Gods eeuwige Woord vandaag (1)

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 2
De Bijbel benadrukt vaak dat Gods Woord eeuwig is. Geldt dit voor heel de Bijbel en voor vandaag? Ook bijvoorbeeld voor de verhalen en profetieën? Hoe kunnen we dat voor 2015 toepassen? Wat zegt het profetische woord over deze tijd? In dit en het volgende nummer proberen we antwoorden te vinden op bovenstaande vier vragen.
In Het Zoeklicht nr. 3 kijken we naar het Midden-Oosten, Rusland, Turkije, de EU en de VS. Uiteraard letten we vooral op Israël, dat al decennialang in de wereldpolitiek en in de Bijbel in veel profetieën een centrale plaats inneemt.


‘Het woord van onze God houdt eeuwig stand’ (Jesaja 40:8). Gods ‘getuigenissen zijn voor eeuwig vastgesteld’ (Psalm 119:152). De apostel Petrus benadrukt de eeuwigheid van het Woord van God en in het bijzonder van het Evangelie als volgt: ‘Het woord van de Here blijft tot in eeuwigheid’ (1 Petrus 1:25). Dat ervaren we als elke zondag de eeuwige beloften uit het Eerste en het Tweede Testament aan ons worden doorgegeven.
Geldt het ‘eeuwig’ ook voor vervulde profetieën? Veel geschiedenissen hebben een profetische en geestelijke betekenis. Paulus past de geschiedenis van Abraham toe om diepe geestelijke lessen door te geven. (Romeinen 4, Galaten 4 en geschiedenissen van geloofshelden in Hebreeën 11). De geschiedenis van Israël is ‘ons ten voorbeeld geschied’. Maar de profetieën?
Een rabbijn legde de eeuwige waarde en waarheid van profetieën uit: “De Bijbelse profeten hebben uiteraard meer gesproken en voorzegd dan in de Tenach wordt vermeld. De HERE heeft alleen die woorden van de profeten laten optekenen die ook voor alle generaties betekenis hebben.” Bijvoorbeeld Obadja zal waarschijnlijk veel meer woorden van de Here HEERE hebben uitgesproken dan die ene bladzijde over Edom en eindtijdgebeurtenissen. En Nahum meer dan die twee bladzijden profetie over Ninevé die uitloopt op een eindtijdoorlog.
Vandaar ook het vrijmoedige gebruik dat Paulus maakt van de Mozes en profeten. De Bijbel zegt zelf: ‘Heel uw Woord is de waarheid’ (Psalm 119:160, Johannes 17:17). Dus gaan we voorzichtig en open voor correctie verder met het leggen van onze tijd naast het hele profetische woord, profetische psalmen en verhalen uit de Schriften. Waarbij de hulp van Gods Geest en correctie hard nodig is.

Israël in gevaar
Over een kleine acht weken, op 17 maart zijn er belangrijke verkiezingen in Israël. Het kabinet Netanyahu is gevallen over een nieuwe, belangrijke basiswet, die de woede van de wereld zal opwekken omdat het Joodse karakter van Israël wordt vastgelegd. Die wet luidt: ‘Israël – de natiestaat van het Joodse volk’. Rechts en religieus Israël wilde deze wet. Links en centrum wezen die wet fel af. Voornamelijk uit vrees voor kritiek van de wereld en vanwege gevaar voor het democratisch karakter van Israël.
Velen vragen zich af of Netanyahu het voor de vierde keer zal redden als premier. Centrumlinks maakt zich sterk. Isaac Herzog van de Arbeiderspartij heeft een verbond gesloten met Tzivi Livni van de kleine Hatnua-partij. De buit hebben zij al verdeeld voordat de beer (verkiezingen) geschoten is. Ze willen om de beurt premier worden. Wat Yaïr Lapid (Yesh Atid = Er is Hoop) doet, is momenteel onbekend. Ook Avigdor Lieberman, de man van de vele ‘Russen’ in Israël kijkt nog de kat uit de boom.
Centrumlinks is voor de Tweestatenoplossing en zal snel in de val lopen van een ‘valse vrede’ opgelegd door de bedrieglijke leiders van de EU, VN en VS. Een topfiguur van de Likud, de partij van Netanyahu, is de orthodoxe Moshe Feiglin. Hij is voor een Eenstaatoplossing. Eén Joodse staat met een Arabische minderheid die democratische rechten heeft. Een belangrijk en gelovig politicus is de jonge Naftali Bennett van Bayit Yehudi (Joods Tehuis) die zich sterk maakt voor het annexeren van gebied C van de zogenaamde Westbank. Daar zijn verreweg de meeste Joodse nederzettingen.
Ten diepste gaan deze verkiezingen over de voortgang van het profetische Woord. Immers, ‘het huis van Jakob zal zijn bezittingen weer in bezit nemen’ (Obadja:17). En: ‘Maar gij, bergen van Israël (Judea en Samaria, waar men een ‘Palestijnse staat’ wil) zult uw takken voortbrengen en uw vruchten dragen voor mijn volk Israël, want nabij is zijn komst’ (Ezechiël 36:8). De vijanden van Israël roepen ‘Ha, eeuwige hoogten zijn in ons bezit gekomen’ (Ezechiël 36:2). Maar Gods eeuwige verbond met Abraham luidt: ‘IK zal u en uw nageslacht… het hele land Kanaän tot een altoosdurende bezitting geven’ (Genesis 17:8). Mensen en gebeden spelen een belangrijke rol in de vervulling van Gods beloften en profetieën.

Opvallend
Tijdens de drie tochten van Israël naar het Beloofde Land gebeuren er altijd veel opvallende zaken. Vervullingen van profetieën en beloften van de HERE. Machtig ingrijpen van de God van Israël. Eerst in de periode van de Uittocht uit Egypte, onderweg naar Kanaän en onder Jozua. De tweede tocht naar het Beloofde Land was uit de Babylonische ballingschap. Onder Ezra en Nehemia en de profeten Haggaï en Zacharia en in de tijd van de Makkabeërs.
Deze tochten hadden een bijzondere geestelijke betekenis. Bij de Uittocht uit Egypte kreeg Israël de Thora, de heilige morele code van de Schepper. Na terugkeer uit de Babylonische ballingschap en de herbouw van Jeruzalem en de Tempel kwam de Here Jezus. Hij vervulde de Wet en veel profetieën. Nu keert Israël voor de derde keer terug. Voorbereiding voor de komst van de Messias en zijn beloofde vrederijk.

Grote gevaren
Iran wordt door Israël als de gevaarlijkste vijand gezien. Nu de VS Iran als bondgenoot zoekt in de strijd tegen de IS-terroristen krijgen de ayatollahs in Teheran meer de vrije hand om hun bom voor Allah te produceren. Israël zal dan iets moeten doen. De profeet zegt: ‘Zie, IK ga de boog van Elam (= Perzië = Iran) breken, de keur van hun gevechtskracht’ (Jeremia 49:36, HSV). De ‘boog van Elam’ is duidelijk en vijandig op Israël gericht. De atoombom is de keur, het hart van hun gevechtskracht. Zeer gevaarlijk, ook voor de wereldvrede.
Vervolgens het gevaar van fanatieke, islamitische terroristenbendes die Israël bedreigen. Hamas besteedt een deel van het hulpgeld aan nieuwe tunnels en de productie van wapens. Ook werkt Hamas hard om de Westbank van de Fatah en dus van Mahmoud Abbas over te nemen. De anti-Israël wereldopinie is een grote steun voor de Hamas terroristen. Ook de Tweestaten-oplossing, dat wil zeggen een Hamas/Fatah terroristenstaatje op de Westbank, is een groot gevaar voor Israël en voor de wereldvrede.
Israël zal toegeven (als centrum/links wint) of zich krachtig verzetten (als rechts wint). Beide opties zijn een win-win situatie voor de moslimterroristen. Voor hen telt een mensenleven toch niet. Weer een zaak voor gebed. Er dreigen nog meer gevaren. Profetieën werpen licht op deze situatie. Want de HERE houdt alles in zijn machtige Hand. Daarover meer in het volgende nummer van ons blad.

Jan van Barneveld