GlobalRize: via internet de wereld bereiken met het Evangelie

GlobalRize • 96 - 2020 • Uitgave: 4
Meer dan de helft van de wereldbevolking maakt gebruik van het internet en dat aandeel neemt heel snel toe! Het is een superlaagdrempelige manier om contact te leggen en te onderhouden. De afgelopen vijf jaar hebben bewezen dat internet mogelijkheden biedt om het Evangelie te delen.

Daarom plaatsen we berichten via sociale media en begeleiden we mensen die meer willen weten, een-op-een via chat en cursussen. In die tijd heeft GlobalRize zich enorm kunnen ontwikkelen (zie tabel) en veel zegen kunnen verspreiden, maar er liggen ook nog veel mogelijkheden die we zouden willen benutten. Het ‘gaat dan heen’ van Mattheüs 28 betekent voor medewerkers dat ze niet fysiek naar andere landen gaan, maar hun werk doen vanuit hun huis.

Honderdduizend deelnemers
Mensen kennis laten maken met het christelijke geloof, de Bijbel en Jezus Christus als Hoofdpersoon uit die Bijbel, was de eerste hoofdactiviteit. Middels enkele cursussen die we aanboden gingen en gaan we op hoofdlijnen door de Bijbel en door het leven van Jezus heen. Door een Bijbelwoord, vraag of beeld op social media te plaatsen, bijvoorbeeld Facebook, roepen we reacties op en mensen reageren ook. Een van de mogelijke reacties is de deelname aan een cursus. De website van GlobalRize geeft aan dat inmiddels honderdduizend mensen aan een cursus hebben deelgenomen. Om zulke grote aantallen toch in voldoende mate te kunnen begeleiden, heeft GlobalRize talloze vrijwilligers gemobiliseerd. Christenen die vanuit een levend geloof en liefde voor hun Heer, de wens hebben om anderen te laten delen in wat ze zelf eerder hebben mogen leren of ervaren. Karel Remmelink vertelt iets over de organisatie en zijn werkzaamheden:

“Zo rond het moment van mijn pensionering attendeerde een broeder uit de gemeente me op het werk van Globalrize met de opmerking ‘ik heb werk voor jou, dat moet je gaan doen’. Met een aanbeveling van mijn gemeente ging ik aan de slag en sindsdien heb ik met meer dan tweeduizend cursisten in het Engels gecorrespondeerd over het geloof. Het werd een bijzonder zegenrijke periode in mijn leven, namelijk geestelijke zaken delen met christenen in vooral Afrika, Zuidoost-Azië en Amerika. Misschien denkt u bij een zendingsorganisatie alleen aan contacten met mensen die God nog niet kennen, wij ontdekten dat zij die reageerden nagenoeg allemaal mensen zijn die zich christen noemen maar toch heel veel vragen hebben, onzekerheden kennen en hulp willen bij het scherper krijgen van wat het zeggen wil een discipel van Jezus te zijn.

Zekerheid van het geloof
De basiscursus die we gebruiken begint bij het scheppingsverhaal. Ik krijg heel weinig vragen over evolutie, maar heel veel over waarom God het heeft laten verlopen zoals Hij het heeft laten verlopen. Ik dank God dat ik daar eerder al eens diepgaand over had gelezen en geluisterd, zodat ik daarop mijn visie kan geven.
In het leven van Abraham komt geloven duidelijk naar voren. Ik leerde dat veel cursisten geloven zoals de Heer Jezus dat aangaf met ‘worden als kinderen’; heel positief, maar echt je eigen maken en voor zeker aannemen is toch wel wat anders. Talloze malen las ik ‘I believe in Jesus’, maar evenzeer dat hun geestelijk leven beheerst bleef door de vraag om vergeving van zonden. Onderdeel van de periode over Mozes is de impact van de wet en ook dan blijkt dat hun levens veelal cirkelen om het punt van: het is me vergeven, ik zondig nog steeds, ik vraag om vergeving, ik denk dat het me vergeven is, enz. Dit denken is vaak verlammend voor verdere geestelijke groei. Het heeft me er toe gezet om een lijst aan te leggen met gebedsonderwerpen en personen. Dagelijks zijn er de momenten om daadwerkelijk te bidden, maar ook om te danken. Het heeft me dankbaar gemaakt voor wat ik door genade mag bezitten, maar ook bewogen met hen die veel van die zegen nog niet kennen.

Zaaien
Deze ervaring is niet compleet als we alleen het heel positieve noemen. Contacten via social media zijn vluchtig, dat ervaren we ook. Slechts een op de acht voltooit een complete cursus. Diverse malen lezen we dat het internet toch niet zo betrouwbaar is of de mobiele telefoon niet werkte; ook dat kan een reden zijn. Ook zijn er de cultuurverschillen die mensen weerhouden te reageren. Schaamte bepaalt de reactie van veel medemensen. Het is zaaien, waarbij het Bijbels onderwijs, dat niet alles vrucht draagt, bewaarheid wordt. Toch geven velen aan dat de doelstelling van GlobalRize, mensen zouden gedoopt worden en een kerk hebben om zich bij aan te sluiten, bereikt wordt.

Omvang van activiteiten
Activiteit 2018 2019
Chatgesprekken 52.000 134.000
Cursus gestart/afgerond 19.000 / 2.000 32.000 / 3.200
Medewerkers 220 360
Dagelijks bereik Engels 835.000 2.400.000
Idem Spaans 166.000 524.000
Idem Nederlands 26.000 69.000
Bereik via Facebook per dag 2.300.000 3.200.000

De open vragen
De opbouw van de cursus staat vast, waarbij de laatste vraag van elke cursus open is. Mensen mogen ook vragen stellen die niet over het onderwerp gaan. Hierbij leerde ik nog veel meer over de omstandigheden waarmee veel medebroeders en zusters in de genoemde gebieden leven. De talloze vragen over het christelijke leven na de bekering hebben er toe geleid dat we inmiddels ook een cursus over dat volgen, discipelschap, kunnen aanbieden. Veel vragen gaan over het gemeentelijke leven. Ik merkte dat op meerdere plaatsen kerken elke dag open zijn om mensen in aanraking te brengen met het evangelie, iets waar wij lering uit zouden kunnen trekken. Ik merkte ook dat velen gebonden zijn door leringen die hun geestelijke groei belemmeren. Levensheiliging is juist binnen hun culturen heel moeilijk. Iemand schreef me dat hij begreep dat hij zich zou moeten laten dopen, maar hij deinsde terug voor de gevolgen die het zou hebben, omdat hij daarmee totaal uitgestoten zou worden uit familie, clan en woonplaats.

Chat
Ook bij de chat (het online gesprek) is de toestroom heel divers. Alleen al op de Engelstalige chat verwelkomen we dagelijks gemiddeld zeshonderd mensen. De één is al christen, heeft een levend geloof, maar wil heel graag meer leren over de Bijbel. Of hij/zij worstelt met bepaalde zonden en weet niet hoe daar mee om te gaan. Vaak is er geen mogelijkheid om dat in de eigen kerk te bespreken of is er te veel schaamte.
Anderen zijn heel erg zoekend. Wie is God? Bestaat Hij echt wel? En als God bestaat, waarom is er dan zoveel ellende in de wereld? Als God alles kan en alles weet, waarom heeft Hij dan satan niet tegen gehouden en de zonde toegelaten? Wie is Jezus precies? En hoe kan ik met God of met Jezus in contact komen? Eindeloos veel vragen, waar mensen zelf niet uitkomen. Het raakt hen, dat ze bij onze chat echt persoonlijk antwoord krijgen en er mensen aan de andere kant van de wereld zijn, die de tijd nemen voor hun vragen.

Ook zijn er christenen én niet-christenen, die worstelen met het leven. Moeilijke omstandigheden die hen overweldigen, zoals werkloosheid, armoede, verlaten zijn door een echtgenoot, misbruik, ziekte, geestelijke strijd. Vaak zijn ze radeloos en hebben ze het gevoel helemaal alleen te staan. Kerk, familie, vrienden, die er gewoon niet zijn, die alles ontkennen of gewoon iemand de rug toekeren. Soms hele trieste situaties. We proberen dan echt biddend naast iemand te gaan staan en een tijd met iemand mee te lopen. De leiding door de Heilige Geest is daarin voor ons onmisbaar. Het feit dat we tijd en aandacht voor ze hebben, vinden ze al zó bijzonder. Dat op zich is voor hen al een getuigenis van Gods liefde en Gods bestaan.

En tenslotte zijn er mensen met een andere godsdienst. Soms komen ze vanuit nieuwsgierigheid naar wat het christendom inhoudt. Soms komen ze ook alleen om de discussie aan te gaan. We nodigen ze uit voor de Bijbelcursus of we kappen het gesprek af, omdat er geen open houding is en we dan onze tijd veel beter kunnen gebruiken.

Diversiteit
In meer gevallen merken we dat waar aanvankelijk jonge mensen aan cursussen deelnamen, nu in toenemende mate ouderen en ook kerkleiders deelnemen. De aard van de antwoorden verraadt dat. Anderzijds blijft bij ons het verlangen om juist hen te bereiken die de Here God en Jezus sowieso niet kennen. Het is een uitdaging voor GlobalRize om ‘listig’ te zijn in het bedenken van wegen om de miljoenen tieners van wie het leven beheerst wordt door het mobieltje, te interesseren voor Jezus. Omdat het gaat om grote aantallen, zo hebben we geleerd, dienen we ook na te denken over hoe we de stroom van contacten kanaliseren en hoe we er goed op reageren. Dat is een van onze uitdagingen.

Support
We hebben mogen zien hoe de Here ons werk zegent. Het is in omvang gegroeid en ook in diepgang. Dat alles in goede banen leiden vraagt veel inzet, inzet van mensen en middelen. Wij vragen uw voorbede en ondersteuning voor beide, opdat Gods blijde boodschap aangaande Zijn Zoon mag blijven gepredikt, tot geloofsgehoorzaamheid onder alle volken, dit naar Romeinen 1:5.”