‘God heeft een geweldig plan met je leven’

Rik Bokelman • 88 - 2012 • Uitgave: 12
De mythe van de moderne boodschap

“God heeft een geweldig plan met je leven.” Het is een veel gedane uitspraak in gesprekken met mensen die nog geen volgeling van Jezus Christus zijn. Steeds meer kerken brengen zo’n boodschap. Evangelist Ray Comfort noemt deze boodschap ‘de mythe van het moderne christendom’. “Het is on-Bijbels om te zeggen tegen iemand die geen christen is dat God een geweldig plan met z’n leven heeft. Je vindt in Handelingen helemaal niet zo’n boodschap van apostelen, die zeggen dat Jezus je leven wil verbeteren en je gelukkig wil maken. Het tegenovergestelde is het geval. De boodschap van de apostelen was voornamelijk een oproep tot bekering tot Jezus en richtte zich op het Kruis en de dag des oordeels. Jezus beloofde Zijn discipelen geen fijne vlucht, wel een goede landing.”

Zondebesef voor geluk
Jezus kwam niet om mensen gelukkig te maken, maar om de zonde van de wereld weg te nemen. Mensen die dat ontdekten, werden gelukkig. Het werkt niet andersom, aldus Ray. “Presenteer je het wel zo, dan is het alsof je een geneesmiddel laat zien aan iemand voordat zij weet dat ze ziek is. Het heeft daarom ook geen enkele relevantie om te vertellen dat je gelukkig wordt wanneer je Jezus leert kennen. Mensen ervaren dat niet als relevant, omdat ze al gelukkig zijn. We moeten mensen daarom niet vertellen dat God een geweldig plan met hun leven heeft, maar vertellen dat ze Jezus nodig hebben, omdat Hij voor hen stierf en uit de dood opstond. Vertel mensen eerst dat ze ziek zijn en reik ze daarna het geneesmiddel aan: Jezus.”

Ray Comfort maakt mensen duidelijk dat ze Jezus nodig hebben door dagelijks aan mensen te vragen of ze een goed mens zijn, waarna hij met hen een zelftest doet door enkele van de Tien Geboden langs te gaan. Mensen geven vervolgens zelf vaak toe dat ze een leugenaar, een overspelige en een godslasteraar zijn. Ieder mens heeft namelijk wel eens gelogen, met lust naar een ander gekeken of gevloekt. Een rechtvaardige God moet hier mensen voor straffen. Mensen kunnen dit niet zelf oplossen door God terug te betalen met goede daden. Dat zou een vorm van omkoping zijn. Wanneer mensen dit door hebben, vertelt Comfort over Jezus. “Jezus gebruikte ook altijd (direct of indirect, red.) de Tien Geboden.”

Verloren zoon
Vandaag de dag probeert de kerk met de ‘God heeft een geweldig plan met je leven’-boodschap mensen aan te trekken. ‘God is veel beter dan het jagen naar seks of geld,’ wordt er dan gezegd. Ray Comfort: “De Bijbel zegt juist dat zonde wel leuk is. In de laatste dagen zullen mensen liefhebbers van genot zijn.” Niet alleen wordt die positieve boodschap vaak niet als relevant beschouwd, wanneer dit wel relevant wordt gevonden, levert dit vaak valse bekeerlingen op. Comfort: “Dat was de zorg al van mensen als George Whitefield en Spurgeon. Mensen komen dan namelijk in de kerk zonder dat ze zondebesef hebben. Daardoor worden mensen niet wedergeboren. Mensen moeten eerst beseffen dat ze verloren zijn, voordat ze naar de Vader gaan. Wij presenteren hen vaak de Vader, voordat we iemand hebben vertelt dat een zoon verloren is. Verder is het zo dat mensen vaak in de veronderstelling zijn dat ze een geweldig leven krijgen als christen. Tot ze te maken krijgen met beproevingen zoals gehoorzaamheid of lijden. Dan haken mensen vaak af.”

Geen urgentie bij christenen
Ray heeft een opvallend standpunt ten aanzien van het ‘missionair kerk zijn’. “Christenen moeten niet denken dat ze door mooie diensten mensen moeten aantrekken. Nee, christenen moeten de wereld ingaan. Als mensen dan christen worden, dan komen ze vanzelf naar de kerk. De kerk moet niet worden gebruikt als evangelisatieplek, maar als een kazerne waar soldaten van Christus worden getraind. Ons probleem is alleen dat christenen vandaag vanwege de ‘God heeft een geweldig plan met je leven’-boodschap geen urgentie voelen om het Evangelie te delen. Dat komt omdat het Evangelie door hen als een upgrade van je leven wordt ervaren in plaats van iets wat hoogst noodzakelijk is. Wanneer je beseft dat mensen naar de hel gaan zonder Christus en daar oprecht bewogen over wordt, kom je in actie.”

Rik Bokelmans
Dit artikel verscheen eerder op CIP.nl