God Die omziet en voorziet

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 1
Psalm 23 doet denken aan de Heere Jezus, de goede Herder (Johannes 10), de grote Herder van de schapen (Hebreeën 13:20). Het Lam, dat tegelijkertijd de Herder is, weidt en geleidt ons naar de levende waterbronnen (Openbaring 7:16-17).
De Psalm doet ook denken aan de vele Namen van God. De Herder is Jahweh Roi, God die ziet en die ook omziet. Hij ziet om naar de verdrukking van Hagar, wanneer ze in de woestijn radeloos op de vlucht is (Genesis 16:13-14). Zo ziet Hij ook om naar mij. Wanneer ik door mensen ben verlaten en uitgestoten, zoekt Hij mij op in een dorstig land om Zijn levend water in mij uit te storten. Zoals Hij Hagar een toekomstperspectief geeft door haar een zoon te beloven, legt Hij vruchtbaarheid over mijn leven.
Mijn Herder is El Yireh, de God die voorziet in een lam voor het brandoffer van Abraham (Genesis 22:14). Wanneer Hij alles van mij vraagt en ik het dierbaarste in mijn leven op het altaar leg, verschijnt Hij als de Herder Die in alles voorziet wat ik zelf niet tot stand kon brengen. Hij voorziet in een offerlam, dat alle zonde vergeeft en redt uit alle nood. Ik hoef mijzelf niet redden, maar ik moet alle middelen die ik heb uit handen geven. Wat dan in mijn leven tot stand komt, is niet meer uit eigen vermogen. Wanneer mij alles is ontnomen en ik alles wat ik heb overgeef, dan wordt het voor iedereen zichtbaar: de HEERE is mijn Herder.

Jef De Vriese