God houdt van...

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 25
Er is geen enkele twijfel over mogelijk. Wij worden groot gebracht met het idee, dat grote en machtige - vooral financieel machtige - ondernemingen het wel zullen halen in deze wereld. Zo is het ook met de mensen: de machtigen, de groten der aarde, de aanzienlijken ook. Zij zullen het wel maken. En het is ook zo met een sportkampioen. Bij de Here God is het helemaal anders. Dat is altijd zo geweest. God houdt van kleine mensen, onaanzienlijken, verachten … enz. Het Woord van God is daarin heel duidelijk. Natuurlijk schetst de Bijbel ook grote mensen. Maar zij zijn groot en hebben veel invloed door de genade van God. Voorbeelden die mij zomaar te binnen schieten zijn Abraham en David.

GOD EN ZIJN LIEFDE
Er staat in Deuteronomium 7 : 6, 7 en 8:
'Want gij zijt een volk, dat de HERE, uw God, heilig is; ú heeft de HERE, uw God, uit alle volken op de aardbodem uitverkoren om Zijn eigen volk te zijn. Niet omdat gij talrijker waart dan enig ander volk, heeft de HERE Zich aan u verbonden en u uitverkoren; veeleer zijt gij het kleinste van alle volken. Maar omdat de HERE u liefhad.'

Wat God zegt over en voor Israël - en dat doet Hij in het bovenstaande - is ook heel goed voor de Gemeente. Zij kan daaruit haar lessen leren. Er vragen soms mensen aan je: Wat is het meest in het oog springende van God? Voor mij is dat Zijn oneindige liefde. Dat is niet de liefde, die wij meestal bedoelen als wij dat woord in de mond nemen. Het betekent niet dat God je altijd alles geeft. Hij doet wel eens het tegenovergestelde. Gods liefde is niet steeds maar doen wat u verlangt. Iedereen moet beginnen met dat wat Hij verlangt. Vandaag de dag is liefde heel erg goedkoop. Gods liefde is niet goedkoop; Hij had er alles voor over om u tot Zijn kind te maken. U moet daarover niet gering denken: Hij had Zijn Zoon ervoor over. Het staat zo in de Bijbel: "Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden, opdat Hij de wereld veroordele, maar opdat de wereld door Hem behouden worde" (Johannes 3:16. 17).

Gods liefde omvat iedereen. Welke cultuur ook de uwe is. Het is geen argument tegen Zijn liefde. Hij heeft onvoorwaardelijk lief. En alle mensen!

GOD EN HET KLEINE
De Liefde van onze God is het allereerste waarmee Hij tot ons komt. De tweede plaats wordt ingenomen door de grootte van de mensen. Wij, mensen, zien tegen anderen op, als zij voornaam zijn, of rijk, groot en machtig. En vul maar in. U weet nog andere hoedanigheden die de macht van de mens illustreren. God kijkt naar de nederige van hart, naar de zwakke en de kleine. Hij heeft groot medelijden met lui, die het allemaal wel zelf kunnen klaarspelen. Want zij denken helemaal niet aan de eeuwigheid. Paulus heeft zijn naam waar gemaakt. Zijn naam betekent: de kleine. En hij schrijft aan de gemeente van Corinthe: "Ziet slechts broeders, wat gij waart, toen gij geroepen wendt; niet vele …wijzen naar het vlees, niet vele invloedrijken, niet vele aanzienlijken. Integendeel, wat voor de wereld dwaas is, heeft God uitverkoren om de wijzen te beschamen (1 Corinthiërs 1: 26). "Zeer gaarne zal ik dus in zwakheden nog meer roemen, opdat de kracht van de Messias over mij kome. Daarom heb ik een welbehagen in zwakheden, smaadheden, noden, vervolgingen, benauwenissen ter wille van de Messias, want als ik zwak ben, dan ben ik machtig." - 2 Corinthiërs 12: 9b, 10. Paulus is gebruikt door de Here God. Omdat hij in zichzelf zwak was, klein en onaanzienlijk. Daarom alleen kon God hem gebruiken. Hij leefde van genade van de Here. Zijn genade was Paulus genoeg. Jacobus en Petrus citeren Spreuken 3 : 34. In Spreuken gaat het over spotters, in Jacobus 4 : 6 over hoogmoedigen en in 1 Petrus 5 : 5 over jongeren. Paulus is een nederig mens. Hij is geen slijmerd, want Paulus zegt in een aantal gevallen best waar 't op staat. De waarheid gaat hem boven alles. Paulus is nederig t.o.v. God. Hoogmoedigen: zoeken kracht in zichzelf; spotters: zij nemen niets ernstig wat zij niet kunnen zien en jongelui moeten nog opgevoed worden in deze dingen. Je moet nederig willen zijn. Bent u dat? Of moet u overal altijd gelijk hebben? Wat is dat erg van een mens, die de Here Jezus belijdt.

GOD HEEFT GEKOZEN
Hij moest wel. Veel liever had Hij het aan ons over gelaten. Om te kiezen. U weet hoe het is afgelopen. Daarom staat die tekst over Israël in Gods Woord: "De HERE, uw God heeft u uit alle volken uitverkoren om Zijn eigen volk te zijn.... En de HERE heeft Zich aan u verbonden en uitverkoren." - Deut. 7: 6, 7.

En deze woorden, die voor Israël gelden, zijn ook van toepassing op de Gemeente. In Efeziërs 1: 4 schrijft de apostel Paulus: "Hij heeft ons immers in Hem ( = de Here Jezus ) uitverkoren vóór de grondlegging der wereld, opdat wij heilig en onberispelijk zouden zijn voor Zijn aangezicht."

Er zijn veel mensen, die denken dat God buiten de Here Jezus om, de uitverkorenen zalig laat worden en hen die niet zijn uitverkoren, verloren laat gaan. En dat zou Hij al vanaf de eeuwigheid hebben besloten. Maar zo is de uitverkiezing helemaal niet. Als er in de eeuwigheid reeds een keuze is gemaakt - en ik geloof dat dit het geval is - dan heeft God op de Here Jezus gezien. In Zijn Zoon heeft Hij alleen behagen! U zou kunnen zeggen: de Heiland van ons mensen is voor God de enige Uitverkorene! En allen die "in Hem zijn" vormen de uitverkorenen. Wat u ook denkt: u kunt niet om de Here Jezus heen als u het heeft over de verkiezing van God. Hij is niet een despoot; Hij is een Rechter. Die beoordeelt wat u met de Zoon van God hebt gedaan. Wat hebt u met deze Heiland gedaan? Gelooft u in Hem met uw hart? Hebt u Hem aangenomen?

Nol Esmeijer