden' (Spr. 28:27). Beleggen in Gods werk voor de armen is de beste en meest zekere 'spaarpot' voor slechte tijden.
'U heeft deel aan de prediking van het Evangelie' (Filipp.i:5). Door uw gaven en steun aan de directe evangelieverkondiging werkt u niet alleen mee aan de redding van zielen maar ook aan de komst van de Here Jezus en Zijn Koninkrijk.
'Wie zich over de arme ontfermt leent de HERE' (Spr. 19:17). We 'lenen' ons geld niet alleen aan de bank of aan een beleggingsfonds, maar we 'lenen' risicoloos aan de HERE Zelf. Reken maar dat het de 'eer van de Heer' is om het te Zijner tijd terug te betalen.
TOTDAT HIJ KOMT…
De belangrijkste ontwikkelingen in deze tijd zijn:
1. De afsluiting van de verkondiging van het Evangelie aan alle volken.
2. Dat de Here de God van Israël tot zijn doel komt met Zijn volk Israël.
Hierop richten wij onze gebeden en hier zetten we ons voor in. Als we zo onze welvaart 'beleggen' volgens de plannen van de Heer, dan is er nog zegen en hoop voor ons en voor ons land. Dan mogen we hopen dat de volgende woorden van de Here Jezus in Zijn eindtijdrede ook op ons van toepassing zijn: 'Zalig die slaaf die zijn heer bij Zijn komst zó zal bezig vinden' (Matt. 24:46).
drs. Jan van Barneveld