God ontmoeten en veranderen

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 1
God doet je uit Hem geboren worden, zodat jij, hoewel je Hem uit jezelf niet ernstig zoekt, Hem aanneemt en het leven van de Geest door jou heen zichtbaar wordt (vgl. Johannes 3:1-21). Geestelijk leven komt niet tot stand door te doen wat je moet doen, maar in het ontmoeten van God, waarna je vanzelfsprekend doet wat je moet. Geestelijk leven heeft eerst ontmoeting met God nodig. Dat wekt geestelijke gehoorzaamheid. Je kunt niet God ontmoeten en onveranderd blijven.
De 10 geboden vallen niet zomaar uit de hemel. Wat er aan vooraf gaat is de openbaring van God in donder en vuur. Het volk beeft en ziet: De HEERE is God! Daarna volgt de wet en daarna belooft het volk gehoorzaamheid. Wanneer ontstaat morren en tegenspraak? Op het moment dat ze meer op de omstandigheden kijken dan op Gods openbaring.
Jesaja ziet de HEERE op de hemelse troon en de tempel beeft. De indrukwekkende verschijning van Gods majesteit doet hem roepen: “Wee mij…” (Jesaja 6). In het licht van de Heilige is hij machteloos, onbruikbaar, besmet door de zonde en de dood. Maar de HEERE geeft reiniging. Wanneer de HEERE dan vraagt “Wie zal ik zenden”, kan Jesaja niet anders dan zeggen: “Zend mij.” Hij ontmoette God. Het veranderde zijn hart. En hij volgde.
De oproep om je lichaam te wijden als een levend offer, is eveneens een gevolg van een openbaring van God (Lees Romeinen 11:33-36!).
Wil je God dienen? Dan moet je Hem eerst ontmoeten!

Jef De Vriese