Gevaarlijke tijden in een gevaarlijke wereld

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 22
Iedereen heeft een mening over de stroom ‘arme vluchtelingen’ die Europa binnenstromen of met geweld binnendringen. Zelfs de Paus waarschuwde dat tussen die migranten jihadisten kunnen zitten. Tegelijk riep de Paus begin september alle parochies op een vluchtelingengezin op te nemen. Een andere stem is van de Hongaarse bisschop Lâszô Kiss-Rigô, die tegenover de Washington Post verklaarde: “Ze komen hierheen en roepen Allahu Akbar (Allah is groter) en willen veroveren.” De Poolse aartsbisschop Hoser voorspelde: “Europa zal islamitisch worden.” We leven in een gevaarlijke tijd in een gevaarlijke wereld…

Ook de dreigingen tegen Israël worden steeds heftiger. De hele wereld gonst grimmig van ‘geruchten van oorlogen’ (Marcus 13:7) en beeft onder veel rampen. Intussen gaat de Eeuwige, de Rots van Israël, rustig door met Zijn herstelplan. De Paus vliegt de wereld rond met zijn boodschap over de Nieuwe Wereldorde en Wereldreligie. Hij waarschuwt tegelijk voor terreur-jihadisten die met de massa’s vluchtelingen binnensluipen. Moslims werken intensief aan de ‘stille jihad’ (heimelijke heilige oorlog) en met veel geweld aan hun wereldwijde kalifaat. Wij bidden: ‘Uw Koninkrijk kome’. Intussen ‘loopt Zijn Woord zeer snel’ en hopen wij op Zijn spoedige komst.

Terug naar Israël
De Aliya, de terugkeer van het Joodse volk, gaat krachtig door. Dit jaar verwacht Israël 10.000 Joden uit de Oekraïne. Ook uit Rusland en Frankrijk komen dit jaar meer Joodse oliem (immigranten) dan vorig jaar. Zonder veel kabaal vangt Israël elk jaar duizenden Joodse ‘vluchtelingen’ op die in Israël een veilig tehuis zoeken en vinden. De HERE zegt: ‘Hij zal… de verdrevenen van Israël verzamelen en de verstrooide dochters van Juda vergaderen’ (Jesaja 11:12). Nu zijn de Joden uit de grote Chinese stad Kaifeng (4,5 miljoen inwoners) aan de beurt. Zij stammen van Joden die in Perzië woonden en toen langs de zogenaamde zijderoute naar China trokken. Daar wonen ze al zo’n 1000 jaar. Nu komen ze terug, zoals Jesaja (49:12) 27 eeuwen geleden voorzegd heeft: ‘Zie, deze komen uit de verte, genen uit het noorden en het westen, weer anderen uit het land Sinim (=China).’

Waarheid uit al-Aqsa?
Intussen veroorzaakten gemaskerde Palestijnse jongeren in september weer stortbuien van gevaarlijke, rondvliegende keien, die als dodelijke projectielen het tempelplein voor toeristen en Joodse pelgrims onveilig maakten. Toen de politie ingreep vluchtten de gemaskerde, gevaarlijke relschoppers de al-Aqsa moskee in en verschansten zich daar. De politie er achteraan en de islamitische wereld en de media protesteerden fel. Niet tegen de gooiende, scheldende en spuwende jongelui, maar tegen Israël dat probeerde de orde te handhaven en de voor drie grote religies heilige plaats een beetje heilig te houden. Intussen neemt het Palestijnse geweld snel toe en eiste al verschillende dodelijke slachtoffers.

Zoals gezegd: iedereen heeft een mening over de stroom ‘arme vluchtelingen’ die Europa binnenstromen of met geweld binnendringen. We leven in een gevaarlijke tijd in een gevaarlijke wereld. Aan de ene kant zijn er inderdaad gezinnen die vluchten voor het grove geweld en recht hebben op onze hulp. Aan de andere kant schrikken we van fragmenten uit een preek die een belangrijke imam half september in de al-Aqsa moskee heeft gehouden. Sjeik Mohammed Ayed zei dat de enorme aantallen moslimmigranten “de Europese landen zullen veroveren… Spoedig zullen wij hen met Allahs hulp onder de voet lopen… Zij (die Westerse landen) zullen gedwongen worden ‘vluchtelingen’ op te nemen. Wij zullen hen snel inzetten voor het komende Kalifaat.” In Turkije wachten twee miljoen van hen op kansen om naar deze streken te ‘vluchten’. Men noemt deze tsunami van moslims over Europa ook wel de ‘biologische jihad’, waar bijvoorbeeld Erdogan van Turkije al jaren geleden op zinspeelde.

Meer waarheid uit Jeruzalem
Tijdens het Joods Nieuwjaar, Rosh haShana, hebben premier Netanyahu en zijn vrouw Sara mensen uitgenodigd voor een Thora-studie in de presidentswoning. Hij zei: “De Tenach (OT) is de rots van ons bestaan. Ons zijn hier heeft geen betekenis zonder onze verbinding met ons land en met dit Boek.” Samen met zijn zoon Avner bestudeert hij elke Sabbat de Tenach. Netanyahu: “Momenteel sluiten we het boek Deuteronomium af. Dan komt Jozua. Daaruit begrijpen we dat we onze vijanden moeten bestrijden als zij ons willen vernietigen.” Joden over heel de wereld lezen de wekelijks voorgeschreven delen uit de Thora en de Haftara (profeten). Netanyahu: “Het (de Tenach) slaat altijd op hedendaagse gebeurtenissen. Er zijn aanknopingspunten met het heden en het eeuwige leven van de mensheid in het algemeen en ons volk in het bijzonder.”
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël had de 87 hoofden van de internationale diplomatieke missies in Israël uitgenodigd voor een seminar vol (Bijbel)studies op 21 september jl. Het gaat niet om uitvoerige lezingen, maar om een tijd van ‘bezinning over de fundamentele ethische waarden betreffende de betekenis van samenleving en het doel van de mensheid in de wereld.’ Het eerste thema gaat over Jona in Ninevé. Het tweede thema heet: ‘Water als een gift aan de wereld: de ecologische betekenis van het Loofhuttenfeest.’ Een klein voorbeeld van de komende vervulling van de profetie: ‘Het woord van de HERE zal uit Jeruzalem uitgaan’ (Jesaja 2:3). Een indicatie dat God ook doorgaat met het geestelijk aspect van Zijn herstelplan.

Muren
In Oost-Europese landen bouwt men muren (prikkeldraadversperringen) om de stroom migranten tegen te houden of te controleren. Israël bouwde veiligheidsmuren tegen de stroom islamitische zelfmoordterroristen en bouwt nu muren langs de Sinaï en in de Negev langs Jordanië. Bescherming tegen de wrede IS en andere terreurorganisaties die van Syrië en Irak een woestenij maken en naar Jeruzalem optrekken. Hier lijkt ook een Bijbelse wetmatigheid van kracht te zijn. Paulus formuleert in Romeinen 1 en 2 de stelling ‘Eerst de Jood en ook de Griek.’ Wij zien dit voor onze ogen gebeuren: Wat Israël overkomt, komt ook over ons. Alles is ons ten voorbeeld gebeurd en gebeurt ook ten voorbeeld.

Dramatisch
Samenvattend zien we Gods machtige hand op verschillende gebieden. De instroom van al vele moslimmigranten zal heel wat antisemitische ‘jagers’ (zie Jeremia 16:16) opleveren die Joodse mensen, vooral uit Duitsland, naar Israël jagen. Tegelijk zien we hoe het Evangelie ongelooflijk snel voortgang vindt: ‘Zijn woord loopt zeer snel’ (Psalm 147:15). In ons land zien we hoe het oordeel, dat begonnen is bij het huis van God (PKN verliest 70.000 leden per jaar) en wij met de EU meegesleept worden naar Gods oordelen.
Wat rest ons? U en mij? Intens en voortdurend gebed voor Israël, voor vervolgde christenen en voor ons land. Zo is er nog hoop in deze gevaarlijke tijd in onze gevaarlijke wereld.

Jan van Barneveld

Meer weten?
In 2009 verscheen bij Het Zoeklicht het boek ‘Eindtijd, Israël en de Islam’ van Jan van Barneveld. In dat boek legt hij uit dat we momenteel de derde overval van de islam op het Westen meemaken. Prijs: € 14,95
Bestellen kan telefonisch: 0343 - 41 33 00 of via www.zoeklichtwebshop.nl.