God is de heilige Liefde

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 2
‘Het beginsel van wijsheid is de vreze des Heren’ (Spreuken 9:10a).

Vreze des Heren betekent niet dat we angst voor God moeten hebben, maar wel dat we bang moeten zijn om God verdriet te doen door te zondigen. Want daarmee breken we Zijn hart en halen we Zijn toorn over ons!

Op verschillende plekken in Spreuken wordt gezegd dat de vreze des Heren is het kwade te haten.
Als u aan kwaad denkt dat de Heer verafschuwt, waar denkt u dan aan? Ik denk dan allereerst aan hoererij, moord en diefstal. Maar Spreuken 8:13 legt er nog een andere nadruk op: ‘De vreze des Heren is het kwade te haten; hoogmoed, trots en boze wandel en een mond vol draaierijen haat ik’ (NBG).
Hoogmoed is de oerzonde. Lucifer (satan) wilde net zo hoog worden als God. Het werd zijn val.
‘Hoe bent u uit de hemel gevallen, u morgenster, zoon van de dageraad! En u zei in uw hart: Ik zal opstijgen naar de hemel; tot boven Gods sterren zal ik mijn troon verheffen. Ik zal opstijgen boven de wolkenhoogten, ik zal mij gelijkstellen met de Allerhoogste. Echter, u bent in het rijk van de dood neergestort, in het diepst van de kuil’ (uit Jesaja 14:12-15).

Hoogmoed en trots kenmerken een houding die de relatie met God en mensen diep verstoort! God haat het en je verliest er vrienden door. Maar hoe herkennen we hoogmoed? Hoe denkt u over uzelf?
Natuurlijk moeten we een gezonde portie eigenwaarde hebben. Maar vindt u zichzelf beter dan de ander? Wilt u graag uzelf met uw kwaliteiten etaleren? Kijkt u neer op sommige mensen?
Filippenzen 2 zegt: ‘Laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf’ (vers 3).
Laten we streng zijn als we kijken naar onze eigen fouten, maar liefdevol in ons oordeel over anderen. 1 Petrus 5 vertelt het helder: ‘In de omgang met elkaar moet ieder van u altijd de minste willen zijn, want God keert zich tegen hoogmoedigen, maar aan de nederigen schenkt Hij genade’ (vers 5).

Uit dit alles blijkt dat God heilig is. Hij is te rein van ogen dat Hij het kwade kan zien (Habakuk 1:13). Maar Hij is ook liefde! En die twee zijn geen tegenovergestelde eigenschappen van God. Hij heeft niet twee verschillende persoonlijkheden. De Here onze God is één! Hij spreekt als de Rechter van het heelal de schuldige niet vrij. Dat zou onrechtvaardig zijn. Maar God heeft ons zo lief dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren zou gaan, maar eeuwig leven zoud hebben. Hij is de heilige liefde!

Els ter Welle