Glossy zonder glans

Peter de Haan • 91 - 2015 • Uitgave: 8
Dit bijzondere nummer ligt hier voor u als reactie op de glossy ‘Jezus!’. Daarin wordt Hij neergezet als mens, een bijzondere, inspirerende leraar. Maar Hij betekent zoveel meer. Als we het niet over zonde hoeven te hebben, dan zou Zijn eerste komst op aarde helemaal niet nodig geweest zijn. Dan had Gods eigen Zoon niet hoeven sterven. Dan was Pasen terecht een feest voor meubelboulevards en autoshowrooms.
‘Mijn ziel ligt naast de ziel van de overspelige vrouw in het stof.’ Deze zin, opgeschreven door Arie Slob, sprak mij het meest aan in dit themanummer. Ik ben net zo schuldig als zij, Willem Holleeder of wie dan ook. We staan met onze voeten in dezelfde modder en toch (ver)oordelen we elkaar zo makkelijk. Wat meer nederigheid past ons daar. Naar elkaar, maar vooral naar God. Het is makkelijk om te denken dat ik het zo slecht niet doe. Het artikel van Yme Horjus sluit hier mooi op aan.
Nee, Jezus past niet in het rijtje met Ghandi, Mandela en Martin Luther King. Dat zijn inderdaad inspirerende personen, maar passen in het rijtje Holleeder, overspelige vrouw, De Haan, … (uw naam). Mensen die verlossing nodig hebben. Verlossing door de Here Jezus. Dank u Heer.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht