God bless America: De rol van Amerika in de eindtijd

Frits Boekhoff • 96 - 2020 • Uitgave: 12
De plaats van Amerika in de Bijbelse profetieën is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen met betrekking tot de eindtijd. Vele landen worden in de eindtijd-profetieën genoemd: Israël, Egypte, Soedan (Cush), Rusland (Rosh), Iran (Perzië), Europa (herenigd Romeins Rijk) Syrië, Libië (Put), Libanon (Tyrus), Saoedi-Arabië (Sheba) en Jordanië (Moab, Ammon en Edom). Sommigen voegen China en andere landen uit het verre oosten toe. Zij leiden dat af van de verwijzing naar ‘de koningen uit de richting waar de zon opgaat’ in Openbaring 16:12.

Opvallend ontbrekend land is Amerika, deze grootmacht wordt in de Bijbel niet genoemd. Waarom ontbreekt Amerika? Dat is de vraag. “Hoewel er zeker ruimte voor discussie op dit punt is, ben ik van mening dat de afwezigheid van enige vermelding van Amerika in de eindtijd profetieën een aanwijzing is dat er, voordat de eindtijd begint, iets met Amerika zal gebeuren waardoor zijn status als supermacht afneemt.” Aldus Mark Hitchcock in zijn boek ‘De krachtmeting met Iran’ (nieuwe uitgave van Het Zoeklicht).

Blijft Amerika bestaan?
Niets minder dan ‘de ziel van Amerika’ staat bij de verkiezingen op het spel, verzekerde de Democraat Joe Biden vlak voor de verkiezingen. En zo is het. De verkiezingen in Amerika gingen niet alleen over Trump en Biden. Deze verkiezingen gingen meer dan ooit over ideologieën. Over racisme, abortus, seksuele moraal, gendermainstream, duurzaamheid, homohuwelijk en de doodstraf. Dat Trump/Biden gewonnen heeft is niet zo belangrijk.

De verdeeldheid van Amerika is een feit, elkaar hervinden zal moeilijk zijn. De politiek, media en de samenleving van Amerika zijn tot op het bot verdeeld. De VS zijn nu net zo verdeeld als in de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog. Het is verontrustend dat steeds meer Amerikanen daar bang voor zijn. Aan de burgeroorlog van 1861 – 1865 lagen verschillende oorzaken ten grondslag. Spanningen tussen de federale regeringen en deelstaten; tussen republikeinen en democraten; economische spanningen tussen het industriële Noorden en het agrarische Zuiden en de spanningen rondom de slavernij. Een soortgelijke burgeroorlog is niet te verwachten. Ernstige rellen, plunderingen, liquidaties, ongehoorzaamheid aan gezagsdragers en anarchie wel. Hierdoor wordt het voor politici wel moeilijk om het land te besturen.

Door het coronavirus hamsterden veel Amerikanen al wapens, met de verkiezingen en met binnenlandse onlusten die als nasleep van de verkiezingen verwacht worden loopt het opnieuw storm bij de wapenhandelaren. Ruim 100 jaar regeerde grootmacht Amerika de wereld en nu lijkt de natie door binnenlandse verdeeldheid te imploderen.

De ondergang van het Romeinse Rijk
Er zijn interessante parallellen te trekken met de val van het Romeinse Rijk en de (mogelijke) val van de grootmacht Amerika. Het Romeinse Rijk is ondergegaan, niet ineens, maar er trad een sluipend verval in. De positie van de keizer verzwakte. Ook moest de keizer altijd vrezen voor de opstand van een ‘usurpator’ (overweldiger), een concurrerende generaal die de macht voor zichzelf opeiste. De rol van de Senaat werd steeds minder relevant. Het Romeinse Rijk is ondergegaan door onderlinge strijd en niet door ‘de barbaren’ als Gothen, Hunnen of Vandalen. Het waren burgeroorlogen gevoed door eigen belang die tot de ondergang geleid hebben. Ook de verwildering van zeden heeft een rol meegespeeld. Het is niet voor niets dat Paulus juist in zijn brief aan de Romeinen schrijft: ‘Daarom heeft God hen in hun hartstochten overgegeven aan onreinheid, zodat bij hen het lichaam onteerd wordt (…) Daarom heeft God hen overgegeven aan schadelijke lusten, want hun vrouwen hebben de natuurlijke omgang vervangen door de tegennatuurlijke. Eveneens hebben de mannen de natuurlijke omgang met de vrouw opgegeven, en zijn in wellust voor elkander ontbrand, als mannen met mannen schandelijkheid bedrijvende en daardoor het welverdiende loon voor hun afdwaling in zichzelf ontvangende. En daar zij het verwerpelijk achtten God te erkennen, heeft God hen overgegeven aan een verwerpelijk denken om te doen wat niet betaamt’ (Romeinen 1:26–28). De christenen in Rome die de brief van Paulus ontvingen wisten echt wel wat Paulus met dit gedeelte bedoelde. Homofilie was toen, net als nu, staande praktijk.

God bless America
Amerika gaat ook ten onder door moreel verval en de leegheid die ontstaat door het wegdrukken van God uit de samenleving. ‘God Bless America’ is een Amerikaanse satirische zwarte film uit 2011 en geeft dit morele verval goed weer. De film geeft een deprimerend beeld van het huidige Amerika. De gescheiden Frank walgt hoe langer hoe meer van de maatschappij die hij om zich heen waarneemt. Iedereen lijkt alleen maar aan zijn eigen belang te denken en zich bezig te houden met dingen zonder enige inhoud. Daarbij heeft hij last van slapeloosheid en migraine en asociale buren met een huilbaby. Tijdens het zappen in zijn slapeloze nachten, ziet hij niets anders voorbijkomen dan mensen die zich belachelijk maken, mensen die anderen uitlachen omdat ze zich belachelijk maken en mensen die praten over mensen die zich belachelijk maken. Ook de gesprekken die hij overdag opvangt, gaan alleen maar hierover. Wanneer Frank op een nacht weer alleen voor de televisie zit, ziet hij op de televisie een programma voorbijkomen over de zestiende verjaardag van de verwende Chloë. Het meisje is een kind van rijke ouders die alles voor haar doen, maar zij is nergens tevreden mee. Ze bekt haar vader en moeder af, vindt zichzelf geweldig en behandelt anderen als voetveeg. Wanneer haar vader haar een nieuwe auto geeft voor haar verjaardag, is ze woedend omdat het niet het merk is dat ze wilde. Frank grijpt zijn wapens die hij ergens in een la heeft liggen en draait vervolgens helemaal door en neemt het ‘recht’ in eigen hand door veel mensen die in zijn ogen decadent zijn te vermoorden.

Ontkerkelijking in Amerika
Het christendom verliest in snel tempo terrein in de VS en dreigt zijn dominante positie kwijt te raken. Nog altijd zegt 65 procent van de Amerikanen christen te zijn, maar dat was tien jaar geleden 77 procent en die dalende trend zet versneld door. Minder dan de helft van alle Amerikanen gaat eens per maand of vaker naar de kerk. Steeds meer Amerikanen doen helemaal niet meer aan religie: een op de vier is atheïst, agnost of geeft in peilingen aan in ‘niets in het bijzonder’ te geloven. Zoveel ongeloof, en zelfs de overtuiging van veel gelovigen dat hun moraal niet per se beter is dan die van een ander, heeft volgens minister van justitie Barr geleid tot verloedering van de samenleving. “Het aantal buiten het huwelijk geboren kinderen is 40 procent en in veel grote steden 70 procent. Samenvallend met de teloorgang van het gezin zien we recordniveaus van depressie en psychisch lijden, ontmoedigde jongeren, omhoog schietende zelfmoordcijfers, een toename van zinloos geweld en een dodelijke drugsepidemie.” De secularisatie van Amerika gaat snel, heel snel. Dit betreft zowel de ontkerkelijking als ook het geloof in God. Steeds minder mensen gaan nog naar de kerk en steeds minder mensen geloven in God.

De economie hapert: 2021 wordt een rampjaar
Amerika was niet alleen militair de winnaar van de Tweede Wereldoorlog. In 1944 was er een zeer belangrijke conferentie in het plaatsje Breton Woods (Amerikaans dorpje) over hoe het economische systeem er na de Tweede Wereldoorlog in de wereld zou moeten uitzien. Amerika had de oorlog militair gewonnen en was feitelijk de enige supermacht op aarde Dit leidde tot de oprichting van het IMF en (heel belangrijk) de Amerikaanse dollar werd de leidende munt in de wereld. Zo vindt bijvoorbeeld tot op de dag van vandaag de meeste wereldoliehandel plaats in dollars. In Breton Woods won Amerika ook de financiële strijd. Tot nu! Nieuwe grootmachten zoals China willen van de dominantie van de dollar af. De internationale schuldeneconomie begint te kraken. De economische gevolgen als gevolg van de lockdowns stapelen zich op. Er dreigt een neerwaartse spiraal van economische problemen, hogere werkloosheid, oplopende bedrijfsfaillissementen, slechtere overheidsfinanciën. Op dit moment roept het IMF op om te komen tot nieuwe wereldwijde afspraken. Zeg maar een nieuw financieel huis dat nu al New Breton Woods wordt genoemd. Dit nieuwe economische en financiële huis zal niet meer rondom Amerika worden gebouwd. Naar mijn mening is het niet de vraag óf de economie zal instorten maar wanneer. De implosie van Amerika zal over de hele wereld ernstige gevolgen hebben. Trump of Biden als president? Het zal helaas niet veel uitmaken.

Amerika de paraplu van Israël
Amerika heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw de staat Israël steeds gesteund. Op politiek niveau in de Veiligheidsraad waar Amerika het vetorecht heeft. Militair en financieel. Israël ontvangt ook nu nog jaarlijks bijna 4 miljard dollar steun voor het onderhouden van zijn leger. De betrekkingen tussen de VS en Israël werden over het algemeen als rotsvast beschouwd. De hoeksteen van deze schijnbaar onwankelbare relatie is (was) een gedeeld geloof in de Bijbel. Steeds meer Amerikanen, maar helaas ook Israëliërs, leven niet meer volgens het Woord van God. Als deze bindende factor verzwakt, worden andere zaken belangrijker. In ieder geval zal bij een implosie van Amerika de beschermende paraplu voor Israël wegvallen.

Hoe ziet het eruit?
Israël onderhoudt al jaren warmere betrekkingen met China. Er zijn hiervoor twee grote redenen (en vele kleinere):
1. China is een groeiende consument van Israëlische producten, met name van zijn technologische innovaties (waaronder militaire);
2. China is een belangrijke speler in het Midden-Oosten, zowel politiek als economisch, en Israël moet ervoor zorgen dat China niet aan de kant van de Arabieren komt te staan.

Kortom: Amerika is intern verdeeld en alle aandacht gaat uit naar binnenlandse aangelegenheden. Niet alleen de relatie met de NAVO en de EU staat onder druk. Ook de relatie met Israël is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen.

Frits Boekhoff