Gods genade is verschenen

Nol Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 20
Je kunt van het Kerstfeest zeggen wat je wilt, maar God is verschenen. Wij zijn er meesters in om dat wat God heeft gegeven te verbloemen. Te verbloemen achter de verschillende dingen, die wij met de Kerstdagen belangrijk vinden. Het grote cadeau van de Here God verbergen wij achter immens veel groen en lichtjes. Deze dingen zijn op zich helemaal niet erg, als zij maar niet de Here Jezus verbergen! Kerstfeest - 2000: God is naar ons toegekomen. Er staat in de Bijbel: "Want de genade Gods is verschenen, heilbrengend voor alle mensen, om ons op te voeden…” Titus 2:11 en 12.

God is verschenen op het Kerstfeest, Hij heeft Zich laten zien, zoals de Here Jezus het zei: Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, die aan de boezem des Vaders is, Die heeft Hem doen kennen" - Johannes 1:18.

GOD VERSCHIJNT
Wanneer het Kerstfeest wordt denken wij eraan dat God is verschenen in deze wereld. Dat was een onbekende zaak in het verleden. God verborg Zich, Hij woonde in donkerheid (2 Kronieken 6:1). Maar als `de volheid des tijds" is aangebroken doet de Here God het anders. Hij stuurt Zijn Zoon naar deze wereld en deze Zoon zal zeggen: "Wie Mij heeft gezien, die heeft de Vader gezien." Hij - de Here Jezus - laat zien wie God is. En zoals de Heiland alles over had voor de ongelukkigen in Zijn samenleving, zo heeft God de mens - ook de jonge mens - altijd in het centrum van Zijn wil staan. Zó is Hij. Dat is Zijn karakter. En God heeft iedereen even lief. En Hij heeft geen standaard-procedure voor de redding van mensen, behalve dat zij moeten geloven in Jezus Christus. Iedere cultuur, iedere leeftijdsgroep, mannen, vrouwen en kids… zij zijn allen het voorwerp van Zijn bemoeienis. Hij heeft de hele wereld lief:

'Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven zal hebben" - Johannes 3:16.

De vraag aan jullie allemaal is: is de ander altijd in het centrum van jouw wil? Denk je primair aan de ander en dan pas aan jouzelf; of is het precies omgekeerd?

GENADE
Ook over deze term moeten wij enkele opmerkingen maken. Want je zou eens kunnen denken: ik ben toch een grote slimmerd dat ik ben gaan geloven in de Zoon van God. Het is genade. En van die genade is Kerst tevens een bewijs: "Want de genade Gods is verschenen, heilbrengend voor alle mensen" - Titus 2: 11. Genade is iets ontvangen, wat je niet hebt verdiend. Het is een onverdiende gunst. Je kunt er niets voor doen. Aan jouw eeuwige redding kun je niets toevoegen. Je kunt het alleen dankbaar aannemen / vertrouwen / geloven. Van deze genade legt het Kerstfeest een getuigenis af. Heel de wereld mag het weten, dat God genadig is.

Deze hoedanigheid heeft onze God. En wat hebben wij voor een hoedanigheid? Staan wij bekend als het flinke meisje, de harde jongen, de genadelozen? Stellen jullie je eens voor dat God zo was: genadeloos! Zonder genade. Maar Kerstfeest zegt jou en mij: Gods genade is verschenen, kijk maar naar het Kind in de kribbe.

OPVOEDING
Over een drietal dingen willen wij heel graag iets aan jullie zeggen:

• Wij moeten leren de goddeloosheden en wereldse begeerten achter ons te laten.
• Wij moeten leren bezadigd, rechtvaardig en godvruchtig in deze wereld te leven.
• Wij moeten leren dat wij de Here Jezus mogen verwachten.

GODDELOOSHEDEN - WERELDSE BEGEERTEN
Wij moeten in ons leven, leven volgens de voorschriften van God. Goddeloosheden bedrijf je niet als je niet gelooft dat God er is. Je zondigt eerst dan tegen Hem als je gelooft dat Hij jouw Vader in de hemelen is. Dan overtreed je Zijn normen, die Hij heeft gesteld. Laat de goddeloosheden achter je! Paulus schrijft:

"Indien gij dan met Christus zijt opgewekt, zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is. Bedenkt de dingen die boven zijn, niet die op de aarde zijn." - Colossenzen 3:1 en 2.

Een hele praktische tip: als jij jouw leven vult met te zoeken en te bedenken wat boven is, waar Christus is, dan zul je ontdekken dat er steeds minder plaats komt voor goddeloosheden en wereldse begeerten. De kardinale vraag is: wil je dit wel? Of vind je het allemaal wel goed zo?

BEZADIGD EN GODVRUCHTIG
Bezadigd leven, dat doet een oud iemand. Wij zijn jong en wij zijn niet bezadigd. Ho, wacht even! Jij bent er niet zomaar vanaf. Nee, wij voeren hier ter plekke geen pleidooi voor het luisteren naar oudere mensen, al zou dat jullie helemaal niet misstaan. Maar wij wensen jullie wel te zeggen, dat je ervaring krijgt in de loop der jaren - God bepaalde dat zo. En jij moet ook in jouw geloof groeien en volwassen worden. Wij hebben in het verleden de woorden al aangehaald uit Hebreeën 5:11 t/m 14:

"Iedereen die nog van melk leeft is een zuigeling."

En een zuigeling wil jij niet zijn in je dagelijkse leven. Wil jij het ook niet meer zijn in jouw hemelse leven?

Godvruchtig leven, doe je alleen maar als je vruchten draagt van en voor God. Wil jij wel vruchten dragen?

DE HERE JEZUS VERWACHTEN
Wanneer je mensen ziet wachten op een bus of een trein, zijn er heel wat die regelmatig op hun horloge kijken. En als je iemand verwacht dan is meestal alles klaar en in orde.

Deze beide dingen tot slot: als je onze Here verwacht - en Hij komt nooit meer als een baby - dan is het erg belangrijk om op jouw klokje te kijken, wat zijn de tekenen van Zijn komst? En als je Hem verwacht: ben je klaar voor de Heiland en is alles in orde? Dat zijn twee hele belangrijke vragen. En jij moet ze beantwoorden.

Vol verwachting blijf ik uitzien tot die Dag eens dagen zal.

Dat de Heiland op de wolken weerkomt met bazuingeschal. Lied 769 Johannes de Heer.

Een zeer blij en vruchtbaar Kerstfeest.

Nol Esmeijer